שתף קטע נבחר

מחקר מצא: המדד האמיתי שיגלה - האם אתם בעודף משקל?

כשאתם מגיעים לרופא, הוא מעלה אתכם על משקל, בודק מה הגובה שלכם, מחשב את ה־BMI ומודיע אם אתם במצב תקין או לא. אלא שמחקר חדש מגלה שזה פשוט לא המדד הנכון: הוא מחמיץ כ־50 אחוז מהאנשים שסובלים מאחוז שומן גבוה מדי — וזאת התופעה שמסוכנת לבריאות שלנו. המשמעות: גם אם אתם במשקל תקין — יכול להיות שאתם צריכים דיאטה

זו תופעה מוכרת: שני אנשים שמבלים את זמנם בצפייה בטלוויזיה תוך אכילת ג'אנק פוד מחליטים לעשות מהפך, עוברים לתפריט בריא ומתחילים להתאמן. אחרי כמה חודשים אחד מהם יורד שלושה קילו והשני עשרה. הראשון בדיכאון, השני חוגג.

 

לפי המדדים המקובלים, זה שירד יותר תרם יותר לבריאותו: הרופאים מסתמכים כמעט תמיד על מדד BMI, שבודק את מסת הגוף של אדם על פי גובהו ומשקלו. החישוב: משקל (קילוגרמים) חלקי ריבוע הגובה (במטרים). ומאחר שהגובה לא משתנה, ככל שנוריד יותר במשקל גם נצמצם את ה־BMI ונתקרב למדדים שנחשבים תקינים. אולם עכשיו מגלה מחקר שמבחינה בריאותית זה כנראה לא המדד הרלוונטי, או לפחות לא הכי רלוונטי.

 

 ( ) ( )

 

מדד ההשמנה שעלול להזיק לבריאות שלכם

מדובר באמת שידועה כבר הרבה זמן למי שמכורים לחדרי כושר, אך לא לציבור הרחב. אם נחזור לשני המתאמנים שעליהם דיברנו קודם, בהחלט יכול להיות שמבחינה בריאותית השתפר מצבם באופן זהה. איך? אם הראשון התמקד בתרגילי כוח, לצד הורדת השומן הוא העלה מסת שריר באופן מהותי — ולכן מבחינת המשקל השינוי לא כל כך מורגש. אם חברו עסק רק בפעילות אירובית, כמעט כל הורדת השומן תבוא לידי ביטוי בירידה במשקל.

 

אלא שהדבר החשוב במשוואה זה מכמה שומן נפטר גופם, ואת זה ה־BMI לא יודע לגלות כשמתאמנים. אבל עכשיו מתברר שהוא גם לא עושה את העבודה אצל אנשים "רגילים".

 

לפי המחקר החדש, שהתפרסם בימים האחרונים בכתב עת אמריקני וממצאיו דווחו אתמול ברשת CNN, אנשים רבים שנמצאים במשקל תקין לפי שיטות המשקל המסורתיות, או מקסימום סובלים מעודף משקל קל — סובלים בפועל מ"שומן יתר" משמעותי, ועשויות להיות לכך השלכות שליליות על בריאותם.

 

המחקר העלה כי מספר האנשים שסובלים מ"שומן יתר" ב־30 המדינות המפותחות בעולם גדול יותר ממספר האנשים שסובלים מהשמנה או מעודף משקל בעולם כולו. למעשה, החוקרים מעריכים שכ־90% מהגברים וכ־50% מהילדים בארה"ב, בניו זילנד, ביוון ובאיסלנד סובלים מ"שומן יתר". במדינות המערב יש גם אחוזים גבוהים של נשים שסובלות מאותה התופעה.

 

לטענת החוקרים, הרופאים מסתמכים על מדד ה־BMI ואומרים פעמים רבות למטופלים שלהם שהכול בסדר, אולם מדד זה "מפספס" כ־50% מהאנשים שיש להם כמויות גבוהות מדי של שומנים בדם — ומדובר באנשים שצריכים לטפל בעצמם כדי להימנע ממחלות. איך מזהים אותם? אלה בין היתר אנשים עם רגליים דקות, כתפיים צרות ו"כרס בירה" שנראית כאילו הודבקה עליהם.

 

הסכנה: שומן בטני

"אנחנו לא צריכים להיות מודאגים מהמשקל שלנו", אומר פרופ' פול לורסן, פיזיולוג במכון לחקר פעילות גופנית בניו זילנד. "כשאדם עולה על המשקל אתה לא יודע אם הוא ספורטאי שהעלה שלושה קילוגרם של מסת שריר או סתם אדם שזלל יותר מדי. הדבר שאנחנו צריכים להיות מודאגים ממנו זה השומן הבטני שלנו".

 

כן, חזרנו לכרס הבירה. שומן בטני מוגדר כהצטברות הולכת וגדלה של תאי שומן בחלל הבטן ובין האיברים הנמצאים בבטן — קיבה, כבד, מעיים ועוד — והוא מגיע עד לאגן הירכיים. אנשים שסובלים משומן בטני נמצאים בסכנה גדולה יותר לפתח מחלות כמו סוכרת, טרשת, מחלות לב, סרטן, יתר לחץ דם ושלל בעיות נוספות — מבעיות אורתופדיות ועד בעיות נשימה. שום השמנה אינה מומלצת, אולם לטענת מרבית הרופאים, השמנה בטנית מסוכנת הרבה יותר משומן שמתרכז בירכיים או בישבן.

 

אז מה עושים? נתחיל בשיטה הקלה ביותר: קחו סרט מדידה וכרכו אותו סביב המותניים, מעל הטבור. אצל נשים — היקף המקסימום אמור להיות 88 סנטימטר. אצל גברים — 102 סנטימטר. עברתם את זה? גם אם ה־BMI תקין — אתם צריכים שינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השומן שמסכן אתכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים