שתף קטע נבחר

לקפוץ למים, עם הכאבים

המלה האחרונה בתחום טיפולי הגב היא כירופרקטיקה בשילוב עם הידרותרפיה – ריפוי במים. במקום לטפל בגב בתרופות וזריקות מזיקות, או בניתוחים סבוכים, מנסים את הדרך הטבעית והנעימה (ואפילו לומדים לשחות). משתכשכים ומשתחררים

מי מאיתנו לא סבל אף פעם מכאב גב? גם מי שהצרה הזו עדיין לא התרגשה עליו, סביר להניח שיפגוש בה בהמשך דרכו. 80 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מכאבי גב בשלב כלשהו בחייהם, ובכל גיל. כבר בתקופת הצבא חשים חיילים רבים כאבים בגב כתוצאה מנשיאת משאות כבדים או מפעילות פיזית קשה ומפרכת. אמהות צעירות מרגישות כאבים בעיקר בגב התחתון כתוצאה מהרמה וסחיבה ממושכת של התינוקות על ידיהן. אנחנו יושבים לא נכון במשרדים, עובדים שעות רבות מול מחשבים בתנוחות לא טבעיות, נתונים בלחצים ומתחים, והגב שלנו סופג וסובל. וכואב.

עודף משקל, שהרבה מאוד אנשים סובלים ממנו, פוגע ביציבה, כשיציבה לא נכונה היא הגורם העיקרי ללחץ על החוליות התחתונות, לשחיקה של הדיסקים ולבעיות גב. מצבם של הרזים לא יותר טוב: גם חוסר משקל גורם למערכת שלד חלשה וחסרת תמיכה ועלול לגרום לאותן התופעות. אנחנו ישנים בתנוחות לא מתאימות, שוכבים על הבטן, עם צוואר מוטה ימינה או שמאלה, מה שלא עושה טוב לצוואר ולגב התחתון. הוסיפו לכך את חוסר המודעות לפעילות ספורטיבית, כושר גופני ירוד ותנועת מפרקים ושרירים קצרה, וקיבלתם צרה צרורה.

גם אלה מאיתנו שכבר עושים ספורט, עושים זאת לא נכון. התעמלות לא מודרכת עלולה להזיק לא פחות מחוסר התעמלות בכלל, וגם הרמת משקולות בחדר כושר עלולה להסתיים בפריצת דיסק ובבעיית גב אקוטית קשה. אפילו שחייה, שנראית תמימה, לא מזיקה ומומלצת, עלולה לעשות נזק גדול אם שוחים רק בטכניקת חזה, שאינה מומלצת על-ידי המומחים.

מה עושים רוב האנשים כשכואב להם הגב? הולכים לרופא, מקבלים טיפולים תרופתיים כאלה ואחרים, ואם לא עוזר עוברים לזריקות. במקרה הגרוע מגיעים גם להתערבות כירורגית מסובכת בעמוד השידרה ולניתוחים. בקיצור, כל מיני דברים שממש לא יפים לבריאות. אבל יש גם אפשרות אחרת לטיפול בבעיות גב למיניהן – כירופרקטיקה, שאפשר לשלבה גם בהידרותרפיה – טיפול בבריכה טיפולית מקצועית.

הכירופרקטיקה היא מקצוע רפואי העוסק בעמוד השידרה, במערכת השלד ובמערכת השרירים והרצועות המתחברת לעמוד השידרה. הטיפול הכירופרקטי אינו תרופתי והוא מבוצע בטכניקות מכניות. "ישנן למעלה מ-30 טכניקות ידניות שונות", אומר הכירופרקטור ד"ר גדי צווינגל. "מטרתן לטפל בבעיות כמו תזוזות של חוליה, עקמומיות של מבנה עמוד השידרה, תזוזה של עצם המותן, לחץ על עצב שנוצר כתוצאה מפריצת דיסק או תזוזת חולייה, מתיחות רצועות ושרירים ועוד. הטיפול הוא טיפול מכני, שנעשה לרוב בעזרת הידיים ובעזרת מכשור חשמלי ופיזיקלי, כמו מיטת טיפולים ייחודית המיוצרת אך ורק לשימוש של דוקטורים לכירופרקטיקה. מבנה המיטות מאפשר ליצור, לדוגמה, הרחקה של חוליות עמוד השידרה התחתון אחת מן השנייה על ידי תהליך של מתיחה כשהפציינט שוכב על הבטן. בעזרת מכשור אחר ניתן לכוון את עוצמת המתיחה בצורה אלקטרונית".

