שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: נמצא הגורם להפלות חוזרות

מחקר ישראלי רחב היקף מגלה את הסיבה המרכזית להפלות חוזרות - קרישיות יתר של הדם. טיפול פשוט בחומר נוגד קרישה הצליח למנוע את מרבית ההפלות החוזרות, ולהביא ללידת תינוקות בריאים

כעשרת אלפים נשים בישראל עוברות הפלה מדי שנה, כשני שליש מכלל ההפלות נגרמות בשל קרישיות יתר של הדם. כך עולה ממחקר נרחב, שכלל נשים מ-12 בתי חולים בארץ. מהמחקר עולה כי טיפול בתרופה "קלקסאן" מונע כמעט לחלוטין הפלות ולידת פגים. ברוב המקרים, התינוקות שנולדו לנשים שטופלו בתרופה היו בריאים ובעלי משקל תקין.
בראש המחקר המקיף עמד פרופ' בנימין ברנר, מנהל היחידה לקרישת הדם במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה. במחקר עקבו מומחים ממרכזים רפואיים ברחבי הארץ אחר נשים שסבלו משלוש הפלות לפחות. ממצאי המחקר העלו כי הסיבה העיקרית להפלות החוזרות היא בשל תרומבופיליה – נטיה לקרישת יתר של הדם.

ליקויים בקרישת הדם

המדובר במצב של הגברת פעילות מערכת קרישת הדם, תוך הגברת הסיכון ליצירת קרישים בכלי דם. במחקר נבדקה קבוצה של 145 נשים אשר סבלו מהפלות חוזרות מסיבה לא ידועה. מתוך 750 הריונות שעברו כל הנשים יחד – רבע מתוכן הסתיימו בהפלות. אצל כ- 66 אחוזים מהנשים שהפילו מצאו החוקרים לפחות ליקוי אחד הקשור בקרישת הדם, לעומת 28 אחוזים בקבוצת הביקורת שכללה נשים ללא הפלות חוזרות. בקרב 12 אחוזים מהנשים שעברו הפלות נמצא צירוף של שלושה ליקויים ויותר בקרישת הדם.
לאחר שהוכח הקשר בין הפלות חוזרות לתרומבופיליה, מצאו פרופ' ברנר ועמיתיו את הדרך למנוע אותן. 50 מהנשים שאובחנו כלוקות בקרישיות יתר הרו שוב, וטופלו בתרופה נוגדת הקרישה "קלקסאן". 75 אחוזים מהן ילדו בהצלחה.
"זהו המחקר הראשון מסוגו בעולם שבדק בצורה מבוקרת במשך שנתיים וחצי את השימוש במדלל הדם קלקסאן", אומר ל- ynet פרופ' ברנר, "בעקבות המחקר אנו מבינים היום כי קרישיות יתר היא הסיבה המובילה להפלות חוזרות".

להיבדק עוד לפני

בהמשך המחקר מתכוונים החוקרים לבדוק את המינון היעיל של התרופה אשר יבטיח מניעת הפלות וסיבוכי הריון אצל נשים הסובלות מקרישיות יתר. כמו כן מנסים החוקרים לבדוק מדוע חלק מהנשים פיתחו סיבוכי הריון ולחלקן היה ההריון תקין. החוקרים משערים כי קיימים גורמים ברחם ובשלייה הקובעים את קצב זרימת הדם ואת מידת ההפעלה של מנגנון הקרישה בשילייה בעת ההריון.
קרישיות יתר הינה הפרעה שכיחה יחסית. אחת מכל ארבע נשים תתקל בה, זו הסיבה להיותה הגורם המוביל לסיבוכי הריון. האם בעקבות המחקר על נשים הרות להסתער על המרפאות הגינקולוגיות לבירור קרישיות יתר? פרופ' ברנר מסביר כי הבירור כולל שמונה עד 10 בדיקות של חלבוני קרישה, חלקן אינו בסל הבריאות ואינו מסובסד ע"י קופות החולים. "בספרות הרפואית ממליצים לערוך בירור קרישיות יתר רק לנשים שעברו הפלה", מוסיף פרופ' ברנר, "אולם נשים מודאגות שיכולות לממן את הבדיקה עוד לפני, מומלץ שיבצעו אותה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
לידה. תינוקות בריאים ובמשקל תקין
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים