שתף קטע נבחר

מומחים מזהירים: גלולות גיל המעבר עלולות להיות קטלניות

מחקר נוסף מחזק ממצאים קודמים לפיהם תחליפי ההורמונים לגיל המעבר מגבירים משמעותית את הסיכון להיווצרות קרישי דם קטלניים. בסיכון מוגבר: נשים בעלות עודף משקל, מעשנות, סובלות מכולסטרול גבוה, בעיות קרישה, או מחלות לב וכלי דם

תחליפי ההורמונים מקלים אמנם על תסמיני גיל המעבר, אך עלולים להיות קטלניים: מחקר חדש התומך בממצאים קודמים, מאשר כי הגלולות מגבירות משמעותית את הסיכון לפתח קרישי דם קטלניים אצל חלק מהמשתמשות. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת JAMA של האגודה הרפואית האמריקאית.

 

פקקת ורידים עמוקה – Deep Vein Thrombosis הוא מצב בו נוצרים קרישי דם, לרוב בורידים העמוקים של הרגליים. קרישי הדם עלולים להתנתק ממקום היווצרם, ולנדוד לעבר הלב, שם לגרום להתקף לב, לריאות שם לגרום לתסחיף ריאתי קטלני, או למוח שם לגרום לשבץ מוחי.

 

אשתקד הורה מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לחברות התרופות המייצרות את הגלולות לגיל המעבר, המכילות את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, לכלול אזהרה המתריעה על כך שהתרופות מעלות את הסיכון להיווצרות של קרישי דם. גם משרד הבריאות הישראלי אימץ את ההחלטה.

 

המחקר אותו ערכו חוקרי אוניברסיטת וורמונט, ניתח ממצאים מ-16,608 נשים בגילאי 50 עד 79. מהממצאים עולה כי אצל 167 נשים שנטלו את תחליפי ההורמונים לגיל המעבר, הכוללים את ההורמון אסטרוגן, התרחשו אירועים של פקקת ורידים (DVT) בהשוואה ל-76 נשים בלבד שנטלו תרופות פלצבו (אינבו) שאינן מכילות כל חומר פעיל.

 

עוד עולה מהמחקר כי נשים בגילאי 60 עד 69 נמצאות בסיכון גבוה פי 4.3 לפתח קריש דם קטלני אם יטלו גלולות לגיל המעבר, בעוד שנשים בעשור השביעי לחייהן נמצאות בסיכון של פי 7.5.

 

הסיכון לפתח קריש דם אצל נשים הסובלות מהשמנת יתר ונוטלות את הגלולות, גבוה פי 3.8 מנשים בעלות משקל תקין. אצל נשים הסובלות מהשמנת יתר גבוהה במיוחד, גדול הסיכון לכדי פי 5.6 מנשים בעלות משקל תקין. החוקרים עוד חישבו כי קרישי דם קטלניים מתפתחים אצל 18 מכל 1,000 נשים המשתמשות בגלולות במהלך 10 שנים.

 

"המחקר מחזק את מה שידענו, שתרופות גיל המעבר מגבירות את רמות האסטרוגן", אומר ל-ynet ד"ר מוטי דוליצקי, מומחה בכיר לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי שיבא, "רמות אסטרוגן גבוהות הן אחד הגורמים להיווצרות של קרישים. בעקבות מאמרים מקדימים, אנחנו כיום מזהירים במתן הטיפול הזה לנשים".

 

דוליצקי ממליץ לנשים בגיל המעבר המבקשות טיפול הורמונלי חלופי, לציין במפורט בפני הרופא גורמי סיכון אפשריים, כדי שזה ישקול היטב את מתן הטיפול, העלול להיות מסוכן: "נשים שמנות, סובלות מכולסטרול גבוה, מעשנות, מבוגרות מאוד, סובלות מבעיות בקרישת הדם או מחלות סרטן, נמצאות בסיכון מוגבר לטיפול, ועליהן לדון בקפידה עם הרופא על הטיפול וסכנותיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אגמון
גיל המעבר. סיכון משמעותי לקרישי דם
צילום: אורן אגמון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים