שתף קטע נבחר

הישג עולמי בשיבא: תינוקת בריאה לחולת הסרטן שאיבדה פוריותה

שגית הכלר, בת 31 מהשרון, שחלתה בסרטן ואיבדה את פוריותה בעקבות טיפולים כימותרפיים, נכנסה להיסטוריה הרפואית כשילדה הבוקר (יום ב') את בתה נויה, תינוקת בריאה במשקל 3 קילוגרמים. הרופאים בשיבא ביצעו בה תהליך חדשני וניסויי לשימור פוריות, הקפיאו רקמות לפני פרק הטיפולים הכימותרפיים, והשתילו אותן מחדש לאחר שהחלימה כליל. בכך העניקו תקווה חדשה לאלפי נערות ונשים צעירות שחלו בסרטן ואיבדו את פוריותן. הישג ישראלי

הישג רפואי עולמי למרכז הרפואי שיבא בתל השומר: שגית הכלר, בת 31 מאזור השרון, שחלתה בסרטן והחלימה, נכנסה הבוקר (יום ב') להיסטוריה הרפואית, כשהפכה ליולדת הראשונה שהצליחה ללדת תינוקת בריאה בזכות טיפול ייחודי לשימור הפוריות שעברה. 

 

הכלר לקתה בלוקמיה לפני כמה שנים, ובעקבות הטיפולים הכימותרפיים האינטנסיביים שעברה איבדה את פוריותה. אולם רופאיה התעקשו לשמור על אופטימיות, והחליטו לבצע מהלך ייחודי ומורכב, במסגרתו הסירו כמה קטעי רקמות משחלותיה של הכלר והקפיאו אותן, במגמה להשתמש בהן בעתיד.

 

"ידענו שנהיה הראשונים בעולם"

 

צילום: דורון שפר

שגית הכלר ילדה בניתוח קיסרי את בתה נויה, אותה נשאה ברחמה במשך תשעה חודשים, ובפרק הזמן הזה כבר הוכרזו טיפולי ההפריה שנעשו בה כתקדים רפואי היסטורי. היום, בחדר המנוחה בבית החולים, לאחר הלידה המוצלחת, בעוד בעלה רן ובנה בן, בן השש, ישובים לצדה, אחזה שגית את נויה הקטנה, שנולדה במשקל 3 קילוגרמים בדיוק, וחייכה. "ידענו שזה ניסוי ושנהיה הראשונים בעולם. עכשיו אנחנו רוצים לנוח", אמרה.

 

"הבנו שאנחנו בכיוון הנכון"

 

במשך שנתיים, מחודש ינואר 2002 ועד ראשית 2004, עברה הכלר טיפולים כימותרפיים אינטנסיביים, שבזכותם אמנם הבריאה לחלוטין ממחלתה, אך כצפוי, איבדה את כושר פוריותה. בשלב הזה, לאחר שקיבלו אישור מוועדת הלסינקי של בית החולים (הנדרשת להתכנס כל אימת שהרופאים מבקשים לבצע ניסוי חדשני בבני אדם), הפשירו הרופאים את הרקמות המוקפאות, וידאו כי הן נקיות מגידולים ממאירים, והשתילו אותן בחזרה בתוך השחלות.

 

פרופ' שוקי דור, מנהל היחידה להפרייה חוץ-גופית בשיבא, תיאר היום את התהליך המורכב: "בשחלות נותרו מספר ביציות שהיו בהן קודם הטיפול. הן לא היו במצב של פוריות, וידענו שיידרשו מספר חודשים עד שיחזרו לפוריות, אם הכל יתנהל כשורה. לאחר השתלת הרקמות המתנו שמונה חודשים, ואז החלו הביציות להבשיל. בשלב הזה הבנו שאנו בכיוון הנכון. בחודש התשיעי, בסיוע קל של טיפולים הורמונליים, התפתח ביוץ טבעי. המשכנו לבחון את השחלה, ראינו שהיא מתפתחת יפה ונוצר זקיק קטן", סיפר פרופ' דור.

 

בשלב זה התלבטו הרופאים אם לאפשר לביצית תהליך הפרייה טבעי, או להתערב חיצונית בהפריה. לבסוף, בשל הרגישות, הוחלט לבצע הפריה חוץ-גופית. "הוצאנו את הביצית, בתוך יומיים היא הופרתה ולאחר שבועיים של התפתחות החזרנו אותה לגוף וההריון החל להתפתח. היום הוא הסתיים בהצלחה רבה", הסביר פרופ' דור.

 

התקדים בבלגיה: דומה, אך לא זהה

 

בבלגיה התרחש לפני כשנה המקרה הראשון מסוג זה: גם אז הצליחה האישה ללדת תינוק בריא בעקבות תהליך דומה, אולם לדברי פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל 'שיבא', האישה ההיא לא איבדה את פוריותן של שחלותיה, והשתלת הרקמות נועדה למעין 'גיבוי'. כמו-כן ידועים עוד כעשרה מקרים דומים של נסיונות להשתלת רקמות בגופן של נשים שהחלימו מסרטן, אולם שום מקרה מביניהם לא הסתיים בלידה. כך או כך, סיפורה של שגית הכלר הוא תקדימי בישראל, והוא מעניק אופטימיות חדשה לאלפי נשים שחלו בסרטן, ואיבדו תקווה ללדת שוב.

  

"נשים צעירות שצריכות להתמודד עם המחלה חיות בחרדה גדולה. ההתמודדות עם המחלה קשה מאוד לעצמה. אצל גברים שחולים במחלה עוד ניתן לשמור זרע, אך אצל נשים היה קשה ביותר לשמר את יכולת הפוריות. לא תמיד ניתן לשמר ביציות להפריה חוץ גופית כי לא תמיד ניתן היה לעשות בהן שימוש. לא פעם, לא היה לאישה בן זוג", הסביר ד"ר יזהר הרדן, רופא בכיר במכון ההמטולוגי ובמחלקה להשתלות עצם. "ההישג שנרשם היום מאותת לנשים צעירות שיש תקווה, ולא צריך לוותר על הפוריות", הוסיף.

 

פרופ' דור: "איני מאמין במקריות. ישנה לוגיקה שעובדת כאן והאמנו בה. אולי גם שיחק לנו קצת המזל. הבשורה היא גם לנערות צעירות ולילדות, שעד היום נאלצו לחיות עם הידיעה שלא יוכלו ללדת. כעת יש תקווה גם להן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון שפר
פרופ' שוקי דור: "אינני מאמין במקריות, אבל אולי שיחק לנו גם המזל"
צילום: דורון שפר
צילום: דורון שפר
המרכז ליולדות בבית החולים שיבא בתל השומר. הישג רפואי עולמי
צילום: דורון שפר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים