שתף קטע נבחר

"ארצות-הברית עורכת ניסויים בבני-אדם באפריקה"

אנשי המפלגה השולטת בדרום אפריקה טוענים כי בכירים במשרד הבריאות האמריקני התירו לשימוש תרופה לטיפול ב-HIV, למרות שזו מסוכנת ואינה מתאימה לטיפול, כחלק מקנונייה שערכו עם חברת תרופות גרמנית. בארה"ב מכחישים את הטענות, ואילו יצרנית התרופה טוענת: "זה לא פתרון אופטימלי, אבל מספיק טוב למדינות עניות"

עזרה לנזקקים, או ניסויים חינם בבני-אדם? אנשי המפלגה השולטת בדרום אפריקה מאשימים את ארצות-הברית במה שהם מכנים "עריכת ניסויים בבני אדם". לדבריהם, בכירים בארה"ב העבירו תרופות לטיפול ב-HIV ואיידס למרות שאלה אינן מתאימות לשימוש ונחשבות למסוכנות ולא בטוחות. האמריקנים מכחישים, ויצרנית התרופה טוענת כי "זהו לא פתרון מספיק, אבל בהחלט מספיק למדינות עניות".

 

הקונגרס האפריקני הלאומי (ANC) פרסם באתר האינטרנט שלו כי בכירים במשרד הבריאות האמריקני קשרו קשר עם יצרנית תרופות גרמנית, להסתיר את תופעות הלוואי והנזקים של התרופה נביראפין (Nevirapine), אצל נשים הרות הנושאות את הנגיף. בנשים אלה, משמשת התרופה, המעכבת את שכפול נגיף ה-HIV בגוף, להגנה על העוברים מפני הדבקה ב-HIV.

 

על פי הדיווחים, התרופה ניתנה לנשים הרות באופן חד-פעמי ובמקרים אחרים באופן שאינו סדיר. מחקרים הראו כי מנות לא קבועות ויציבות של התרופה, עשוי לגרום לעמידוּת עתידית של הנגיף לתרופה, ולהזיק לסיכויי הטיפול של האם - כמו גם של הילוד שעלול להידבק בנגיפים עמידים מהאם. בארצות-הברית מכחישים את הטענות, ואומרים כי הניסויים הופסקו משום שהתגלו כמה "בעיות פרוצדורה" בתוצאות.

 

למרות הכחשת ארה"ב, ה-ANC פרסם תגובה חריפה בסוף השבוע, ואמר כי הנשיא בוש וממשלתו, שהפיצו את התרופות ברחבי אפריקה כ"מחווה ידידותית", צריכים להמשיך ולספק את התרופות ולא להמשיך במה שהם מכנים "ניסויים בציבור האפריקני". לדברי הקונגרס האפריקני, בוש והממשל צריכים לקחת אחריות על הפסקת הטיפולים ועל כך שהם לא נוקטים באמצעים כדי להמשיך ולספק את התרופות לחולים ולנשאים.

 

"קנוניה משותפת לחברת התרופות"

 

"ארצות-הברית יזמה קשר עם חברת תרופות ויחד הן מספרות שקרים כדי לקדם את המכירות של הנבירפאין באפריקה", אומרים בארגון. "זאת, מבלי להתייחס בכלל להשלכות החמורות של הפסקת הטיפולים, ולנזקים שהשקרים שהן מפיצות על חייהם של מיליוני אפריקנים".

 

אנשי ה-ANC ציטטו כתבה מקיפה שפרסמה סוכנות הידיעות אי.פי, לפיה בכירים במשרד הבריאות האמריקנית, במכון הלאומי לבריאות וב-FDA, האחראיים לבדיקה ואישור של תרופות, ידעו על הבעייתיות בשימוש בנביראפין, אך המשיכו להשתמש בתרופה באפריקה, עד שהחלו להצטבר עדויות על נזקים בריאותיים שונים למטופלים.

 

לדבריהם, בארגון הבריאות האמריקני ידעו על הבעיות הקיימות בתרופות, אך לא דיווחו על כך לבית הלבן בטרם הכריז בוש על תוכניתו לסייע לחולי ונשאי האיידס באפריקה באמצעות התרופה. בארה"ב דוחים את הטענות, ואומרים כי לא ידעו על בעיות כלשהן בשימוש חד-פעמי בתרופה כדי למנוע העברה של הנגיפים מהאם לעובר.

 

בחברת התרופות הגרמנית פרסמו אתמול (שבת) תצהיר, לפיו הם מודעים לכך שהנביראפין איננו אידיאלי, אך הוא מתאים לשימוש באפריקה, וכי אין בעייתיות בשימוש חד-פעמי בתרופה. "זהו איננו פתרון אופטימלי, אבל הוא עובד מספיק טוב ואין פתרון טוב יותר שיכול לעזור למדינות עניות כדי למנוע מאמהות שהן נשאיות HIV להעביר את הנגיף לעובריהן", אמרו בחברה.

 

למעלה מ-2.2 מיליון אפריקנים מתו בשנה שעברה כתוצאה מנגיף ה-HIV ומחלת האיידס. כשני שלישים מנשאי וחולי האיידס בעולם, שמספרם מוערך בכ-38 מיליון, מתגוררים במדינות עניות באפריקה - לפי דו"ח האו"ם. בדרום אפריקה, שיעור הנשאים הוא הגבוה ביותר בעולם.

 

על התרופה

 

הנביראפין היא תרופה נפוצה לטיפול ב-HIV, והיא נחשבת לאחת מהתרופות הוותיקות השייכות לדור הישן. היא משמשת גם כיום כחלק מ"קוקטייל" התרופות הניתן לנשאים. תרופה זו מכילה חומר אנטי-נגיפי (ויראלי), הגורם לעיכוב אחד האנזימים החיוניים להתרבות הנגיף, ומונע את שכפולו בתאים. 
 

התרופה יעילה בשילוב תרופות אחרות, המדכאות את הנגיף באמצעות מנגנונים אחרים, ובדרך כלל היא ניתנת אך ורק כחלק מקוקטייל התרופות. בדומה לתרופות אחרות לטיפול ב-HIV ואיידס, שימוש בלתי-קבוע בתרופה עלול לגרום להפחתת היעילות, וגם להופעתם של זנים עמידים לתרופות של הנגיף. בנשים הרות ישנה משמעות רבה לעובדה זו, משום שהתינוקות הנולדים עלולים להידבק בזני HIV העמידים לתרופות ואינם מגיבים לטיפול התרופתי הרגיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ורג' בוש עם נשאית אפריקנית. קנוניה?
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים