שתף קטע נבחר
 

מחקר: הילד הבכור לא בהכרח אינטליגנט יותר מאחיו

מחקר רחב היקף שנערך בארה"ב מצא, כי בניגוד לממצאי מחקרים קודמים, לפיהם לילד הבכור במשפחה רמת משכל גבוהה יותר משל אחיו, מנת המשכל כלל לא מושפעת מסדר הגילאים במשפחה אלא מגורמים סוציואקונומיים

עד לא מזמן, לכל הבכורים במשפחותיהם היה לפחות יתרון אחד ברור. לא רק שתמיד אמרו להם שהם חכמים של אמא, גם מחקרים שטרחו לבדוק את הטענה הצליחו להוכיח אותה. אלא שמחקר חדש טורף כעת את הקלפים, ומגלה שמקורו של המיתוס ההוא בטעויות סטטיסטיות שנעשו בעבר.

 

מחקרים רבים שנערכו בעבר השוו בין ילדים בתוך משפחות שונות, והראו כי קיימים הבדלים בין מנת המשכל של הבכור במשפחה לבין זו של אחיו. אולם עתה טוענים החוקרים מאוניברסיטת אוהיו, במחקר שפורסם בגליונו האחרון של כתב העת journal Personality and Social Psychology, כי למעשה המחקרים הקודמים לא שיקללו גורמים נוספים המשפיעים על מנת המשכל, ובהם הסביבה המשפחתית שבה גדלו הילדים.

 

במסגרת המחקר הנוכחי, נאספו נתונים מהשנים 1986 עד 1988 של קרוב ל-3,000 משפחות שהשתתפו בסקר אמריקני רחב היקף. כל הילדים במחקר עברו מבחני אינטליגנציה שבדקו כישורים מתמטיים, כישורי קריאה והבנה. החוקרים השוו בין ילדים בתוך משפחות, ובין קבוצות גיל 7-8 ו-13-14 שנים.

 

מתוצאות המחקר עלה תחילה, כי ילדים בכורים אכן השיגו ציונים גבוהים יותר במבדקי אינטליגנציה, בהשוואה ליתר האחים, וככל שירד סדר האחים במשפחה, כך ירדו ציוני ההישגים במבחני האייקיו.

 

אולם לאחר שהחוקרים שיקללו את גיל האם כשילדה את בכורה לראשונה, נמצא כי ההבדלים היטשטשו: נשים שילדו בגיל צעיר יותר, כך התברר, נטו להיות משכילות פחות ובעלות יותר ילדים, וזה מה שהביא להישגי האינטליגנציה הנמוכים יותר של האחים הצעירים.

 

החוקרים הסבירו כי כעת ברור שההבדלים בין רמת המשכל של האחים נובעת מסיבות סוציואקונומיות, ולא כרונולוגיות: "לא סדר הגילאים במשפחה הוא החשוב", סיכמו החוקרים, "אלא הסביבה המשפחתית והגנטיקה, המשפיעות על מידת האינטליגנציה ועל ההישגיות של הילדים במשפחה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
גם הצעיר גאון של אמא ואבא
צילום: דלית שחם
מומלצים