שתף קטע נבחר

איידס בישראל: 3,337 נשאים; עלייה בקרב ההומואים

לקראת יום האיידס העולמי מפרסמים במשרד הבריאות את הנתונים הבאים: בשנת 2004 נוספו לקהילת הנשאים עוד כ-320 נדבקים חדשים. ב-3 השנים האחרונות גדל חלקם של ההומוסקסואלים בקרב הנשאים בכ-50%. סקר שנערך בקרב הקהילה מגלה כי כ-70% דווקא משתמשים בקונדום

לקראת יום האיידס העולמי שיצויין ב-1 בדצמבר מפרסם משרד הבריאות היום (א') את הנתונים המעודכנים לגבי מספר הנשאים בישראל לשנת 2004.

 

מהנתונים שעובדו על ידי ראש המחלקה לשחפת ואיידס במשרד, ד"ר דניאל שם טוב עולה כי מ-1981 ועד סוף 2004 התגלו בישראל 4,309 מקרים חדשים של נשאי וחולי איידס. במהלך תקופה זו נפטרו או עזבו את הארץ 972 נשאים, כך שנכון לדצמבר 2004 רשומים בישראל 3,337 נשאים. במהלך השנים 2002 עד 2004 התגלו מדי שנה בישראל בממוצע 320 נשאים חדשים (כ-10% ממספר הנשאים). הנתונים נאספו מלשכות הבריאות האזוריות, מהמעבדה המרכזית לגילוי נגיפים, ממרכזי הטיפול ומקופות החולים.

 

עלייה במספר הנשאים ההומוסקסואלים

 

במהלך 2004 נדבקו כ-70 הומואים, כ-50 מזריקי סמים, כ-120 עולי אתיופיה ועוד כ-40 שקבוצת ההשתייכות שלהם אינה ידועה. מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, ד"ר גדעון הירש מעריך שרבים מקבוצה זו הם הומואים. בקרב עולי אתיופיה חלה ירידה במספר הנשאים שהתגלו ואובחנו, משנת 2002. בקרב ההומואים חלה עלייה של כ-50%.

 

מהנתונים עולה עוד שקבוצת הנשאים הגדולה ביותר בישראל היא מקרב העדה האתיופית ומקרב מדינות אחרות שבהן איידס מוגדר כמגיפה. בין השנים 1985-2004 היו 1,539 נשאים מקבוצה זו מתוך 3,336 נשאים הרשומים במשרד הבריאות.

 

מספר הנשאים ההומוסקסואלים עמד על כ-500 ב-19 השנה האחרונות, ונרשמו 102 מקרים של הדבקה מאמהות לתינוקותיהן.

 

מספר הגברים הנשאים בישראל עומד על כ-2,000, מספרן של הנשים הנשאיות הוא כ-1,200.

 

מקרי המוות מאיידס בישראל יורדים בשנים האחרונות, כמו בשאר מדינות העולם. בשנת 2004 נרשמו כ-20 מקרי מוות לעומת כ-60 מקרי מוות מהמחלה ב-2003. הסיבה לירידה בתמותה נעוצה ככל הנראה ביעילות הגוברת של קוקטייל התרופות, שעוצר את התפשטות הנגיף.

 

סקר: 70% מההומואים משתמשים בקונדום

 

בעקבות הנתונים שהראו על עלייה במספר הנשאים ההומוסקוסאלים, בוצע במהלך השנה הזו סקר עמדות בקרב הקהילה, בשיתוף עם אגודת ההומואים, הלסביות הביסקסואלים והטראנס ג'נדרס בישראל.

 

הסקר הופץ באמצעות האינטרנט ומולאו בו בסך הכל 2,873 שאלונים. הגיל הממוצע של המשיבים היה 26. עד כה בוצע רק עיבוד ראשוני של הנתונים הרבים מתוך הסקר המפורט ומהם עולה כי בקרב המשיבים קיימים ידע ומודעות ברמה טובה מאד בנושא העברת המחלה ומניעתה.

 

מקרב 1,669 המשיבים שדיווחו על יחסי מין מזדמנים בחצי השנה שקדמה לסקר 72% דיווחו על שימוש בקונדום בקביעות, ן-28% דיווחו על היעדר שימוש או על שימוש חלקי בלבד. מקרב אלו שלא השתמשו בקונדום בקביעות 31.5% קיימו יחסים לא מוגנים תחת השפעת סמים או אלכוהול. זאת לעומת 26.4% מקבוצת המשתמשים בקונדום שדיווחו על שימוש בקונדום גם בזמן צריכה של סמים או אלכוהול.

 

בעקבות הנתונים הללו החליטו במשרד הבריאות ובאגודה לבנות תוכנית שתפחית את ההתנהגות המינית המסוכנת.

 

הוועד למלחמה באיידס: הנתונים ממוחזרים

 

לדברי מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, ד"ר גדעון הירש "הנתונים הללו פורסמו כבר בעבר ופרסומם גובל בזלזול בזכות הציבור לדעת ובעלבון לציבור. ביקשנו מהמחלקה לשחפת ואיידס לקבל גם נתונים משנת 2005, שאמורים כבר להימצא במשרד הבריאות".

 

הירש אומר שאינו מוצא חידוש בנתונים על עלייה במספר הנשאים בקרב ההומוסקסואלים. "התרענו על עלייה בנשאים בקרב ההומואים כבר בחודש מאי וביקשנו ממשרד הבריאות עזרה במימון קמפיין מניעה. נעננו בשלילה ולכן יצאנו בכוחות עצמנו בקמפיין 'כל שבוע נדבקים באיידס 3 הומואים'".

 

בוועד למלחמה באיידס סבורים שגם ממצאי הסקר אינם מחדשים דבר: "אנחנו יודעים שבקרב הומואים צעירים יש התרופפות בנושא של שימוש בקונדום במין מזדמן וגם על כך התרענו כבר לפני שנה. להערכתנו נראה בשנה הקרובה עלייה נוספת של כ-30% במספר הנשאים ההומוסקסואלים".

 

לדברי הירש עלות הטיפול בנשא איידס במשך כל ימי חייו היא לפחות מיליון דולר והטיפול בכל הנשאים שהתגלו בישראל ב-3 השנים האחרונות עומד על כמיליארד דולרים. "אפשר היה לצמצם את מספר הנשאים אם היינו משקיעים במניעה".

 

הירש אף קורא ליו"ר הוועדה המייעצת למנכ"ל משרד הבריאות בנושא איידס פרופ' ישראל יוסט להתפטר על רקע אוזלת ידה של הוועדה שהוא עומד בראשה, לדבריו, בגיבוש מדיניות איידס לאומית שתיתן מענה מתאים לעלייה המדאיגה בשנתיים האחרונות במספר המתגלים כנשאים. "הוועדה לא קיימה אף דיון אסטרטגי", מפרט הירש, "לא נערכה בה אף הצבעה והיא לא הגישה נייר עמדה כולל למשרד הבריאות.

 

"אני מציע שהוועדה תפוזר ובראשה יעמוד רופא בעל שם בינלאומי, וכזה יש אחד בישראל, קוראים לא ג'ונתן שפירא. הפורום החדש צריך למנות מספר חברים מצומצם ולקבל מנדט ולוח זמנים לגבש מדיניות איידס לאומית, כי זהו צו השעה, 25 שנה לאחר פרוץ המגיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איידס. 3,337 נשאים בישראל
מתוך קמפיין הוועד למלחמה באיידס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים