שתף קטע נבחר
 

איך לטפל בילד מצונן בלי אנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה לא תמיד עוזרת במקרים בהם הילד חולה ולעיתים אף יכולה להזיק. שני רופאי ילדים ממליצים לכם איך בכל זאת לטפל בילד מבלי להשתמש בתרופה

לקיחת אנטיביוטיקה אולי נשמעת כמו רעיון טוב כשחשים ברע, אבל עלולה ליצור חיידקים עמידים נגד אנטיביוטיקה. המשמעות: כשבאמת תצטרכו להביס זיהום שהתפתח בגופו של ילדכם, האנטיביוטיקה לא ממש תזיז לחיידקים.

 

 

אז מה ההורים אמורים לעשות כשהילד חולה? ד"ר ריצ'רד וולס, רופא ילדים ויועץ לשעבר לכוח המשימה של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, וקתי קמפר, פרופסור לרפואת ילדים באוניברסיטת וויק פורסט, נותנים להורים המבולבלים כמה עצות:

 

להמתין ולעקוב: אמצו את 'כלל שלושה עד חמישה ימים'. אם הילד סובל ממחלה ויראלית, הוא אמור להרגיש הרבה יותר טוב תוך שלושה ימים - ולהיות כמעט בריא תוך חמישה ימים. אם הילד לא מרגיש טוב אחרי חמישה ימים, יש לפנות לרופא הילדים.

 

אנטיביוטיקה לא עובדת על זיהומים ויראליים. ילד בן שלוש שמגיע יום אחד הביתה מהגן עם צינון וחום, לא צריך אנטיביוטיקה. לכן הורים צריכים להשתמש בשיקול הדעת שלהם: האם זה נראה כמו הצטננות פשוטה, או אולי הילד נדבק במשהו אחר וחמור יותר?

 

חיוך ונשיקה: חלק גדול מההתמודדות עם מחלות החורף כרוך בהעלמת ההרגשה הלא נוחה שמתלווה למחלה. לכן לא חייבים להסתער על הילד עם תרופות. לפעמים אפשר לגרום לו להרגיש הרבה יותר טוב באמצעות דברים פשוטים, כמו פיג'מה חדשה או מזון ומשקה שהוא אוהב במיוחד (תנו לילד לאכול כל מה שנשמע לו טוב, כולל חטיפים קלים).

 

תרופות סבתא: פתרון מוצלח, כידוע, לא מחליפים. מרק עוף חם עדיין נחשב לתרופה מועילה למחלות החורף. כמה מחקרים אפילו הראו שיש לו כוחות ריפוי. מרק עוף, לכל הפחות, הוא קל, מזין וטעים כדי לעורר מעט תיאבון.

 

אדים ממקלחת חמה יכולים להקל על גודש באף, אבל יש לוודא מראש שהילד אינו אסתמתי: שינויים בלחות עלולים לגרום לעווית סימפונות (התכווצות לא סדירה שגורמת להיצרות דרכי הנשימה בריאות). בנוסף, מומלץ לתת לילדים עם גודש באף לישון על הצד. זה מונע מהליחה להחליק במורד הגרון שלהם.

 

שיכוך כאבים: פאראצטמול (אקמול או דקסמול) ואיבופרופן (אדגס, נורופן או אדויל) טובים לשיכוך כאבים. לדברי פרופ' קמפר, השפעת האיבופרופן ארוכה יותר והוא נכנס לפעולה מהר יותר. לעומת זאת, אספירין אינו מומלץ לילדים עם חום ועלול לגרום לסיבוכים. משחות מנטול יכולות להקל על גודש בחזה, אך לעומתן עיסויי אלכוהול אינם מומלצים, מה גם שאדי האלכוהול רעילים. גם עיסוי גב פשוט יכול להרגיע את הכאב.

 

לשתות הרבה: ודאו שהילד מקבל מספיק נוזלים. אם הילד אינו צמא, נסו לתת לו קרטיב.

 

אוויר צח: אם התינוק שלכם סובל מקרופ (דלקת והיצרות בית הקול אצל ילדים מגיל חצי שנה עד שנתיים), נסו לצאת איתו לאוויר הקר למשך מספר דקות. לדברי דר וולס, המון הורים חושבים שהילד עומד למות מקרופ - אך עד שהם מגיעים איתו לחדר המיון, הזמן באוויר הקר ובמכונית עושה את שלו והילד מרגיש טוב יותר.

 

חום: חום הוא הגנה שהגוף משתמש בה - הגוף מנסה לשנות את הטמפרטורה כדי להרוג חיידקים ווירוסים. לכן חום אינו משהו שיש לרפא, אלא סימפטום שמעיד על בעיה אחרת. פאראצטמול יוריד את הטמפרטורה, אבל זה לא תמיד הכרחי. כדאי גם להימנע מאמבטיות קרות - ופשוט לתת לחום לעבוד ולהגן על הגוף מפני החיידקים. עם זאת, חשוב לשים לב לתזמון של החום: חום ב-24 השעות הראשונות למחלה זה דבר נורמלי. אך אם הילד סובל מסימפטומים במשך זמן מה ומפתח חום רק אחרי כמה ימים - התקשרו לרופא.

 

דלקות אוזניים: למרות שהורים רבים רגילים לבקר אצל הרופא כדי לקבל את 'התרופה הוורודה' (אמוקסילין), רופאים רבים נמנעים היום מלרשום אותה לטיפול בדלקות אוזניים. לדברי דר וולס, אם אין חום גבוה אין צורך לקחת אנטיביוטיקה.

 

שני הרופאים ממליצים על תרופות ללא מרשם, כמו 'דקס-אוטיק', 'דזורן' (טיפות אוזניים שמפחיתות את הדלקתיות והכאב של דלקת אוזניים), או שימוש בסוגים של שמנים, כמו שקדים, זית או שום. השמנים האלה יכולים להשוות לחצים בעור התוף ובכך להפחית את אי הנוחות. פאראצטמול ואיבופרופן יעילים אף הם להקלת כאב.

 

הרעיון הוא לטפל בכאב, ולתת לגוף של הילד לפתור את הדלקתיות. לכן, אפילו אם אתם מסתכלים לתוך האוזן ורואים מוגלה - הניחו לה. אגב, כאבי אוזניים מתחזקים כשהילד שוכב.

 

כאב גרון: הדאגה העיקרית במקרה של כאב גרון היא לוודא שלא מדובר בסטרפטוקוקוס. הסטרפ מתפתח לאט, ולרוב הילד לא יתעורר עם זה. כדי להקל כאב גרון מומלץ לגרגר מים עם מלח וסודה לשתייה (חצי כפית של מלח וחצי כפית של סודה בכוס מים חמים). תה צמחים מרגיע גם כן - אך אם הילד מעדיף משהו קר, גם גלידה תעשה את העבודה. ילדים מעל גיל ארבע יכולים למצוץ טבליות מציצה, אך לא מומלץ להשתמש בטבליות שמכילות אבץ, מפני שהן עלולות לגרום לילד לשלשל.

 

בכל מקרה, חשוב למלא אחרי הוראות השימוש בקפידה, להרחיק את הבקבוקים מהילדים ולספר לרופא על כל דבר שאתם מחליטים לתת לילד (חוץ משלגונים, כמובן). וזכרו: לפעמים סיפור מרתק או כוס מיץ עם קש מפותל זה כל מה שדרוש כדי לגרום לילד להרגיש טוב יותר. החלמה מהירה.

פורסם לראשונה 30/11/2003 13:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז לרפואת ילדים שניידר
הילד חולה? קודם כל להמתין 3-5 ימים
צילום: המרכז לרפואת ילדים שניידר
מומלצים