שתף קטע נבחר

מחקר ענק מצא: סוגי הסרטן שאספירין אחד ביום מפחית

חוקרים שעקבו אחר מעל חצי מיליון איש, מצאו שנטילת אספירין מתמשכת מפחיתה בעשרות אחוזים את הסיכון לסרטני מערכת העיכול, לוקמיה וסרטני ריאות וערמונית. מחקרים קודמים כבר גילו ממצאים דומים. ההשערה: המרכיב העיקרי באספירין מדכא גידולים סרטניים

הוכחה נוספת לכך שהאספירין מציל חיים: מחקר ענק, שכלל מאות אלפי אנשים, הראה כי הסיכון לחלות בסרטן צונח בעשרות אחוזים בעקבות נטילה ארוכת טווח של אספירין. המחקר, הגדול ביותר שבדק עד כה את הקשר בין אספירין והתפתחות סרטן, הוצג השבוע בכנס האירופי לגסטרואנטרולוגיה.

 

המחקר השווה את הסיכון לחלות בסרטן בקרב 600 אלף איש, חלקם נטלו אספירין במשך לפחות 6 חודשים (ובממוצע 7.7 שנים). המחקר נמשך 10 שנים, ולאחר הסרת משתנים שעלולים היו להשפיע על התוצאות, הראו הממצאים תוצאות משמעותיות בסרטני מערכת העיכול:

  

מפחית את הסיכון לחלות בסרטן. אספירין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפחית את הסיכון לחלות בסרטן. אספירין(צילום: shutterstock)
 

הפחתה של 47% בסיכון לסרטני הוושט והכבד; הפחתה של 34% בסיכון לסרטן הלבלב; הפחתה של 24% בסיכון לסרטן המעי הגס; הפחתה של 38% בסיכון לסרטן הקיבה.

 

החוקרים בדקו את הסיכון לסוגי סרטן נוספים שאינם קשורים למערכת העיכול, אולם התוצאות לא היו אחידות: אספירין נמצא כמפחית סיכון ללוקמיה, סרטן הריאות והערמונית, אולם לא נמצא מפחית את הסיכון לסרטן שד, כליות ושלפוחית שתן.

 

"הממצאים מראים כי שימוש ארוך טווח באספירין מפחית את הסיכון להתפתחותם של סוגי סרטן רבים", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר קלווין צוי מהאוניברסיטה הסינית בהונג קונג, "מצאנו הפחתה בסיכון לכל סרטני מערכת העיכול, ובמיוחד בסיכון לסרטן הוושט והכבד".

 

 

מחקרים קודמים כבר הראו את הקשר בין אספירין וסרטן

אין זו הפעם הראשונה בה נמצא כי אספירין מגן בפני סרטן. בשנת 2010 פרסמו חוקרים מאוקספורד ממצאי מחקר שכלל מעל 25 אלף איש. אחר כמחצית מהנבדקים נמשך המעקב במשך 20 שנה - גם אחרי תום תקופת זמן המחקר המקורי.

 

מהממצאים עלה כי לאחר נטילת מינון יומי של 75 מ"ג אספירין במשך חמש שנים, הופחת הסיכון ללקות בסרטן הריאות אצל לא מעשנים בשיעור של 32%, וסיכון מופחת למות מסרטן ריאות מסוג אדנוקרצינומה בשיעור של 30%. לאחר נטילת אספירין במשך עשר שנים, הייתה צניחה של 40% בסיכון ללקות בסרטן המעי הגס וצניחה של 58% בסיכון ללקות בסרטן הקיבה.

 

לאחר 15 שנים של נטילת אספירין באותו מינון, התגלתה הפחתה של 10% בסיכון ללקות בסרטן הערמונית. חשוב לציין כי ההגנה מסרטן כתוצאה מהשימוש באספירין החלה רק לאחר חמש שנות שימוש ויותר. לפיכך, משערים החוקרים כי האספירין פועל באמצעות האטה או עיכוב של שלבי המחלה הראשונים. 674 מתוך 25,570 הנבדקים מתו במהלך תקופת המעקב מסרטן.

 

 (איור: shutterstock) (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

באותם שמונה מחקרים נטילת אספירין הביאה גם לצניחה של 64% במספר מקרי התמותה מסרטן הוושט, ירידה של 58% במקרי סרטן הקיבה והפחתה של 49% בסיכון למות מסרטן המעי הגס. מנגד, לא נמצא כי אספירין מגן מפני סרטן הלבלב, שלפוחית השתן, הכליות, המוח או סרטני דם כמו לוקמיה. מינונים גבוהים יותר של אספירין לא שינו את התוצאות.

 

מוקדם יותר השנה גילו חוקרים מקליפורניה, שעקבו אחר נתונים מ-57 אלף נשים, כי נטילת אספירין באופן קבוע, שלוש פעמים בשבוע או יותר, הביאה להפחתה של 20% בסיכון ללקות בסרטן שד מסוג HR חיובי / HER2 שלילי בהשוואה לנשים שלא נטלו את התרופה באופן קבוע.

 

סרטן שד מסוג HR חיובי / HER2 שלילי הוא אחד הסוגים השכיחים ביותר של סרטן השד. החוקרים מצאו כי אצל הנשים שנטלו תרופות אחרות ממשפחת נוגדי הדלקת הלא סטרואידים, עליה נמנה האספירין, כמו איבופרופן, לא הייתה הפחתה בסיכון ללקות בסרטן השד.

 

איך זה עובד?

לחוקרים עדיין לא ברור המנגנון שבעזרתו מצליח האספירין להפחית את הסיכון לסרטן. עם זאת, מחקרים קודמים שנעשו מאז שנות ה-70 בבעלי חיים ואף בצמחים, הראו כי המרכיב הפעיל של האספירין, חומצה סליצילית, מסוגלת לדכא גידולים.

 

הפחתה בסיכון לכל סרטני מערכת העיכול. מחקר האספירין הגדול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפחתה בסיכון לכל סרטני מערכת העיכול. מחקר האספירין הגדול(צילום: shutterstock)
 

אספירין שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים. (NSAIDs) הוא מורכב מחומצה אצטיל־סליצילית, שמתערבת במנגנונים שונים הקשורים בדלקת ובקרישיות הדם. הוא משמש לשיכוך כאבים, הורדת חום, הקלת תסמיני דלקות פרקים ומניעת היווצרות קרישי דם. האספירין נמכר כמרכיב בתרופות שונות ותחת מותגים רבים שמכילים את החומר המקורי.

 

האספירין מעכב שני אנזימים: האחד נקרא Cox-1 והוא אחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. השני נקרא Cox-2 והוא מווסת חומר כימי ששמו פרוסטגלנדין, שמווסת את חום הגוף, תחושת כאב ודלקת.

 

בשנים האחרונות נמצא שהאפקט המגן של האספירין מתבטא בשני מישורים: הוא לא רק מסייע לדילול הדם, אלא גם מפחית את התהליך הדלקתי שנוצר בכלי הדם ותורם לחסימות בהם, שעלולות לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.

 

המינון שנקבע למניעת מחלות לב וכלי דם הוא 75 עד 325 מ"ג ליממה, אך כיום מקובל שהמינון האופטימלי הוא 100 מ"ג ליממה. מינון כזה נמצא בטוח, מפחית את סכנת הדימום במערכת העיכול ומצליח למנוע ביעילות מחלות לב וכלי דם בדומה למינון הגבוה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדור אחד ביום, למשך חצי שנה לפחות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים