יש עדיין עשרות אלפי מפונים מהדרום ומהצפון שרחוק היום שבו יוכלו לחזור הביתה. וגם אם יוחלט שמחר חוזרים, רבים מהם לא יוכלו לעשות זאת, שכן ביתם נפגע ואינו ראוי למגורים. בחלק מהמקרים מדובר בקיבוצים ובמושבים שבהם נגרם הרס רב גם למבני ציבור, בהם חדרי האוכל, גני הילדים, המרפאות ועוד, כך שהקהילה לא יכולה לתפקד בסביבה שכזו.
לתמונה העגומה הזו נכנס מיזם "יחד בבית" המאגד כ-100 אדריכליות ומעצבות פנים שיסייעו בהתנדבות בשיקום המבנים עבור תושבי הצפון והדרום.
המיזם שמחבר אדריכליות ומעצבות פנים שיסייעו בהתנדבות לתושבים מהדרום והצפון שביתם נפגע
( צילום: ליאור שרון)
איריס לביא, חברת קיבוץ כרם שלום, וחסי מור-טובין, מעצבת מתכננת פנים שמשתתפת במיזם "יחד בבית" של ארגון איילת השחר, סיפרו עליו בריאיון לאולפן ynet.
איריס מכרם שלום כבר שנה וארבעה חודשים כמעט מפונה מביתה ההרוס. "אנחנו כבר התחלנו לשקם, בכלל בכרם שלום, אני חייבת לספר, אנחנו קהילה מאוד מיוחדת ויש לנו מסורת רבת שנים, לצערנו, שעל כל פצמ"ר שנופל - באותו בור אנחנו שותלים שתיל. אז הפעם זה קצת יותר גדול, ועל כל החושך שעשו לנו בבתים, אנחנו נעיר את זה בחזרה והרבה יותר ממה שהיה. אנחנו חייבים את זה קודם לעצמנו", היא אומרת.
לגבי הנזקים הרבים לרכוש, מעבר לפגיעות אחרות, אומרת איריס: "הנזקים משתנים מבית לבית, בסך הכל יש לנו 47 בתים הרוסים שנפגעו ועוד מבני ציבור. ובקהילה כל כך קטנה, כל בית שהוא נהרס זה מעכיר על כל הקהילה ועל כל היישוב, אז אני לא יכולה להסתכל רק על הבית הפרטי שלי. הרבה מאוד מבתי הקהילה נהרסו, כן, ואנחנו צריכים לשקם את כל היישוב".
חסי המתנדבת במיזם אומרת: "לי באופן אישי, המיזם הזה הוא הזדמנות ענקית, בעצם לראות דבר ראשון את כל הסיפור של תושבי העוטף והצפון, ודבר שני, זכות גדולה לתת להם ממה שאני יכולה, מהכישרון שלי, לתת להם הלאה".
4 צפייה בגלריה


בית משפחת שינדלר בכרם שלום. בית אחד הרוס מתוך 47 שנפגעו רק ביישוב הזה
(צילום באדיבות "יחד בבית")
4 צפייה בגלריה


המעצבים עוזרים למשפחות כדי שלא יצטרכו להתמודד באתגר הזה לבדם
(צילום באדיבות "יחד בבית")
מלבד חסי, עוד 100 אדריכליות ומעצבות פנים מלוות את הסיפורים האישיים האלה ואת הבתים. "הרצון הוא לחזור כבר לפני שנה. אנחנו מאוד מתגעגעים לבית, מאוד. אני חייבת לציין גם שחסי עשתה איתנו את הסיבוב ככה בבתים, העזרה שלהם היא לא מובנת מאליו", מוסיפה איריס. "תבינו, שלנו הדבר האחרון שכרגע יושב בראש זה איפה נשים את הספה או איזה צבע נצבע, או כל החלטה כזאת. הדבר העיקרי שלנו כרגע זה איך אנחנו מחזירים את עצמנו הביתה ורק נתחיל את השיקום הנפשי שלנו ככה שהעזרה שלהם מורידה מאיתנו נטל שהוא כביכול קטן, אבל בשבילנו הוא עצום".
לסיום היא אומרת: "אשמח רק להוסיף שכל התודה הזאת באמת מגיעה לארגון 'איילת השחר' בניהולו של הרב שלמה רענן, שבעצם איחד ועשה את הקשר הזה המיוחד והוא מלווה ודואג לנו הרבה הרבה לפני 7 באוקטובר, ועכשיו ביתר שאת, אז המון תודה".
היוזמה הזו מצטרפת ליוזמות נוספות כמו של ארגון "אחים לנשק" המשקמים בעזרת מתנדבים רבים את שכונת "הרצפות הירוקות" בקיבוץ כפר עזה ומיזם "חזית הבית" שעוזר לרהט ולעצב בתים של מפונים ושל חטופים שחזרו מהשבי, למשל דירתו של אנדריי קוזלוב ששופצה ועוצבה ביחד איתו.