ציוד נוסף שכירופרקטורים משתמשים בו הוא מכשור פיזיקלי: מכשירי חשמל שמייצרים גלים קצרים על מנת לטפל בדלקות, אולטרה-סאונד המטפל בתהליכים דלקתיים, מכשירי חימום שמטרתם לשפר את הסירקולציה באזור הפגוע, או חומרי הקפאה המיועדים לכווץ את כלי הדם, למנוע נפיחות ולהוריד את רמת הכאב.

בשנים האחרונות הפכה הכירופרקטיקה, בעבר טיפול אלטרנטיבי שולי ושנוי במחלוקת, ליותר ויותר פופולרית. בארה"ב יש היום 90 אלף דוקטורים לכירופרקטיקה, שלקחו נתח נכבד מאוד מעבודתה של האורתופדיה בתחום עמוד השידרה. בישראל פועלים כ-70 כירופרקטורים, וטיפול כירופרקטי ניתן לקבל היום במסגרות רפואיות מסודרות כמו קופות-החולים, מרכזי שיקום ומרפאות משלימות בבתי-חולים, וגם במרפאות פרטיות.

טכניקות משתלבות

אם היינו מודעים לכך שמדי פעם אנחנו צריכים לבדוק את מצב עמוד השידרה שלנו, סתם כך, כחלק משגרת הבדיקות הכלליות התקופתיות שאנו מבצעים, היינו חוסכים לעצמנו הרבה כאבים, טיפולים והוצאות כספיות עצומות, ומרגישים הרבה יותר טוב. אילו רק היינו מקבלים מפעם לפעם הדרכה נכונה במקומות העבודה על איך לשבת נכון במשרדים, היה נחסך למשק אובדן מאות אלפי שעות עבודה. כי אותם חולים, ששוכבים בבית עם פריצת דיסק ולא יכולים לזוז חודשיים-שלושה, לא היו מגיעים בכלל למצב הזה. שלא לדבר על החסכון בצריכתן של תרופות חזקות ויקרות ובסבל הרב והמתמשך. הבעיה היא, שרוב האנשים מגיעים לטיפול לא בדקה ה-89 אלא בדקה ה-91, כשהם כבר סובלים מכאב חזק, שבדרך כלל גם מלווה בתהליך דלקתי.

"גל-גב" הוא מרכז בריאותי הפועל במושב מזור ומתמקד בטיפול במערכת השידרה, שלד ושרירים. הייחודיות של המרכז היא ביכולת השילוב ובהתאמה של הטכניקות הטיפוליות השונות והמגוונות בהתאם לצרכיו של כל מטופל. ד"ר גדי צווינגל הקים את המרכז לאחר שהגיע למסקנה שלכל שיטת טיפול שיקומית יש יתרונות וחסרונות, והמטופלים בדרך כלל זקוקים לשילוב של מספר טכניקות טיפוליות שונות כדי לתת מענה לבעייתם.

המקום משלב רפואה אורטופדית, כירופרקטיקה, הידרותרפיה (טיפול בבריכה טיפולית מקצועית מחוממת), פיזיותרפיה ורפואה משלימה הכוללת דיקור סיני, שיאצו, רפלקסולוגיה, התעמלות בריאותית, טיפול בתנועה ועוד. כל הטיפולים מותאמים ומשולבים על-ידי אורתופד או כירופרקטור באופן אינטנסיבי מאוד הכולל 4-5 טיפולים שבועיים. המטפלים אינם מתחלפים במהלך הטיפול, אלא מלווים את הפציינט מתחילת התהליך ועד סופו. המרכז

מטפל בבעיות של פריצה או בליטה של דיסק, כאבי גב מכל הסוגים, דלקות פרקים, עקומות למיניהן, חולשה של חגורות הכתפיים והמותניים, מיגרנות וכאבי ראש, והקרנות של כאב לגפיים.

מים מים

הטכניקה ההידרותרפית מאפשרת לטפל במגוון רחב מאוד של מקרים, מכיוון שבמים התנועה קלה וגמישה יותר ואינה דורשת מהמטופל להתאמץ בתנוחה של שכיבה על מיטת טיפולים או בישיבה על מכשיר אחר. הטיפול במים משפר את טווחי התנועה של המפרקים השונים, מחזק את השרירים, מקל על הנשימה ותורם להרמת המורל, להרפייה ולהפגת מתחים. חוסר המשקל במים מאפשר תהליכי חיזוק ללא נזקים, ובמקביל מתבצעת הקניית מיומנות שחייה על הגב, שהיא השחייה הבריאה ביותר. ד"ר צווינגל: "השילוב בין הטיפול במים (הידרותרפיה), הרפואה האורתופדית והרפואה המשלימה מוכיח את עצמו בלמעלה מ-80 אחוזים מהמקרים, וזהו אחוז הצלחה מאוד גבוה בתחום הזה, להבדיל מרפואה קונבנציונלית כירורגית שבה מידת ההצלחה מגיעה ל-42 אחוזים".

