שתף קטע נבחר

המאחזים: אושרה ועדה נטולת סמכות ביצועית

הממשלה אישרה את מסקנות דו"ח ששון על המאחזים הבלתי חוקיים, וקיבלה את הצעת ראש הממשלה להקים ועדת שרים בנושא. המשמעות היא שהוועדה רק תבדוק את הליכי אישור בניית המאחזים, אך לא תוכל להורות על פינויים

האם ועדת השרים תפעל או ש"תמרח זמן"? הממשלה אישרה היום (א') ברוב של 18 שרים מול השרה דליה איציק, שהצביעה נגד, את מסקנות דו"ח ששון על המאחזים הבלתי חוקיים וקיבלה את הצעת ראש הממשלה להקים ועדת שרים בנושא. נוסח ההחלטה שונה בממשלה, כך שלמעשה הוועדה תהיה חסרת שיניים, ולא תוכל להורות על פירוק המאחזים. הוועדה רק תבדוק את הליכי אישור בניית המאחזים.

 

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו הערב ל-ynet בהתייחס לטענה כי לוועדת השרים שהוקמה בנושא המאחזים הבלתי-חוקיים אין שיניים: "לוועדה לא היתה בכל מקרה סמכות לפנות מאחזים. מי שממונה על הצעד הזה הוא שר הביטחון". הגורמים הוסיפו כי משמעות החלטת הממשלה להקים את ועדת השרים היא כלפי העתיד וכדי למנוע הקמת מאחזים בניגוד לחוק.

  

הגורמים אמרו שלגבי שישה מאחזים בעייתיים מתוך 24 כבר נמצא פתרון משפטי לפנותם ולגבי 18 המאחזים הנוספים, שנבנו לאחר מפת הדרכים, ייעשה מאמץ למצוא פיתרון. רמז עבה לכך שהממשלה תטפל רק במאחזים שנבנו לאחר מפת הדרכים.

 

השרים נתניהו, לבנת, נוה ומופז שיתפו פעולה בישיבת הממשלה ודרשו לשנות את סעיף 2, שבמקור קבע: "הממשלה רואה חשיבות רבה בטיפול בממצאי חוות הדעת ובהמלצות, וסומכת ידיה על העקרונות ודרכי הפעולה שביסוד ההמלצות הכלולות בחוות הדעת".

 

ארבעת השרים דרשו לשנות את הסעיף לנוסח הבא: "הממשלה רואה חשיבות רבה בטיפול בממצאי חוות הדעת ובהמלצות, וסומכת ידיה על העקרון שביסוד הדו"ח". בסביבת השרים אומרים כי השינוי דוחה למעשה את פינוי המאחזים והופך את ההחלטה לכזו שאין בה כוח ממשי לבצע את אשר קובע הדו"ח.

 

לבקשתה של לימור לבנת הוסף הסעיף השביעי בהחלטה, הנוגע למפת הדרכים: "ישראל מחויבת למפת הדרכים שאושרה בהחלטת הממשלה מספר 292 מיום 25.5.2003, ובשלב הראשון של מפת הדרכים נקבע שעל ישראל לפרק את המאחזים הבלתי מורשים שהוקמו מאז חודש מארס 2001, וממשלת ישראל תעמוד בהתחייבות זו". לבנת גורסת כי יש לפנות רק את 24 המאחזים שהוקמו לאחר מפת הדרכים.

 

נתניהו אמר בישיבה: "צריך לקיים את שלטון החוק בכל מה שקשור לבניה בלתי חוקית, אך צריך לעשות זאת בצורה שוויונית, כולל בנגב וכולל בגליל, כולל במזרח ירושלים. הממשלה צריכה לטפל בבנייה הבלתי חוקית בכל מקום. בדו"ח כתוב שביו"ש הושלמה הבניה בלי השלמה של התכנון הסטטוטורי".

 

"לצערנו", אמר נתניהו, "זה קורה בכל הארץ, וזה מוזר לקבוע דין רטרטאקטיבי אחר ביו"ש משאר חלקי הארץ. אם רוצים לטפל באכיפת חוקי הבניה, ראוי שיעשו זאת בכל חלקי הארץ. רוב ההתיישבות ביהודה ושומרון חוקית והוקמה על ידי ממשלות ישראל בראשות הליכוד והעבודה, ואסור לעשות דה ליגיטימציה להתיישבות".

  

השרה דליה איציק היתה היחידה שהצביעה נגד ההצעה. איציק עזבה את הישיבה לפני שהיא הסתיימה והשאירה הנחייה להתנגד. לאחר מכן במהלך הדיון שונתה הצעת ההחלטה. השרה איציק אמרה ל-ynet: "אני לא מבינה למה יש צורך להקים ועדה. אין מה לבדוק כאן, הכל ברור. אנחנו צריכים לפרק את המאחזים, לא בשביל האמריקנים ולא בשביל אף אחד אחר, אלא בשביל עצמנו". לדבריה, "הקמת ועדה היא מריחת זמן".

 

ששון: דינם של כל המאחזים אחד  

 

מחברת הדו"ח על המאחזים, טליה ששון, הפנתה בדיון אצבע מאשימה כלפי הממשלה כשאמרה: "אין הבדל מבחינה משפטית בין 71 מאחזים שהוקמו לפני 2001 ל-24 המאחזים שהוקמו אחרי 'מפת הדרכים'. הממשלה נהגה בכפל לשון בנוגע למאחזים".

 

"פינוי המאחזים הוא חלק מהמחויבויות במסגרת מפת הדרכים", אמר ראש הממשלה, "הממשלה תאשר, בתיאום עם היועץ המשפטי, הקמת ועדת שרים אשר תבחן את הדרכים ליישום חוות הדעת".  

 

שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, אמר: "התמונה שהתגלתה שמשרד הבינוי והשיכון היה זרוע של תנועה ולא זרוע של המדינה, הפועלת על פי כללים שוויוניים. לא היה דין ולא דיין. מכרזים תפורים ולחצים בלתי סבורים. לא נותיר אבן על אבן בכל הקשור להטמעת נהלים כדי לוודא שפרשות מסוג זה לא יקרו עוד".

 

"אם יש נמק ברגל לא מורידים את כל הראש", כך אמר השר דני נוה במהלך הדיון על המאחזים. לדבריו, "צריך להפסיק את הפרות החוק בעניין המאחזים, אך אסור לעצור ולייבש את כל מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון". נוה הציע לסייג את הצעת ההחלטה שתוגש היום כך שיהיה ברור שוועדת השרים תטפל רק במאחזים הבלתי מורשים.

 

השר שלום שמחון קרא לפרק את החטיבה להתיישבות והמינהל לבנייה כפרית במשרד השיכון בעקבות הדו"ח של עו"ד ששון.

 

השר וילנאי אמר כי "הישיבה היום חייבת לצאת אמירה ברורה לפיה נגמרה המערב הפרוע. מדינת ישראל חוזרת להיות מדינת חוק מהיום. ברור שלא יפנו מחר 105 מאחזים אבל אפשר ניתן וצריך להתחיל מייד בפעולות פינוי של המאחזים, לפרק את המחלקה להתיישבות ולפעול נגד הפקידים שחושבים שהמדינה זה הם והם פעלו כמדינה בתוך מדינה.

 

השר וילנאי אמר עוד כי לוח הזמנים להתנתקות אינו ריאלי והוא ארוך מדי. לדבריו, "הלו"ז צריך להימדד בימים ולא בשבועות כדי להבטיח את הצלחתו". "זו תקופה קשה וקריטית שתכניס את המדינה לסחרחורת ועליה להיות קצרה כל האפשר", הוסיף וילנאי בהתייחס להודעת שר הביטחון על קיצור תקופת הפינוי לארבעה שבועות.

    

עו"ד ששון הציגה הבוקר לשרים את הדו"ח שחיברה, אולם שרי העבודה וחלק משרי הליכוד לא רואים עין בעין את הצורך לפנות חלק מהמאחזים בעקבות חוות הדעת. שרת החינוך, לימור לבנת, אומרת כי היא תדרוש מהממשלה לקבוע שאין לדון ב-71 המאחזים שהוקמו לפני מרס 2001, כי לטענתה, מפת הדרכים האמריקנית לא דורשת את פינוי המאחזים הישנים שהוקמו לפני כן, אלא רק את פינוי המאחזים החדשים יותר. לשישה מתוכם כבר נמצא פתרון משפטי לפינויים.

 

"ההתחייבות של ישראל לאמריקנים במפת הדרכים היתה להוריד את המאחזים שהוקמו מאז 2003", אמרה השרה לבנת ל-ynet. "עו"ד טליה ששון מתייחסת בדו"ח ל-105 מאחזים שנבנו מאז תחילת שנות ה-90. יש הבחנה מדינית בין אלה שהוקמו לפני ואחרי 2001, אבל עו"ד ששון לא מתייחסת לעניין כי מדובר בנושא מדיני. לכן הממשלה צריכה לקבל החלטה שעושה את ההבחנה באופן ברור, וקובעת שמעמדם של 71 המאחזים שהוקמו עד 2001 לא נתון בסימן שאלה". 

 

שר הפנים, אופיר פינס, קרא ליישם את דו"ח ששון "עד תומו", ולפתוח בחקירה פלילית נגד המעורבים בהקמת מאחזים בלתי חוקיים. "גילינו מצב שבו ממשלות ישראל אמרו לא למאחזים, אבל עשו כן, ובגדול. זה דבר חמור ביותר, הקשור לשלטון החוק. כל מה שנבנה ללא אישור ממשלה ומתחת לשולחן, צריך להיהרס".

 

ועדת השרים, שבראשה תעמוד שרת המשפטים, ציפי לבני, והחברים בה יהיו שרי השיכון, הביטחון, התשתיות, החקלאות וביטחון הפנים, תידרש "לחקור" את עו"ד ששון על ממצאיה, לקיים דיונים, לבדוק עם משרדי הממשלה השונים את ממצאי הדו"ח ולהגיש לבסוף את המלצותיה ומסקנותיה לממשלה. פעילות הוועדה לא תוגבל בזמן.

 

בממשלה היו גם מי שמתחו ביקורת על הרכב ועדת השרים. "לא ברור איך החליט ראש הממשלה להכניס לוועדה את השרים בנימין בן אליעזר ושאול מופז, אלה אנשים שמוזכרים בדו"ח, ואולי עוד ייחקרו. זה זועק לשמים", אמר שר בכיר ל-ynet.

  

אושר: האלוף חלוץ - הרמטכ"ל

 

בתוך כך, אישרה היום הממשלה פה אחד את מינויו של האלוף דן חלוץ לתפקיד הרמטכ"ל. זאת לאחר שוועדת בך אישרה את מועמדותו.

 

שר הביטחון אמר בדיון אמר כי "הבחירה בין חלוץ לאשכנזי היתה לי קשה. אני תקווה כי האלוף אשכנזי ימשיך בשירותו בצה"ל. מצאתי באלוף חלוץ קצין בעל ראיה ותכנון ארוכי טווח, הניחן במעוף ובמוכנות לשינויים. עומדת לפני גם הערתו של היועמ"ש באשר לצורך לקצוב את תקופת כהונתו של הרמטכ"ל. בעבר לא ככלו החלטות הממשלה הערות בדבר משך כהונה, והדבר לא קבוע בחוק. יחד עם זאת, לאור הערת היועמ"ש, מן הראי לקצוב את משך כהונת הרמטכ"ל. בהתאם לכך, אגיש הצעה לממשלה בהקדם, לגבי משך כהונת הרמטכ"ל".

 

מספר פעילי ימין קיצוני, ביניהם ברוך מרזל ואיתמר בן גביר, מפגינים מחוץ לממשלה, בזמן הישיבה השבועית. הפעילים נושאים שלטים, בהם נראית תמונה של שרון ובנו, עמרי, תחת הכותרת: "מושחתים נמאסתם".


פורסם לראשונה 13/03/2005 00:09

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ששון. כפל לשון של הממשלה
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
הממשלה מאשרת את נוסח ההחלטה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ישיבת הממשלה
צילום: רויטרס
צילום: צביקה טישלר
וילנאי. זמן הפינוי לא ריאלי
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
לא לדון במאחזים הוותיקים. לבנת
צילום: צביקה טישלר
צילום: דן בלילטי
מופז. "בחירת הרמטכ"ל היתה קשה"
צילום: דן בלילטי
מומלצים