אזהרה מפני השימוש ב"גלולת ההפלות"
חמש נשים בארה"ב מתו לאחר שהשתמשו בגלולה • מינהל המזון והבריאות האמריקני מעדיף לא להסתכן: "למרות שאין לנו הוכחה שהגלולה אשמה אנו מבקשים מהרופאים לשים לב"
לפחות חמש נשים בארה"ב מתו לאחר שנטלו את הגלולה, מאז הוצאה לשוק בשנת 2000. מינהל התרופות והמזון אמר כי אין לו הוכחה שהגלולה היא האשמה במקרי המוות האלה. יחד עם זאת, השלטונות ביקשו מרופאים "להיות על המישמר" מפני דלקת נדירה וקטלנית בנשים המשתמשות בגלולה.
ארבע מהנשים, כולן תושבות קליפורניה, מתו מאלח-דם, דלקת הנגרמת מבקטריה במחזור הדם. כל הארבע לא הקפידו על ההוראות שפירסם מינהל המזון והתרופות להפסקת הריון באמצעות הגלולות. כך גילה ד"ר סטיבן גאלסטון, ראש אגף התרופות במינהל. "איננו יודעים האם שימוש לא מבוקר זה הוא שגרם למוות", הודה ד"ר גאלסטון. מקרה המוות החמישי היה באשה עם הריון חוץ רחמי.
הגלולה, המיוצרת על-ידי מעבדות "דאנקו", חוסמת הורמון הדרוש להמשך ההריון. היא אושרה להפסקת הריון עד היום ה-49 אחרי התחלת המחזור האחרון. לאחר נטילת גלולה אחת יש לקחת גלולה נוספת, ואז ההריון נפסק.
מינהל המזון והתרופות המליץ לקחת את שתי הגלולות בבליעה דרך הפה. אלא שבמרפאות רבות שבהן מבצעים הפלות ממליצים לנשים להחדיר את הגלולה השנייה לנרתיק, לאחר שמחקרים הוכיחו כי הן יעילות גם בדרך זו. כל ארבעת מקרי המוות בקליפורניה אירעו אצל נשים, שהחדירו את הגלולה השנייה לנרתיק, גילה ד"ר גאלסטון. עם זאת הוא לא ידע האם המטופלות עשו זאת בעצמן, או שהפעולה בוצעה על-ידי רופא.
המינהל הסתפק באזהרה ולא הוריד את הגלולה מן המדפים מכיוון שלדברי גאלסטון "היא בטוחה דיה. הסיכון לקבל אלח-דם הוא אחד ל-100,000 – שיעור דומה לסיכון של הפסקת הריון באמצעות התערבות כירורגית", אמר.
"אם לא ממלאים אחר הוראות, לכל תרופה עלולות להיות תופעות לוואי", מדגיש פרופסור מרק גלזרמן, מנהל בית-חולים לנשים במרכז הרפואי "רבין". "על פניו, המספר האדיר של נשים המשתשמשות בגלולה זו כגד חמשת מקרי המוות עוד לא נותן ביטחון כלשהו שיש בכלל קשר בין הדברים, אבל השלטונות שמפקחים על תופעות לוואי של תרופות אמורים לתת אזהרות גם כשהם לא בטוחים שקיים קשר כזה. עם זאת, אזהרה זה לא איסור".
"גלולת מפיג'ין זו תרופה שפותחה באירופה והיא מיועדת להפסיק הריון בשלביו הראשונים. היא נמצאת בשימוש בהרבה מרכזים רפואיים, והשימוש בה טעון אישור של הוועדה להפסקת הריון, ונעשה רק בבתי החולים ובהשגחת צוות רפואי. אין ספק שהפלה יותר מסוכנת מאשר גלולה להפסקת הריון, ולמרות האזהרה של ה- FDA , בהחלט אין שום סיבה להכנס לפניקה".