מטרות התהליך הטיפולי הן שיקום מזורז הבא להחזיר את המטופל לתפקוד מלא במהירות האפשרית, מניעת התערבות כירורגית, ומניעת נטילת תרופות אנטי-דלקתיות וסטרואידיות (קורטיזון) המכילות חומרים הגורמים לתופעות לוואי רבות והרסניות. תשומת לב מרוכזת ניתנת לנוער, שבגיל ההתבגרות סובל מעקומות וחולשה במערכות השרירים השונות. כאבי הגב והעקמת הן בעיות נפוצות בגיל ההתבגרות, הנגרמות כתוצאה מתהליך הצמיחה המהיר לגובה. נערים ונערות אלה נשלחים לא פעם על-ידי רופאים לשחות ללא הכוונה ופיקוח. במרכז עובדים איתם על הקניית מיומנויות השחייה הבריאותית על הגב ועל הבטן, והדגש בטיפול הוא על שיווי משקל ויציבה נכונה, בשילוב תרגילי נשימה המתבצעים במים במאמצים גופניים. במים מאבד הגוף שני-שליש ממשקלו ומנטרל את העומס על עמוד השידרה החלש ממילא.

בנוסף עובד המרכז על היכרות עם הגוף בתנועה חופשית, טכניקות לרגיעה מודעת, נשימה מודעת, טיפולי תזונה, כולל סדנאות תזונה וסדנאות בריאותיות אחרות, הכוללות התעמלות בריאותית ויציבה נכונה. יש לימוד שחייה לתינוקות, עם ההורים, באווירה נעימה עם שירים, משחקים וגירויים תנועתיים. לילדים היותר גדולים מוצעת הקניית מיומנויות השחייה על סגנונותיה השונים, תוך התייחסות לחיזוק מוטורי של חגורת הגב והכתפיים, מערכת הנשימה והמערכת החיסונית, ותוכנית שיפור שחייה המשלבת סיבולת לב-ריאה, צלילה ומשחקי מים. ואגב, טיפול במים יעיל גם לנשים בהריון הסובלות מכאבי גב.

 

 

 

טיפול מונע לגב

כמה המלצות פשוטות ויומיומיות של כירופרקטורים:

שינה: השכיבה המומלצת ביותר היא על הגב. רצוי להניח כרית אחת מתחת לברכיים, על מנת שיהיו כפופות יותר, מה שמוריד את הלחץ מעמוד השידרה התחתון. מתחת לראש צריך כרית אחת בלבד, שממלאת את החלל שנוצר במבנה עמוד השדרה הצווארי הקעור, ומאפשרת לחוליות הצוואר לנוח. שכיבה מומלצת אחרת היא על הצד, בתנוחה עוברית. רצוי להניח כרית בין הברכיים, מה שמוריד את הלחץ מאזור עצמות המותן ומהחוליות התחתונות.

התעמלות: מאוד מומלצת, בתנאי שהיא נעשית בצורה מודרכת, תוך מודעות למצב הבריאותי.

ישיבה: לשבת זקוף, עם כפות רגליים על הקרקע, ברכיים מעט גבוהות מהאגן.

התכופפות: להתכופף ללא "שבירת" מבנה הגב ולהשתמש בברכיים.

הרמה: להרים משא מתנוחת כיפוף בעזרת הרגליים. לא לשבור את מבנה הגב. לשאת את המשא קרוב לגוף ובמרכזו, כאשר המרפקים מכונסים לכיוון החזה.

בדיקות לילדים: לבדוק את מבנה עמוד השידרה כבר מגיל צעיר, 6-7, לפחות פעם בשנה.

לאוכלוסיה הבוגרת: בדיקות תקופתיות פעמיים בשנה כאשר מרגישים טוב. רצוי לעשות בדיקת צפיפות עצם אחת לשנה-שנתיים, וביקורת תקופתית כירופרקטית או אורתופדית כפעמיים בשנה. נשים אחרי גמר הווסת חייבות בבדיקות צפיפות העצם ומעקב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריפוי במים. המילה האחרונה בכירופרקטיקה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים