שתף קטע נבחר

צילום: איי פי, דני סולומון

בוש: נתחשב בגושי התנחלויות, אך אל תרחיבו

הנשיא בוש חזר על דבריו מהשנה שעברה כשהבהיר במסיבת העיתונאים בטקסס, בתום פגישה עם שרון: "כל השינויים בשטח, כולל גושי ההתיישבות הקיימים, חייבים להילקח בחשבון בכל הסכם סופי". הוא הזכיר גם סיוע כספי לנגב ולגליל. עם זאת, הפגישה לא עברה בלא חילוקי דעות. בהתייחסו לבנייה במעלה אדומים הדגיש הנשיא כי אין להרחיב את ההתנחלויות. שרון הבטיח להוריד מאחזים בלתי חוקיים ואמר לכתבים: "אין ולא היתה שום מחלוקת עם האמריקנים"

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הבהיר אמש (יום ב') במסיבת העיתונאים עם ראש הממשלה בטקסס, כי ישראל תוכל לשמור על גושי ההתיישבות הגדולים בגדה המערבית, כפי שנקבע במסמך ההבנות הישראלי-האמריקני. עם זאת, בהתייחסו לבנייה במעלה אדומים הדגיש כי אין להרחיב את ההתנחלויות.

 

לדברי הנשיא, "כפי שאמרתי באפריל 2004: מציאות חדשה בשטח הופכת ללא ריאלית ציפיות שהתוצאה הסופית תהיה חזרה לגבולות 49'. זה יהיה ריאלי לצפות שכל מציאות בשטח תנבע מהסכמות של שני הצדדים. כל השינויים בשטח, כולל גושי ההתיישבות הקיימים, חייבים להילקח בחשבון בכל הסכם סופי".

 

ראש הממשלה חזר כמה וכמה פעמים בדבריו בעברית ובאנגלית כי "גושי ההתיישבות בשומרון יישמרו בכל הסכם עתידי עם כל התוצאות הנלוות לכך". 

 

הנשיא וראש הממשלה שוחחו עם העיתונאים לאחר כשעתיים של מפגש אינטימי בחווה. באווירה מחוייכת ונינוחה דיווחו בוש ושרון על הסכמות במגוון נרחב של נושאים. השניים הביעו הסכמה על הצורך להילחם בטרור ועל קריאה משותפת לפלסטינים לשתף פעולה בנושא ההתנתקות ולתאם את המהלך עם ישראל. "ארה"ב מחויבת לעוצמתה ולגבולותיה הבטוחים של ישראל", אמר הנשיא בוש ודיבר על סיוע לנגב ולגליל לחיזוק עתידה של המדינה.

 

חילוקי דעות על הבנייה במעלה אדומים

 

אך לא בכל הנושאים היו הסכמות. בהתייחסו לבנייה במעלה אדומים הביע הנשיא האמריקני חשש מפני הרחבת ההתנחלויות וציין: "הבעתי בפני ראש הממשלה את דאגתי שישראל לא תנקוט בשום פעולה הנוגדת את מפת הדרכים. לכן על ישראל להסיר מאחזים בלתי מורשים וליישם את התחייבויות מפת הדרכים בנוגע להתנחלויות בגדה המערבית. כחלק מהסכם השלום הסופי, יש צורך שלישראל יהיו גבולות בטוחים וברורים, שינבעו מהחלטות מועצת הביטחון".

צילום: אבי אוחיון, לע

 

בוש הוסיף כי הביע בשיחה עם ראש הממשלה את דאגתו מכך שישראל עלולה לבצע פעולות הנוגדות את מפת הדרכים. "הבהרתי לשרון כי ישראל מחוייבת שלא להרחיב את ההתנחלויות בשטחים", אמר.

 

עוד ציין בוש: "ארה"ב תומכת במדינה פלסטינית. ארה"ב תמשיך לעבוד עם הקהילה הבינ"ל כדי לבנות משטר חוק וסדר ולבנות כלכלה משגשגת ופורחת". לדבריו, "שרון אישר את התחייבותו למפת הדרכים".

 

בתשובה לשאלת כתבים אמר הנשיא: "אני חושב שאמרתי באופן הברור ביותר שלישראל יש מחוייבות למפת הדרכים. נדרשת עוד עבודה רבה עד שנגיע לעבודה עם הרשות. רה"מ התחייב לשתי מדינות שיחיו זו לצד זו בשלום".

 

ראש הממשלה שרון התייחס גם הוא לסוגיית המאחזים הלא-מורשים ואמר לנשיא במסיבת העיתונאים: "אמלא את התחייבותי כלפיך, אדוני הנשיא, להוריד את המאחזים הבלתי חוקיים". לדברי שרון, "אין בכוונתנו לשלוט על הפלסטינים, ישראל היא מדינת חוק".

 

בוש: עד ששרון לא יראה צעדים מהפלסטינים - אין לו אמון

 

הנשיא בוש ביקש מראש הממשלה, בפגישה בין השניים, לתת צ'אנס לאבו מאזן.

 

בוש הבהיר בדבריו כמה וכמה פעמים את השפעתו החיובית, לדבריו, של הפינוי מעזה על ההתפתחויות המדיניות העתידיות. בתשובה לשאלה ענה בוש: מה שחשוב להשיג זה שתי מדינות דמוקרטיות שיחיו בשלום זו לצד זו. יש חוסר אמון באזור ואני מבין את זה. היו הרבה הרוגים ורבים איבדו את חייהם. כעת אולי יש לנו הזדמנות לבנות אמון. ראש הממשלה עשה צעד אמיץ ועד שלא יראה עוד צעדים מצד הפלסטינים אין לו אמון. אני מעריך שגם הפלסטינים יגידו את אותו הדבר ובשל כך צריך להצליח בעזה. אני מאמין שזה אפשרי וששלטון עצמאי יוכל לחיות בשקט. אני מעריך שאם תהיה הצלחה בעזה, לראש הממשלה תהיה עמדה אחרת לגבי ההמשך. כרגע יש סקפטיות לגבי התהליך ואני רוצה למקד את תשומת הלב לעזה".

 

ראש הממשלה סיפר על המפגש עם הנשיא האמריקני: "זו היתה פגישה טובה מאוד, ידידותית מאוד כרגיל, הועלו נושאים רבים עליהם הסכמנו ואין ספק שנמשיך לעבוד יחדיו בעתיד".

 

על היום שאחרי ההתנתקות אמר ראש הממשלה שרון: "מפת הדרכים היא התכנית היחידה ביננו לבין הפלסטינים ורק אחרי שהם ימלאו את כל המחוייבויות שלהם ובראש ובראשונה - מלחמה אמיתית בטרור, נוכל להמשיך למו"מ שבנוי על מפת הדרכים".

 

שרון הדגיש בדבריו כי אין בכוונתו להגיע לפתרון ביניים לסכסוך ואמר כי "האלימות והטרור לא יכולים להימשך. צריך לעמוד בכל המחויבויות כדי לא להגיע לפתרונות ביניים. המלחמה בטרור היא הדרך היחידה לבנות שלום לעם בישראל אין כוונה לפספס את ההזדמנויות ולכן אנחנו פועלים מהר כדי לסייע לאזרחים הפלסטינים ונעשה עוד הקלות".

 

שרון: "אין, ולא היתה שום מחלוקת עם האמריקנים"

 

רה"מ אריאל שרון קיים בתום הפגישה עם הנשיא בוש תדרוך עם הכתבים הישראלים המלווים את נסיעתו. שרון הבהיר כי למרות מה שנראה במסיבת העיתונאים, אין כל חילוקי דעות עם האמריקנים ואין מחלוקות.

 

לדברי שרון, "לא היתה שום מחלוקת, לא בשיחה ולא במסיבת העיתונאים. הנשיא חזר על אותם הדברים שמופיעים באיגרתו מ- 14 באפריל 2004. לא מצאתי שום שינוי בדברים שלו. בעניין גושי ההתיישבות, הנשיא חזר בצורה ברורה על דברים שאמר בשנה שעברה ואמרה אותם גם מזכירת המדינה האמריקנית".

 

רה"מ נשאל האם היו חילוקי דעות בעניין העמדה כלפי ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן ואמר "לא מצאתי חילוקי דעות ולא היו הבדלי השקפות לגבי הסוגיה הזו, ולא היו חילוקי דעות בעניין מעשיו".

 

שרון סיפר כי בשיחותיו עם הנשיא האמריקני עלו גם סוגיות איראן, סוריה והחיזבאללה. לדבריו, "אנחנו רואים עין בעין את הדאגות. ישראל לא מובילה את המערכה עם איראן. היה עדכון הדדי וזו סכנה קיימת". רה"מ סיפר כי משלחת אמריקנית תגיע בהמשך החודש בראשות ראש המועצה לביטחון לאומי האמריקנית והעוזר של מזכירת המדינה כדי לדון בשורה של סוגיות נוספות סביב סיוע לישראל בפיתוח הנגב והגליל.

 

ראש הממשלה הוסיף כי בשיחתו עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הוא העלה את נושא שחרורו של ג'ונתן פולארד, אולם לא הושגה כל התקדמות בנושא.

 

"זו הייתה הפגישה הכי טובה בין ראש הממשלה לנשיא מאז נפגשו לראשונה", כך אומרים גורמים בפמליית שרון בתום הפגישה בין הנשיא לראש הממשלה. לדברי הגורמים, "הצליחו שני המנהיגים בפגישה לדון בכל הנושאים ולהגיע להבנות לגביהם".

 

מוקדם יותר, רגע לפני פגישתו עם הנשיא בוש, אמר שרון בראיון לרשת אן.בי.סי האמריקנית: "המתח כאן, האווירה, זה נראה כמו ערב מלחמת אחים" (לצפייה בראיון לחצו כאן).

 

שרון אמר לדיוויד גרגורי, כתב הבית-הלבן של רשת אן.בי.סי: "כל חיי הגנתי על יהודים. עכשיו, לראשונה אני נוקט בצעדים כדי להגן על עצמי מפני יהודים". בהמשך הראיון מספר שרון כי "יאסר ערפאת היה רוצח. במהלך שלטונו לא היה כל סיכוי להגיע לשלום". 

  

ח"כ אפי איתם הגדיר בתגובה את הפגישה כ"משתה השוטים". איתם פנה בדבריו לשרון ואמר: "שרון, תם זמנך. זקנותך מביישת את נעוריך ואת בחרותך. הבלורית שלך שהידלדלה הופכת להיות סמל הכניעה, הדגל הלבן נגד רצונו של העם הזה. אתה מנהיג של תוכנית קטנה ונואשת שאיננה חלק מהעם הזה. סבלנותנו פקעה כבר מזמן".


פורסם לראשונה 11/04/2005 19:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
"ארה"ב תומכת במדינה הפלסטינית"
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: איי פי
חיוכים במסיבת העיתונאים
צילום: איי פי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
חוזרים על ההבנות
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים