שתף קטע נבחר
 

מחדל: בשר נגוע במרכול

חיידק אלים מסוג ליסטריה התגלה בבשר טחון טרי, שרכשו נציגי מעבדת אמינולב בקצביות בשלושה סניפים של רשתות השיווק. ליסטריה גורם למחלה, שעלולה להסתיים במוות. אצל לנשים הרות הוא עלול לגרום להפלות. ברשתות אומרים: משרד הבריאות אינו מחייב בדיקת ליסטריה בבשק טחון טרי. למה? משרד הבריאות: יש הצעה לתקנה, אבל היא זזה לאט

סכנת מוות תגובות כללי זהירות 

חיידק מסוכן מאוד בשם ליסטריה מונוציטוגנס נמצא בשלוש דגימות של בשר טחון טרי, שנרכשו ביוזמת ידיעות אחרונות בקצביות בשלושה סניפים של רשתות השיווק הגדולות קוסמוס, קלאב מרקט וסופר סנטר.
ליסטריה הוא חיידק אלים ומסוכן במיוחד לנשים הרות, ועלול לגרום להפלות. החיידק גם מסוכן לקשישים, לילדים ולחולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת, למשל אנשים המצויים בטיפול כימותרפי או חולים במחלות כרוניות. שעל פי פרסום רשמי של משרד הבריאות, רבע מהחולים בליסטריוזיס - המחלה שאותה גורם החיידק - מתים ממנה.
בבדיקה שערכו דוגמי אמינולב, הם רכשו בשר טחון טרי וקציצות דגים בשישה סניפים של רשתות השיווק הגדולות: היפר נטו, סופר סנטר, קוסמוס והיפר נטו.
הדגימות המסוכנות נרכשו ב-29 באוגוסט, על-ידי דוגם מוסמך של מעבדת אמינולב, בקצביות של קוסמוס בגעש, קלאב מרקט בכפר-סבא וסניף סופר סנטר ברעננה. גם הבשר שנרכש בקצביה של קוסמוס בגעש, וזה שנרכש בקלאב מרקט בכפר-סבא, שכאמור נמצא נגוע בליסטריה, הכיל גם כמויות
גבוהות מעל התקן של חיידקים. לגבי דוגמאות הקרפיון הטחון וכדורי הקרפיון הקפוא - כולם נמצאו תקינים.
הימצאות ליסטריה בקצביות של רשתות מכובדות מטילה צל על מנגנון הפיקוח של תו האיכות של הרופאים הווטרינריים, שכל רשתות השיווק מתהדרות בו. הימצאות תו איכות 'מרדימה' את הצרכנים, ואם הוא אינו עומד במבחן המציאות - הדבר אומר דרשני, מתריעה גלית אבישי מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות.

סכנת מוות
ליסטריה הוא חיידק אלים, המדאיג את משרדי הבריאות בארץ ובעולם. שירותי הבריאות בארהב אף שוקלים להתיר נקיטת צעדים חמורים כמו הקרנה על סוגי מזון הידועים כרגישים לחיידק. זאת למרות ההתנגדות הרבה של שוחרי הבריאות להקרנת מזון. המאכלים הרגישים לליסטריה הם בשר טחון, סלטים, חלב לא מפוסטר, מוצרי בשר ודגים בעישון קר.

על-פי נתוני שירות המזון האמריקני, שהתפרסמו בגליון האחרון של ירחון הצרכנות האמריקאי הקונסומר רפורט, חולים מדי שנה כ-2,500 אמריקאים בליסטריוזיס וכ-500 מתוכם מתים. על-פי נתוני שירות המזון של משרד הבריאות, נמצאת המחלה במגמת עלייה גם בארץ, ומספר החולים בישראל מגיע לכמה עשרות בשנה. ב-1998 נרשמה התפרצות של המחלה, 50 בני אדם חלו ובעתונות אף התפרסמו שלושה מקרי מוות כתוצאה ישירה ממנה.

תביעה של מיליונים

החיידק חודר מהמזון למעיים ולמחזור הדם, ומשם מתפשט לאזורים שונים בגוף. המחלה אינה מידבקת, ומטופלת בדרך כלל באנטיביוטיקה. אצל ילדים תוקף החיידק את קרום המוח. אצל נשים הרות הוא תוקף את השיליה ועלול לגרום להפלת העובר. בעבר התפרסמו מקרים של נשים הרות שהפילו את עובריהן כתוצאה מאכילת מאכלים נגועים בליסטריה. במקרה אחד צרכנית אף הגישה תביעה משפטית של 3 מיליון שקל נגד זוגלובק, על שהפילה את עובריה לאחר שאכלה נקניקיות נגועות בליסטריה. בבדיקות שנערכו בעבר נמצא חיידק ליסטריה בכמויות גדולות בעופות. בשנת 2000 אף נפסלו והורדו מהמדפים שני מוצרי דגים של חברת פלמזון אחרי שנמצאו בהם חיידקי ליסטריה.

