שתף קטע נבחר

התעמלות בהריון

אם חשבתן לרגע שהבטן התופחת בהריון תספק לכן תירוץ להעדרות מחדר הכושר - אני כאן להפריך את התירוץ הזה, ולספר לכן, שפעילות גופנית של האם בזמן ההריון מעלה גם את הכישורים המוטוריים והאינטליגנציה של הילד שבבטנה

נשים רבות חוששות להמשיך בפעילות גופנית סדירה ונמרצת - כמו הליכה מהירה, שחייה והתעמלות אירובית - בזמן ההריון, מחשש לפגיעה בעובר. עיקר החשש הוא מפגיעה פיסית באזור הבטן, כתוצאה מנפילה, או מכה. חשש אחר הוא מהשפעות של עלייה בחום הגוף בעת הפעילות, או ירידה באספקת החמצן לעובר ולרחם, עקב ריכוז דם בשרירים וקוצר נשימה.
לעומת נזקים פוטנציאלים אלה, שמעולם לא הוכחו, ידועים זה שנים יתרונות רבים לפעילות הגופנית גם בהריון: שמירה על משקל סביר, שיפור סיבולת לב-ריאה לקראת הלידה, שיפור ביכולת ההתכווצות של שרירי האגן והבטן, החשובים בלידה רגילה, ושיפור ניכר באיזון הסוכרת אצל נשים הסובלות מסיבוך שכיח זה בהריון.
בסדרת מחקרים לבדיקת ההבדלים בתפקודם של ילדים שנולדו לאמהות שהיו פעילות גופנית במהלך הריונן, לעומת ילדים שאימותיהן לא עסקו בפעילות גופנית בהריון, נמצא כי בקבוצת הינקות (גיל חמישה ימים) תינוקות שנולדו לאמהות פעילות גופנית הראו יכולת התמצאות טובה יותר בעת גירוי חיצוני, והיטיבו להרגיע את עצמם בעקבות גירוי כזה. תינוקות אלה היו קלי משקל ובעלי רקמת שומן מופחתת, לעומת תינוקות שנולדו לאמהות שלא התעמלו, למרות שהיו באורך ובגיל הריון זהים. מציאת הבדלים בשלב מוקדם כל כך של החיים מוכיחה שההשפעה קיימת כבר בתקופה הרחמית ומנטרלת אפשרות של אורח חיים שונה אחרי הלידה בבית, כגורם משפיע על הבדלים בין ילדים.
בקבוצת בני השנה השיגו תינוקות של נשים שהתעמלו ציון גבוה יותר במבחן ההתפתחות הפסיכומוטורי, כלומר - ההשפעה המולדת של פעילות האם בזמן ההריון חלה גם בהמשך ההתפתחות.
בקבוצת בני החמש השיגו ילדי הנשים שהתעמלו ציוני אינטליגנציה כללית ויכולת דיבור גבוהים יותר. לעומת זאת, לא היו הבדלים בציוני בית הספר ובכישורים המוטוריים.
היכולות הגבוהות יותר של ילדי האמהות הפעילות גופנית בהריון מושגות בעיקר בתחומים הפסיכומוטוריים וההתמצאותיים. כלומר, יש להם יכולת טובה יותר להבין את סביבתם ולהתמודד עם שינויים.
הסבר אפשרי מדוע פעילות גופנית של האמהות מעלה את היכולות האלה הוא בכך שהעובר ברחם לומד להגיב על התנועות הקצובות של האם, ואולי גם על המוסיקה המתלווה בדרך כלל להתעמלות. בדרך זו הוא רוכש לעצמו יכולת טובה יותר להתמצאות ותגובה טובה יותר לגירויים, הקיימת כבר זמן קצר אחרי הלידה ומתבטאת בהמשך, בגיל שנה ויותר, בהתפתחות פסיכומוטורית ובציוני אינטליגנציה גבוהים יותר.
השורה התחתונה היא שפעילות גופנית סדירה בתקופת ההריון תורמת לא רק למצב הגופני הכללי, לשמירה על המשקל ולהרגשה הטובה של האשה, אלא גם משפרת בהרבה את הישגי הילוד כבר זמן קצר אחרי הלידה וזה נמשך לפחות לאורך חמש השנים הראשונות לחייו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא התעמלה בהריון? אתה תהיה חכם יותר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים