שתף קטע נבחר

סופית: סרטו של בכרי יותר להקרנות מסחריות

בג"ץ קבע: "ג'נין ג'נין", סרטו התיעודי של מוחמד בכרי, יותר להקרנות מסחריות בישראל. בכרי: "אחרי שנתיים של עלילות ושקרים - זו הקלה גדולה". השופט מצא תקף את בכרי על שלא הסכים לפשרה. העותרים זועמים: "זו נקודת שבר"

בג"ץ קבע היום (ב') סופית כי סרטו של הבמאי מוחמד בכרי, "ג'נין ג'נין", יותר להקרנות מסחריות ושידור בישראל. בכך באה לסיומה, לאחר שנתיים של עתירות ומחלוקות, פרשת הסרט, שצונזר על-ידי המועצה לביקורת סרטים.

 

השופט אליהו מצא כתב בהחלטתו כי פסק הדין הוא "פסיקה נורמטיבית מקובלת וראויה למדינה דמוקרטית המייחסת חשיבות לשמירה על ערכיה הבסיסיים, גם בתקופה של משבר מתמשך" (להחלטה המלאה - לחץ כאן). בחודשים האחרונים נעשו מאמצי פשרה בניסיון לייצר גרסה של הסרט שתהיה מקובלת על העותרים ועל בכרי, ואולם המאמצים נכשלו. בעקבות הכשלון קבע השופט כי החלטה קודמת לפיה ניתן להקרין את הסרט למרות מספר קטעים בעייתים, עומדת בעינה - ואין להמשיך לעכבה בצו ביניים, זאת בשל החלטתו לא לקיים דיון נוסף בעניין. 

 

יש לציין כי מצא המליץ על עריכת שינויים בסרט לאחר שקבע כי הוא מכיל שקרים. "דומני שחרף החלטתי לדחות את העתירות... נראה שגם המשיבים יוצאים נפסדים מכישלון הניסיון לגיבושו של הסדר מוסכם", אמר מצא, "הקרנת הסרט בשלמותו, שכבר הוכח לגביו שבמסווה של סרט תיעודי שולבו בו עלילות שקריות, בוודאי לא תוסיף להם כבוד. אכן, אילו הסכימו להסדר, שעל עיקריו עמדתי, היו מסירים מהסרט את הדופי שדבק בו בדבר היותו סרט תעמולתי שקרי ומשווים לו אופי של סרט המציג את האירועים מנקודת המבט הפלסטינית, שחרף היותה שנויה במחלוקת יש טעם להתווכח עימה".

 

חלק מהעותרים הגישו בעבר תביעה אזרחית נגד בכרי, בטענה כי סרטו מציג גרסה שקרית של אירועי הקרב בג'נין בזמן מבצע "חומת מגן".

 

בכרי אמר בתגובה ל-ynet: "אני ממש מאושר. אחרי שנתיים שהעלילו עלי עלילות ושקרים בלתי פוסקים, העובדה שבית המשפט החליט לעמוד מאחורי הצדק – זו הקלה גדולה. הלב שלי נרגש. אני מקווה שהמוחות והלבבות שנשטפו בשנתיים האלה, יוכלו לקלוט את הסרט באובייקטיביות, ואני רוצה להאמין שהאדם הישר ובעל ההיגיון יבין שכל הרעש סביב הסרט היה לא יותר מסערה בכוס תה. אני משוכנע שאנשים ישאלו את עצמם – על מה הייתה כל המהומה".

 

בכרי הוסיף כי "בשבועות האחרונים חשבתי על הגירה, חשבתי לברוח מכאן, בעיקר אחרי שביטלו את הקמפיין שהייתי אמור לעשות לוועד למלחמה בסרטן. כל מה שרציתי היה לעזור להעלות את המודעות למחלה, ושוב רדפו אותי. זו הייתה מכה גדולה. קשה לי עם כך שקוראי העיתונים חושבים שאני מסית וקיצוני, למרות שאני משוכנע שאנשים שחורה להם המצב הלא אנושי שנגרם בגלל הכיבוש, יוכלו להזדהות".

 

פרקליטו של בכרי, עורך דין אביגדור פלדמן, המלווה את העתירה לבג"ץ זה שנתיים, אמר: "אני מצטער שההליך הזה לקח כל-כך הרבה זמן. החלטת הצנזורה לפסול את הסרט מראש הייתה פסולה, ולמרבה הצער, 'ג'נין ג'נין' יוקרן במרחק זמן ממשי מהאירועים עצמם, ובוודאי לא יהיה לו את אותו האפקט אליו התכוון היוצר. משטר של חופש ביטוי נבחן גם במידת יכולתו לטפל במהירות בפסילה שגויה של צנזורה".

 

אלון גרבוז, מנהל הסינמטק בתל-אביב, שמתכנן להקרין את הסרט בקרוב, אמר: "זו ידיעה משמחת. ברגע שנוכל כמובן שנקרין את הסרט. נדמה לי שחודש אוקטובר יהיה חודש סוער עם ההקרנות המתוכננות של 'ג'נין ג'נין' ושל 'הפסיון של ישו'. אחרי כל-כך הרבה זמן שחיכינו יצא הצדק לאור, והקהל הישראלי יזכה לראות את הסרט. אני שמח שבית-המשפט פסק פסיקה סופית בעניין ובכך נתן תקווה ואור על עצם היותה של ישראל דמוקרטיה לפחות מצד בית-המשפט. צנזורה בשנת 2004 אין לה מקום, ובית המשפט הוכיח פעם נוספת שמוסד הצנזורה אבד עליו הכלח ולא נותר לנו להיפרד ממנו".

 

"זה לא עניין של טעם"

 

המועצה לביקורת סרטים ומחזות החליטה לפני כשנתיים לפסול את הסרט בנימוק כי מדובר בסרט תעמולה חד-צדדי, שמציג אירועים באופן מסולף בעת מלחמה שעדיין נמשכת. ההחלטה התקבלה על-ידי 14 חברי המועצה ובראשם המנכ"לית, סוניה דוד. משמעות ההחלטה הייתה - איסור גורף על הקרנת הסרט תחת כל פלטפורמת הקרנה מסחרית.

 

סרטו של בכרי היה הראשון מזה 15 שנה שנפסל על-ידי המועצה לביקורת סרטים. בין הסרטים הידועים יותר שנפסלו בעבר נמנים "אימפריית החושים" של אגיסה אושימה, שהקרנתו נאסרה בישראל במשך 25 שנים בשל סצינות מין שעלולות היו, לטענת חברי המועצה, לפגוע ברגשות הציבור. סרט מעורר מחלוקת נוסף שנפסל היה "הפיתוי האחרון של ישו", של מרטין סקורסזה, שבמועצה חששו כי הקרנתו עלולה לפגוע בציבור הנוצרי. ישראל והודו היו המדינות היחידות בעולם בהן נאסרה הקרנת הסרט, ובעקבות פנייה לבג"ץ בעניין אושרה לבסוף הקרנתו. גם סרטו הקצר של הבמאי יעוד לבנון "קשר הדבש", שחזה הקמת מחתרת יהודית בשטחים, נפסל מטעמים פוליטיים להקרנה, אך חלקים מתוכו הוקרנו בסופו של דבר.

 

המועצה לביקורת סרטים ממונה על-ידי הממשלה ויושבת במשרד התרבות. מנכ"לית המועצה, סוניה דוד, אמרה בעבר כי "מדובר במועצה בלתי תלויה בכל הנוגע להחלטותיה והכרעותיה, ולמרות שהיא נבחרת על-ידי הממשלה, אנשי הציבור שמרכיבים אותה הם עצמאיים. התפקיד שלנו לפסול מה שהמועצה מוצאת כפוגעני, וזה כולל אלימות ופורנוגרפיה מסוימת. זה לא עניין של טעם, זה נתון לשיקולנו".


פורסם לראשונה 30/08/2004 19:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בכרי. חשב על הגירה
צילום: שאול גולן
מתוך הסרט
לאתר ההטבות
מומלצים