חיידק מזהם

אחת הבעיות הגדולות עם חיידק הליסטריה היא, שלמרות שהחיידק מושמד כאשר מבשלים את המזון הנגוע בטמפרטורה גבוהה, הרי שלפני כן עלול המזון הנגוע לזהם מזונות שונים, כלים ומשטחי עבודה שבאים איתו במגע. אם למשל נמצא ליסטריה בבשר טחון שנקנה בקצביה של מרכול, יש חשד שהוא מצוי גם במתקן הטחינה, בסכינים לחיתוך בשר, במשטח העבודה ובכל מה שבא במגע עם הבשר בקצביה. גם בבית עלולים להזדהם מוצרים שבאים במגע עם מזון שיש בו ליסטריה, או לחילופין עם משטח העבודה שעליו הונח המזון הנגוע. הצרכן לא יכול להבחין בזיהום לא בטעם, לא בריח ולא במראה.

אנשים בריאים אינם מפתחים תופעות שליליות לחיידק, לכל היותר יגיבו בקלקלול קיבה קל. אולם הוא נחשב אלים עד כדי כך, שהמצאותו במזון אסורה לחלוטין, הסביר לא מכבר ד"ר דן בראל, מנהל המעבדה למיקרוביולוגיה של מכון התקנים ביום עיון מיוחד שהקדיש המכון לחיידקים מסוכנים במזון.

עם זאת יובהר: במשפחת הליסטריה יש כמה סוגי חיידקים. לא כולם מזיקים. הזן המסוכן הוא זה הקרוי ליסטריה מונוציטוגנס. בששה מבין המוצרים שנבדקו במעבדת אמינולב נמצאו חיידקים ממשפחת הליסטריה, אבל הזן המסוכן נמצא רק בשלושת סוגי הבשר הטחון שנזכרו.

חזור למעלה
תגובות
גלית אבישי, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, טוענת כי ההפקרות בעניין הליסטריה הקיימת בישראל נובעת בין השאר גם מכיוון שהפיקוח על בשר, עופות ודגים נופל בין הכסאות - בין משרד החקלאות, שאחראי על המוצרים עד שהם נכנסים למערכת השיווק, לבין משרד הבריאות, שאחריותו מתחילה החל מהכניסה של המוצרים לצינורות השיווק. כל צד מטיל את האחריות על התופעה על האחר.

לפני שהן מנהלות מלחמות מחירים, אני קוראת לרשתות השיווק לגלות בגרות ואחריות ללקוחותיהן, ולסגור את הקצביות בסניפים שבהם נמצאה ליסטריה בבשר, עד שיוכלו להוכיח כי הציוד וכל המוצרים בקצביות אלו נקיים מהחיידק, תובעת גלית אבישי, מנכל המועצה הישראלית לצרכנות. אם לא - על משרד הבריאות לנקוט אמצעים נאותים כדי להבטיח את בריאות הצרכנים.

משרד הבריאות: לחייב סימון

תגובת משרד הבריאות: משרד הבריאות יבדוק בימים הקרובים את הקצביות בסניפים הנדונים. העובדה שהחיידק נמצא בבשר בקר טחון ולא בבשר עוף מעמידה את הממצאים בדרגת חומרה, אומר ד"ר הרברט זינגר, מנהל היחידה הווטרינרית בשירות המזון של משרד הבריאות. הממצאים מעידים, לדבריו, על ליקויים אפשריים בחיטוי מכונות הטחינה.

היום, לצערי, אין תקינה שמאפשרת לי לחייב את היצרנים והמשווקים לערוך בדיקות ליסטריה. במכון התקנים מונחת הצעה לתקן של בשר טחון, הכוללת גם סעיף האוסר הימצאות ליסטריה, למרות שבעולם אין תקנה האוסרת את נוכחות החיידק בבשר או במוצרי בשר גולמיים שלא עברו טיפול בחום. בשר הבקר רגיש יותר.

לדברי ד"ר זינגר, מונחת על שולחן משרד הבריאות כבר למעלה משנה הצעה לתקנה שתחייב את היצרנים והמשווקים של מוצרי בעלי פוטנציאל להימצאות ליסטריה לסמן על אריזת המוצר את נוהלי הזהירות הדרושים, כמו הקפדה על חימום בטמפרטורות נאותות ועוד. אבל כדרכן של תקנות, גם הצעה זו מתגלגלת לאיטה.

הרשתות: לא באשמתנו

תגובת שופרסל, החברה-האם של קוסמוס: לדברי ד"ר רוברטו דלה רוקה, הווטרינר הראשי של שופרסל, הרשת קונה בשר רק מהספקים המובילים בארץ, הנמצאים תחת פיקוח צמוד של משרדי הבריאות והחקלאות, ועושה כל מאמץ לשמור על טריות ואיכות המוצרים. שופרסל מוכרת מאות טונות של בשר טחון, ולא נתקלה בפנייה על בעיות בריאותיות. הצרכנים קונים בשר טחון אך ורק למטרות בישול ביתי, במהלכו החיידקים מושמדים. עובדה זו ידועה היטב למערכות הבריאות הממשלתיות, שאינן מחייבות בדיקת ליסטריה בבשר טחון שלא עבר טיפול תרמי.

תגובת הרבוע הכחול, החברה-האם של סופר סנטר: הבשר הטחון שנבדק נרכש על ידינו מספק חיצוני מאושר. בשר זה נבדק וקיבל את אישורו של הווטרינר העירוני של רעננה. לדברי וטרינר הרשת, אין תקנה של משרד הבריאות האוסרת הימצאות ליסטריה בבשר גולמי טרי. הבשר נטחן אל מול עיני הלקוח, תוך שמירה קפדנית על כללי ההיגיינה הנדרשים. נבדוק את התוצאות שקיבלנו מכם עם הספק ממנו רכשנו את הבשר, על מנת שנוכל לנקוא באמצעים הדרושים.

תגובת קלאב מרקט: ד"ר יוסי מורדוך, וטרינר קלאב מרקט, מפנה את ההאשמה לעבר ספק הבשר, מרבק. הוא מבטיח, כי בעקבות ממצאי הבדיקה של ידיעות אחרונות, תבצע הרשת מיידית בדיקות מעבדה של כל הבשר שהגיע אליה ממרבק, ואם יעלו ממצאים דומים, תפסיק את שיווק המוצר ותפנה לוטרינר האחראי ולמשרד הבריאות. לצערי אין כל תקנים במשרד הבריאות לגבי נוכחות חיידק זה במזון. בשל כך, הימצאותו בבשר לא נבדקת באופן שגרתי ועקבי בבתי מטבחיים לאחר שחיטת הבהמה. חיות נגועות עלולות לזהם את בית המטבחיים ובעקבות כך גם את הבשר, אומר ד"ר מורדוך.

תגובת דודי עזרא, יו"ר קבוצת מאיר עזרא, בעלת מרבק: קודם-כול, אין ודאות שהבשר שנקנה בקלאב מרקט הוא מתוצרתנו. וגם אם כן, אין בעיה בריאותית בהימצאות חיידק הליסטריה מונוציטוגנס בבשר או עוף בלתי מבושל, כי הוא מושמד בבישול או בצלייה, ואף מדינה בעולם לא אסרה את הימצאותו בסוגים אלו של מזון.

בבשר טחון לא צריכה להיות ליסטריה, אומר טכנולוג המזון ד"ר יורם מלבסקי, קודם-כול, כי הכנת בשר טחון לקבב או המבורגר נעשית בבית על קרש, שבדרך-כלל אחר-כך חותכים עליו גם ירקות לסלט. מה גם שהחימום של קבב והמבורגר איננו תמיד מוקפד, ואנחנו מכירים את התופעה של בשר אדום במרכז. מיצרנים ומשווקי מזון אנחנו דורשים תנאים היגיניים מינימליים למניעת מחלות והפצתן.

חזור למעלה
כללי זהירות
הקפידו לאכול את סוגי הבשרים והדגים שעלולים להיות בעייתיים רק אחרי שבושלו או חוממו בטמפרטורה גבוהה. הקפידו לא לאכול בשר, שעדיין נראה אדמדם.

חובה לאחסן בקירור כל מזון גולמי או מבושל.

אם לא מתכוונים לאכול את המזון תוך יומיים - שימו אותו מייד במקפיא.

הקפידו לרחוץ ידיים, כלים ומשטחי עבודה לעתים קרובות בסבון ובמים חמים.

נקו את המקרר ואת המקפיא לעתים קרובות.

טיפ למבשלים: חיידקים מתרבים בקלות בתוך קרש החיתוך, בפרט אם הוא עשוי עץ. לפני שחותכים בשר או דגים, צפו את הקרש ביריעת פלסטיק נצמד, שאותה תזרקו אחר-כך.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בשר טחון. עלול להיות מסוכן
להיזהר מבשר נא
מומלצים