שתף קטע נבחר

קשה בבוקר

אם כואב לכם הגב דווקא כשאתם קמים בבוקר או אחרי מנוחה ממושכת, ואתם מרגישים הקלה כשאתם הולכים – אל תרוצו לאורתופד. ייתכן שלקיתם בדלקת שדרה מקשחת (אנקילוזינג ספונדיליטיס), מחלה דלקתית כרונית של פרקי עמוד השדרה ואגן הירכיים, והכתובת היא ראומטולוג. כל מה שצריך לדעת על המחלה שלוקים בה כ-30 אלף איש בישראל

זה מתבטא בעיקר בכאבי גב קשים, אך גם העיניים עלולות לסבול, כתוצאה מהדלקת הכרונית. אחת הבעיות היא שרוב הלוקים במחלה הזאת יפנו תחילה לאורתופד, בשל הקישור האוטומטי בינו לבין כאבי הגב ושאר המפרקים – אך אצלו עלולה הדלקת לא להיות מאובחנת, ובשל כך להתפתח ולהחמיר. לכן, מציעים המומחים, שימו לב לאופי הכאבים בטרם תפנו לרופא. אם הכאבים תוקפים דווקא אחרי מנוחה, בייחוד ממושכת, כדאי לפנות לראומטולוג. הוא זה שיוכל לקבוע האם, כמו כ-30 אלף איש בארץ, גם אתם לקיתם בדלקת שדרה מקשחת (אנקילוזינג ספונדילי - טיס). ד"ר אורי אלקיים, סגנית מנהל המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), מסבירה כל מה שחשוב לדעת על מחלה זו.

מהי דלקת שדרה מקשחת?

מדובר במחלה דלקתית כרונית של פרקי עמוד השדרה ואגן הירכיים. הפירוש המילולי של אנקילוזינג ספונדיליטיס הוא 'עמוד שדרה כפוף' – דבר שעלול לקרות אצל החולים הסובלים מצורתה הקשה של המחלה.

מהם הסימפטומים האופייניים למחלה?

הביטוי השכיח ביותר של דלקת המפרקים הזאת הוא כאבי גב, בעיה נפוצה באוכלוסייה. אלא שבניגוד לכאבים הטיפוסיים, אצל החולים במחלה זו מדובר בכאבים שמחריפים בעת מנוחה. מעבר לכך, החולים מספרים שהם מתקשים לקום בבוקר מהמיטה ולפתוח בפעילות היומית שלהם. קשיון הבוקר הזה הוא אלמנט בולט במחלה. המחלה יכולה להתבטא גם בדלקות במפרקי האגן ובמפרקי הכתפיים, בדלקות עיניים חוזרות, ובמקרים נדירים תיתכן פגיעה לבבית או קושי בהתרחבות בית החזה, באופן שיוצר קשיי נשימה ואף פגיעה ריאתית. בדרך כלל התהליך הדלקתי דועך תוך 10-15 שנים, אך מאחר שמדובר בשנים חשובות, יש משמעות רבה לטיפול. לצערנו, לא ניתן היום למנוע את התפרצותה של המחלה.

מיהם החולים בדלקת שדרה מקשחת?

מדובר במחלה של אנשים צעירים, לרוב בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. מסיבה לא ידועה, היא תוקפת עד פי 5 יותר גברים מנשים. אחת ההשערות היא שהביטוי הקליני של המחלה בקרב נשים קל יותר, ולכן חלק מהן אינן מאובחנות כחולות. ככלל, מדובר במחלה בעלת בסיס גנטי מובהק שקיימת אצל כחצי אחוז מהאוכלוסייה.

כיצד מאבחנים את המחלה?

כשאדם מבחין שהוא סובל מכאבי גב חזקים במשך יותר משלושה חודשים, וכשהוא מבחין שפעילות גופנית כמו הליכה עוזרת להפחתת הכאב, יש סיכוי סביר שהוא סובל מדלקת שדרה מקשחת. חלק מהחולים כלל אינם מאובחנים, אחרים ממשיכים בחייהם, ואילו החולים הקשים יסבלו ממגבלות תנועה שילכו ויחמירו, שמקורן בהקשחה המתפתחת בעמוד השדרה. עם הזמן נוצר חיבור בין החוליות, מהמותניים לכיוון הצוואר, ועמוד השדרה מקבל צורה של קנה במבוק. למצב הזה, הגורם לכך שהחולים אינם יכולים לעמוד ישר, מגיעים כ-20% מהחולים. במקביל, ייתכנו קשיים בהליכה וצליעה, שמקורן בהתפרצות הדלקת באגן הירכיים ובתופעות הלוואי שלה, הכוללות דלקות גידים.
כדי לא להגיע למצבי הכיפוף הקשים, כדאי לפנות לראומטולוג במקרים בהם נמשכים כאבי הגב האופייניים במשך יותר משלושה חודשים. האבחנה נעשית באמצעות התמונה הקלינית וצילומי רנטגן, מאחר שעד כה לא פותחה בדיקת דם שתוכל לאבחן את המחלה באופן ספציפי. אצל אורתופדים עלולים החולים האלה 'ללכת לאיבוד', שכן האורתופדים נוטים להתייחס לכאבי הגב בלבד ולא לחפש קשר בינם לבין סימפטומים אחרים.

מהו הטיפול?

בשלב הראשון הטיפול כולל בעיקר משככי כאבים ופיזיותרפיה, אך ישנה חשיבות רבה למניעת התפתחות המחלה. עד לפני כשנתיים הטיפול היה די מתסכל, אך מאז נכנסו לשוק תכשירים שמנטרלים את החומר הדלקתי ('אנברל' ו'רמיקייד'), והמחקר מלמד שכ-70% ממקבלי הטיפול, שאינו כלול בסל התרופות בהתוויה הזאת, מדווחים על שיפור מהותי ביותר במצבם. בטווח הארוך, ההערכה היא שהטיפול בתכשירים האלה יביא לעצירת התהליך הדלקתי.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים