שתף קטע נבחר

הנתונים נחשפים: כל אדם שלישי בישראל סבל מדיכאון

מחקר חדש: 63% מהישראלים מכירים קרוב שסבל מדיכאון. אחד מכל שלושה העיד שהוא עצמו סבל מדיכאון. הסיבות העיקריות: מחלה, לידה, אהבה נכזבת, סכסוך משפחתי ובעיות בעבודה

יותר ממחצית מהישראלים מכירים לפחות אדם אחד שסובל מדיכאון, אחד מכל שלושה העיד על עצמו שסבל מדיכאון בשלב כזה או אחר: מחקר ישראלי חדש של עמותת לשמ"ה, לשילוב מתמודדים והעצמה בבריאות הנפש, חושף עד כמה הדיכאון הקליני נפוץ בישראל.

 

מנתוני סקר בו השתתפו מדגם מייצג של 503 גברים ונשים בגילאי 18 עד 65 עולה כי 63% מהישראלים מכירים אדם אחד ויותר קרוב להם, שסבל או סובל כיום מדיכאון, אחד מכל שלושה העיד על עצמו שסבל מדיכאון בשלב זה או אחר.

 

אישה (צילום: shutterstock)
דיכאון. לזהות את הסימנים(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

זינוק בצריכת נוגדי דיכאון בישראל: איזו עיר מובילה?

מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות

נוגדי דיכאון? כך הם ישפיעו על הזוגיות שלכם

 

הגורמים העיקריים לדיכאון הם: מחלה (79%), לידה (77%), אהבה נכזבת ( 74%), סכסוך משפחתי (68%) ותפקוד לא טוב בעבודה (58%). ארבעים ושלושה אחוזים מהנשאלים השיבו כי דיכאון היא מחלה בלתי נשלטת שאין כל אפשרות להתמודד איתה לבד. קרוב לשלושים אחוזים השיבו כי מדובר במחלה נשלטת בתחילה, שיוצאת מכלל שליטה בהמשך, ומספר זהה של אנשים סברו כי דיכאון היא מחלה שאדם יכול להחלים ממנה בכוחות עצמו, "אם הוא ממש רוצה". רק שליש מהם סברו כי יוכלו לעזור לאדם המתמודד עם דיכאון במידה רבה.

 

  ( )

כשנשאלו מה עולה בדעתם כשהם שומעים את המילה דיכאון 43% מהנסקרים השיבו: צער ועצב. כשנשאלו מהם התסמינים האופייניים לדיכאון, השיבו רבע מהנשאלים על כל אחת מהקטגוריות הבאות: עצב, חוסר חשק או מוטיבציה, חוסר תיאבון והסתגרות. אחוזים בודדים השיבו כי האסוציאציה שעולה במוחם בהקשר של דיכאון היא: נטיות אובדניות, התבודדות וחוסר רצון לפגוש חברים, ירידה בתפקוד, עייפות ואדישות.

 

כשהקריאו לנסקרים את התסמינים האופייניים לדיכאון, הם ידעו להשיב כי דיכאון מאופיין במצב רוח ירוד (88%), מחשבות אובדניות (78%), חוסר עניין והנאה (77%), שינויים בתיאבון או במשקל ואכילה מופרזת (76%).

 

  ( )

 

יו"ר עמותת לשמ"ה, דייויד הריס אמר בתגובה לממצאים: "למעלה מ-300 מיליון חולים בעולם במחלת הדיכאון הקליני או מתמודדים עם דיכאון, כתופעת לוואי של מחלות אחרות, כמו הפרעה דו-קוטבית, סרטן, טרשת נפוצה ועוד. לצערי, בגלל המודעות הנמוכה לדיכאון, על מהותו העמוקה והפוגענית, הסטיגמה והיחס המפלה, מאות אלפי מתמודדי נפש סובלים הרחק מהעין, בחברה שאין בה כמעט הבנה וסובלנות למגבלה נפשית".

 

  ( )

 

ד"ר שחק יריב, מנהל השירות לטיפול בהפרעות מצב-רוח במרכז הרפואי העמק הסביר: "לא בכל פעם שמישהו עצוב המשמעות היא שהוא בדיכאון. מדובר באוסף של דברים הגורמים לאדם לא להיות מסוגל ליהנות מדברים שאמורים לגרום לו הנאה. זה מתלווה בהפרעות בשינה, בתיאבון ובחשק המיני. אלו התקפים שיכולים להימשך במשך חודשים ולפעמים אפילו שנים.

 

"אדם לא בוחר להיכנס לדיכאון, ועל כן הוא גם לא יכול לבחור לצאת והוא זקוק לעזרה: הן פסיכולוגית והן תרופתית. אנשים הנמצאים בדיכאון עלולים לאבד את הטעם לחיות ולנסות לשים קץ לחייהם, לכן אם אתם רואים אדם קרוב אליכם שסובל מדיכאון, שאלו אותו אם יש לו מחשבות או רצון לפגוע בעצמו והביאו אותו לקבלת עזרה בהקדם האפשרי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיכאון. כשליש מהישראלים סובלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים