שתף קטע נבחר

ממונטיפיורי ועד הכומר היווני ניקופורוס פיטאי

שכונותיה היוקרתיות היום של ירושלים הן בעלות היסטוריה מרתקת, ולא תמיד היו מבוקשות. כמה דוגמאות לפניכם

אזורי היוקרה של ירושלים פרוסים בכמה אזורים. לכל אחת מהשכנות הישנות כמו ימין משה, טלביה, רחביה, המושבה הגרמנית ועוד, יש היסטוריה מעניינת ובסך הכל מתקבל פסיפס מרתק מבחינה של התפתחות וארכיאולוגיה.

 

שכונת ימין משה הוקמה בשנת 1891. היא הוקמה סביב בניין משכנות שאננים שבנה השר משה מונטיפיורי בשנת 1860 לטובת תושבי העיר העתיקה כדי שיצאו אל מחוץ לחומות. עד מלחמת ששת הימים עמדה השכונה בחזית עם הירדנים, אולם אחרי 1967 היא הפכה למקום מבוקש. רבים מהבתים שוקמו ונבנו חדשים בסגנון ישן.

 

שכונת רחביה היא מהשכונות היפות והחשובות בירושלים. בין המבנים הבולטים שהוקמו בה לאורך השנים היו הגימנסיה העברית, משק הפועלות שהקימה רחל ינאית בן-צבי, בית משפחתו של הנשיא השני ו"יד יצחק בן-צבי", בית ארתור רופין, בית אוסישקין (שנבנה על ידי האדריכל הנודע ריכארד קאופמן), בית האדריכל ילין, בית פרומקין ורבים נוספים. בשנים האחרונות החלו לבנות בתים חדשים על יסודות הישנים וצביונה המקורי של השכונה נפגע. בזכות מאבקם של

המועצה לשימור אתרים ותושבי השכונה - הוכנה תוכנית מתאר חדשה.

 

שכונת טלביה מלאה בבנייני פאר ערביים. עד שנת 1920 היה רוב שטה השכונה שדות זרועי סלעים שבהם גדלו עצי זית ומרבית בתי השכונה נבנו דק בשנים 1924-1937, במקביל לבניית שכונת רחביה היהודית. אך כמו בשכנות ערביות אחרות, אין בתוכנית השכונה כל התייחסות למבני ציבור, להבדיל מהשכונות היהודיות בהן הושם לב מלכתחילה גם למבני ציבור.

 

הקרקעות עליהן נבנו בתי טלביה, נרכשו במאה שעברה מידי כפריים על ידי הכומר יווני ניקופורוס פיטאי, ולאחר מותו עברו לבעלותה של היוונית-אורתודוכסית, המחזיקה עד הי ום בשטחי קרקע ניכרים בשכונה.

 

למרות שהשכונה היתה נוצרית-ערבית ברובה עד להקמת המדינה, התגוררו בה גם מספר משפחות יהודיות. מאוחר יותר התמקמו בשכונה רוב הקונסוליות הזרות בעיר. כמו כן גרו בשכונה משה שרת, גולדה מאיר, זלמן שז"ר וכן שרים ואישי ציבור אחרים.

 

שכונת קטמון הישנה נוסדה בעשור השני של המאה הקודמת. בשנת 1914 נתפרסמה בעיתון "פלסטין" המודעה הבאה : "אדמת קטמון. אוויר נקי ומחיר השווה לכל נפש… מחיר הקרקע אלף גרוש (ל-500 ממ"ר) בתשלומים לשיעורין, דהיינו חמישה גרוש והמגרש יהיה שייך לך". אך למרות המחיר הזול לא נמשכו אז תושביה היהודיים של ירושלים לשכונה זו, שכן הסביבה כולה היתה נוצרית. כיום היא שכונת יוקרה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
שגרירות קוסטה ריקה, קטמון
צילום: סבסטיאן שיינר
ימין משה
צילום: אלכס קולומויסקי
הבית בו גר רה"מ לוי אשכול, רחביה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים