שתף קטע נבחר

בדרך: גלולה שמונעת הדבקה באיידס

ניסויים בקופים בשתי גלולות לטיפול באיידס הוכיחו כי הן מונעות הדבקה בנגיף. בקרוב יחלו ניסויים ברחבי העולם בגלולות בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה

עשרים וחמש שנים לאחר גילוי נגיף האיידס טוענים מדענים כי בקרוב נוכל לקבל גלולה שתמנע הדבקה במחלה הקטלנית. והחלום כנראה לא כל כך רחוק: סוכנות הידיעות AP מדווחת כי שתי גלולות כאלה המיועדות לטיפול בחולי איידס, הצליחו למנוע הדבקה במחלה בניסויים בקופים. בקרוב יתחילו ניסויים בגלולות אלה בקרב גברים ונשים בסיכון מוגבר, ברחבי העולם.

 

הקונדומים כמו גם החינוך המיני שתפס תאוצה בעשור האחרון, לא הספיקו:

נגיף ה-HIV ממשיך להתפשט במהירות, ומדביק על פני הכדור 10 אנשים כל דקה, 5 מיליון כל שנה. אם אכן יעלו הניסויים בהצלחה, מעריכים המדענים כי ניתן יהיה לנפק את התרופות לאנשים בסיכון גבוה להדבקה בנגיף, בעיקר במדינות אפריקה בעלת מספר הנגועים הגבוה בעולם.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, מ-1981 ועד סוף 2004 התגלו בישראל 4,309 מקרים חדשים של נשאי וחולי איידס. במהלך 2004 נדבקו כ-70 הומואים, כ-50 מזריקי סמים, כ-120 עולי אתיופיה ועוד כ-40 שקבוצת ההשתייכות שלהם אינה ידועה. מקרי המוות מאיידס בישראל יורדים בשנים האחרונות, כמו בשאר מדינות העולם. בשנת 2004 נרשמו כ-20 מקרי מוות לעומת כ-60 מקרי מוות מהמחלה ב-2003. הסיבה לירידה בתמותה נעוצה ככל הנראה ביעילות הגוברת של קוקטייל התרופות, שעוצר את התפשטות הנגיף.

 

גורמי בריאות בארה"ב טוענים כי אוכלוסיות בסיכון הדבקה גבוה בארה"ב שאינם משתמשים בקונדומים, כבר נוטלים גלולה לטיפול באיידס שקיבלו ממקורבים חולים, למניעת ההדבקה. עם זאת לא נבדק עד כה האם הגלולות אכן מצליחות למנוע את ההדבקה.

 

שתי הגלולות בהן יחלו הניסויים בקרוב הן טנופוביר ואמיטריציטאבין. שלא כבחיסון המפעיל את מערכת החיסון של הגוף כנגד הנגיף, התרופות הללו פשוט מונעות מהנגיף להתרבות. והן הוכיחו עצמן: תרופות אלה ניתנות כמניעה לאנשי צוות רפואי שנחשפו לנגיף, וגם לתינוקות שנולדו לאמהות נשאיות או חולות איידס.

 

המומחים מאמינים כי נטילת הגלולות באופן יומיומי טרם החשיפה לנגיף ה-HIV עשויה למנוע מהנגיף להתרבות, ממש בדומה לטיפול הנהוג במניעת תחלואה במלריה. כאמור, הניסוי בקופים הוכיח שיש הגיון בהשערות החוקרים: שישה קופים מסוג "מקק" קיבלו את התרופות. מאוחר יותר הודבקו הקופים דרך פי הטבעת בנגיפי איידס המצויים באדם ובקוף.

 

אף שהקופים הודבקו בנגיפים במשך 14 יום, אף אחד מהם לא לקה בנגיף או במחלה. מנגד, קבוצת בקרה של קופים שלא קיבלה את הטיפול התרופתי והודבקה בנגיף, חלתה כולה במחלה למעט קוף אחד. כעת, 4 חודשים לאחר הניסוי, הקופים שטופלו נותרו עדיין בריאים, ואינם נושאים את הנגיף.

 

החוקרים הסבירו כי עד כה לא בוצעו ניסויים בתרופות הללו, עקב תופעות הלוואי הרבות שיש להן בקרב אנשים בריאיים. בקרוב כאמור, יחלו ניסויים ברחבי העולם בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה להדבקה בנגיף. אלה יקבלו את אחת התרופות לטיפול באיידס, הפעם כמניעה אפשרית. אם יעלו הניסויים בהצלחה, ניתן יהיה אולי להכחיד את המחלה הקטלנית שמסרבת להיכנע למדע הרפואה.

 

יש לכם מה לומר? היכנסו לפורום התמיכה חיים עם איידס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קופי מקק. התרופה מנעה הדבקה
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים