ג'ל נסיוני עשוי להגן מפני נגיף האיידס
חוקרים הכריזו על פתיחת מחקרים בשני תכשירי ג'ל המכילים חומר פעיל שקוטל את ה-HIV. לדעת החוקרים ימנעו התכשירים את מותם של יותר משני מיליון איש בשלוש השנים הקרובות. המחקרים יתנהלו תחילה באפריקה, שם אחוז החולים הוא הגבוה בעולם
בקרוב יחלו מדענים בריטיים בסדרת מחקרים רחבי היקף בשני תכשירי ג'ל אשר ימנעו, כך מקווים החוקרים, הידבקות בנגיף ה-HIV הגורם לאיידס. הג'לים הם חלק מכ-60 תכשירי קרם וג'ל הנחקרים בשנים האחרונות ומכילים חומרים פעילים המסוגלים לקטול את הנגיף. לדעת מומחים, תכשירי הג'ל יהיו יעילים לא רק כהגנה בפני האיידס, אלא גם למניעת מחלות מין אחרות.
הג'ל שישמש כקונדום בלתי נראה יציע הגנה מפני הנגיף אשר הדביק כבר 40 מיליון איש ברחבי העולם. מומחי איידס מעריכים כי התכשיר עשוי למנוע את מותם של 2.5 מיליון איש ברחבי העולם, בשלוש השנים הקרובות. תוכנית המחקרים תפורט בכנס המיקרוביצידי העולמי, שייערך בבריטניה בסוף החודש.
"אנו זקוקים לשיטות חדשות כדי להגן מפני התפשטות האיידס" אמר פרופ' גונת'ן וובר, מהאימפריאל קולג' שבלונדון. וובר ועמיתיו עמלו בשנים האחרונות על פיתוח אחד התכשירים שינוסו באפריקה, שם אחוז השימוש בקונדומים הוא נמוך בשל עלותם היקרה עבור התושבים.
המחקרים הקרובים, יכללו כאמור שני תכשירים חדשים המיועדים למריחה בנרתיק האישה: "פרו 2000" ו- "אמל", פותחו במעבדות חברת ML הבריטית. הניסויים יסייעו לחוקרים לקבוע האם התכשירים, שהוכחו כיעילים בניסויים בחיות, אכן מונעים הדבקה גם בבני אדם.
במחקרים צפויים להשתתף כ-12 אלף נשים. החוקרים מקווים כי התוצאות יראו לפחות 40 אחוז הצלחה במניעת ההדבקה, אולם כדי שזה יקרה, יהיה על הנבדקות להקפיד על שימוש קבוע, כחצי שעה לפני יחסי מין.
"לצערנו הרב, בעולם, ובעיקר בעולם השלישי שם 90 אחוז ממחלת האיידס, גברים אינם משתמשים בקונדום" אומר ל-ynet פרופ' שלמה מעין, מומחה לאיידס מהמרכז הרפואי הדסה, "והאישה אינה יכולה להגן על עצמה בצורה סבירה, והנשים נאלצות לקיים יחסי מין לא מוגנים, לעיתים למען כסף כדי לתחזק את משפחתן, ולכן הצורך בקרמים האלו הוא אמיתי".
לדברי מעיין, בניסויים קודמים גרמו תכשירי הקרם נגד האיידס לדלקת בנרתיק האישה, שסייעה להדבקה חריפה יותר בנגיף. אולם מניסויים אחרונים שנערכו בקופות דווח על הצלחה במניעת העברת הנגיף.
"אנחנו עומדים במצב בו עדיין אין חיסון לאיידס" מוסיף מעיין, "התרופות נגד איידס רק עכשיו מגיעות לאפריקה, ועד שהן תינתנה לאוכלוסייה באופן מאסיבי, חייבים למצוא דרכים כדי להגן עליהם מפני המחלה. פיתוחם של קרמים וג'לים שימנעו את ההדבקה היא בהחלט מבורכת".
"קשה להעריך מה תהיה התוצאה בבני האדם" מסייג ד"ר איציק לוי, מנהל מערך האיידס במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, "אבל זו בהחלט תוצאה ששווה לנסות אותה, במיוחד במדינות מוכות גורל. בהרבה מדינות עולם שלישי, לאישה אין זכות להגיד משהו לגבר, או לבקש ממנו לשים קונדום. כאן, לנשים תהיה האפשרות לקחת שליטה על גורלן, למרוח בעצמן ולהתגונן".