מחקר חדש: גלולת הדור החדש מגבירה סיכוי להתקף-לב
מחקר חדש שנערך בקנדה מגלה: נשים שנוטלות גלולות נגד הריון עם מינון נמוך של הורמונים נמצאות בסיכון כפול ללקות בהתקף לב או בשבץ מוחי • מומחה ישראלי: "אין גלולות ללא סיכון. עם זאת הגלולה היא עדיין אמצעי המניעה היעיל ביותר לנשים צעירות, והסיכון נמוך מאוד"
מהן גלולות במינון נמוך? הגלולה הראשונה למניעת הריון, שפותחה לפני יותר מ-40 שנה, הכילה כמויות גדולות מאוד של אסטרוגן – למעלה מ-100 מיקרוגרם לגלולה.
לאורך השנים התגלה כי האסטרוגן אחראי לתופעות לוואי שליליות כגון קרישיות יתר של הדם. משום כך הפחיתו היצרנים בהדרגה את כמויות האסטרוגן בגלולות, ומאז שנות ה-90 הוכנסו לשימוש הגלולות המודרניות ביותר ("הדור החדש") המכילות פחות מ-35 מיקרוגרם אסטרוגן בלבד. גלולות אלה נמצאות בשימוש בכל העולם. בישראל נמכרים כ-12 סוגים של גלולות במינון נמוך.
המחקר החדש, שפורסם באחרונה בעיתון לאנדוקרינולוגיה קלינית ולמטבוליזם, מסכם לראשונה את ממצאיהם של 14 מחקרים שונים שעסקו בהערכת הסיכון לאירועים בלב ובעורקים בעקבות שימוש בגלולות למניעת הריון במינון נמוך מהדור השני והשלישי.
החוקרים, מאוניברסיטת שרברוק בקנדה, גילו כי השימוש בגלולות אלה מכפיל את הסיכון לאירועים כמו אוטם שריר הלב או שבץ. כך, למשל, הסיכון לאוטם שריר הלב אצל צעירות שנטלו גלולות במינון נמוך היה פי 1.84 לעומת צעירות שלא נטלו גלולות כאלה, והסיכון לשבץ מוחי היה פי 2.12.
לדברי החוקרים, "השימוש בגלולות למניעת הריון במינון נמוך אצל נשים בריאות ולתקופה מוגבלת אינו אמור להעלות את השכיחות לתופעות המתוארות במחקר באופן משמעותי, אולם שימוש ממושך בגלולות כאלה באוכלוסייה שנמצאת בסיכון עלול להגביר באופן משמעותי את שכיחות האירועים האלה ומצדיק לשקול טיפול חלופי".
יו"ר החברה לאמצעי מניעה בישראל, פרופ' דניאל זיידמן, אמר אתמול בתגובה כי "ממצאי המחקר חשובים, אולם יש להבדיל בין הסיכון היחסי לסיכון המוחלט. היות שמדובר בדרגת סיכון נמוכה לכלל הנשים, גם אם יש עלייה של כמה עשרות אחוזים בשכיחות האירועים בלב ובעורקים בעקבות השימוש בגלולות, והסיכון היחסי עולה, עדיין הסיכון המוחלט ללקות באירוע כזה נותר נמוך מאוד – אחד לכמה אלפים".
לדבריו, "אין ספק שגם לגלולות המודרניות יש סיכונים שונים. מצד שני, גם הפסקות של הריונות בלתי רצויים הן לא עניין של מה בכך. כיום אין לנו עדיין אמצעי מניעה טובים ויעילים לבחורות צעירות פרט לגלולה.
"המחקר החדש מדגיש את הצורך בכך שרופאים שרושמים אמצעי מניעה יתשאלו את המטופלות באופן יסודי לגבי ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית שלהן ולגבי גורמי סיכון אחרים העלולים להגביר את הסיכון לאוטם בשריר הלב או לשבץ. נשים שנמצאות בקבוצות סיכון צריכות לקבל ייעוץ מיוחד".