שתף קטע נבחר

עכשיו זה מדעי: הורות עלולה לגרום לדיכאון

חוקרים בארה"ב מצאו שכיחות גבוהה של דיכאון אצל הורים, בהשוואה לזוגות ללא ילדים. מומחה ישראלי: ההורות מתישה ושואבת כוחות, מה שיכול להתבטא בתסמינים הדומים לדיכאון

לא קל להיות הורה, ועכשיו זה גם מדעי: חוקרים בארה"ב מצאו שכיחות גבוהה של דיכאון אצל הורים, בהשוואה לאלה שאינם הורים. על המחקר החדש מדווח כתב העת Human Sociology Behaviour בגליונו החדש.

  

החוקרים מהמחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת פלורידה, סקרו יותר מ-13 אלף הורים, שנשאלו האם חשו תסמיני דיכאון בשבוע שקדם למחקר. עוד התבקשו ההורים לדווח עד כמה חשו בדידות או פחד, ובאיזו מידה הצליחו להתרכז במשימות שעמדו בפניהם.

 

החוקרים מצאו כי הורים דיווחו על תסמיני דיכאון בשכיחות גבוהה יותר מנבדקים ללא ילדים. תוצאות המחקר היו זהות הן בקרב נבדקים גברים והן בקרב נשים. עוד נמצא, כי הורים לילדים מתחת לגיל 18 שלא חיו במחיצת ילדם – היו בשכיחות גבוהה יותר לדיכאון.

 

"בעשורים האחרונים הורים מאופיינים בהרבה רגשות אשמה שעלולים להוביל לדיכאון", אומר ד"ר שי חן-גל, פסיכולוג ילדים. "היום מכניסים להורים לראש שאם הילד דפוק, זה בטח בגלל האב. בצורה סכמטית, הפסיכולוגיה גורמת להורה הרבה מאוד רגשות אשמה. ההורה מפנים את הציפיות ומגיע למצב שבו כישלון של הילד הוא הכישלון שלו".

 

ד"ר חן-גל מסביר כי רגשות האשמה יכולים להתאים לתסמיני דיכאון: "ייתכן שחלק ממרכיבי הדיכאון שנבדקו הם רגשות אשמה. ואז, זה לא בהכרח דיכאון קליני, אלא מרכיב בתוך הדיכאון. ובמציאות של העולם המערבי, כשהורות באה בילט-אין עם תחושות אשמה, התוצאה יכולה להראות שכיחות גבוהה יותר של תסמינים הדומים לדיכאון".

 

לדברי ד"ר חן-גל, הורות מלווה גם בעומס נפשי רב, שיכול להשפיע אף הוא על התמונה הדכאונית: "מדובר באחריות מתמדת ובדאגות בלתי פוסקות. העומס הזה שקיים בהורות והעיסוק האינטנסיבי בילד שואב מההורה כוחות, כך שייתכן שהורים ידווחו על חוסר כוח, חוסר חשק וחוסר מצב רוח בשל טרדות הדאגה והאחריות – כל אלה יכולים גם הם להיראות כמצב דכאוני".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
רגשות האשמה מכבידים
צילום: סידי בנק
מומלצים