שתף קטע נבחר
 

שליש מהנשים בהריון נמנעות מבדיקת חינם לאיתור מומים

בדיקת החלבון העוברי המצוייה בסל הבריאות, מאתרת נשים בסיכון גבוה ללידת תינוק הסובל ממומים מולדים קשים. אלא שסקר חדש מגלה כי רק כשני שליש מהנשים ניגשות לבדיקה, רובן דתיות שלא תבצענה הפלה ממילא

על אף שרובן המכריע של הנשים בהריון ניגשות לבדיקת אולטרסאונד, הרי שרק שני שליש מופנות לבדיקת דם לאיתור מומים מולדים, כך מגלה סקר חדש שערכו חוקרי בית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית. הסקר פורסם בכתב העת IMAJ של ההסתדרות הרפואית בישראל.

 

בדיקת חלבון עוברי, המכונה גם "הבדיקה המשולשת" היא בדיקת דם הנערכת בסביבות השבוע ה-17 להריון, בה נבדק בין היתר החלבון אלפא פטופרוטאין, המאפשר לאתר מבעוד מועד סיכון ללידת תינוק הסובל ממומים מולדים, דוגמת תסמונת דאון (טריזומיה 21), ומומים נוספים במערכת העצבים.

 

"בדיקת החלבון העוברי היא בדיקת סקירה המיועדת לכל הנשים ההרות", מסביר ד"ר מוטי דוליצקי, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי שיבא, "הבדיקה פונה לקבוצה גדולה של אוכלוסיה, ומוצאת מתוכה את אותן נשים בסיכון גבוה ללידת מומים מולדים, שאמורות לעבור בדיקות יותר ספציפיות כמו דיקור מי שפיר. היום די מושרש אצל כל הגינקולוגים לדבר על הבדיקה המשולשת, ממטולה ועד אילת".

 

המחקר החדש, כלל 1,100 נשים יהודיות וערביות ביישובים שונים בארץ. מתוצאותיו עולה כי 95 אחוז מהנשים אכן ניגשות לבדיקת אולטרסאונד, 30 אחוז מהן דיווחו על 7 בדיקות אולטרסאונד או יותר במהלך ההריון. אלא שרק 63 אחוז ניגשו לבדיקת החלבון העוברי לאיתור המומים המולדים, זאת על אף שהבדיקה מצוייה בסל הבריאות.

 

לדעת החוקרים, הסיבות לשיעור בדיקות החלבון העוברי הנמוך, נובע בעיקר מהרקע האישי ממנו באה האישה ההרה. "נשים שחושבות שלא תעשינה הפלה לא ממשיכות לסקירת מערכות בהריון" אומרת ל-ynet פרופ' חווה פלטי, ראש צוות החוקרים, "ביניהן, נשים דתיות. אם אישה דתיה אומרת שהיא לא תעשה שום התערבות בהריון, הרופא לא מפנה אותה. עם זאת, שיעור בדיקות האולטרסאונד בישראל הוא מעל ומעבר למקובל בעולם המערבי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הריון. הבדיקה המשולשת נועדה לכולן
צילום: סי די בנק
מומלצים