שתף קטע נבחר

אני עובד בצפון, מה הן זכויותי?

מאות אלפי עובדים אינם מגיעים לעבודתם בגלל המלחמה בצפון. לפי שעה עדיין לא נחקק חוק שיאסור לפטר אותם. הממשלה התחייבה שהם יקבלו שכר, אבל לא ברור מי ישלם אותו. מה הן זכויות העובדים במצב הנוכחי? מדריך

המלחמה בצפון מעמידה מאות אלפי עובדים ומעסיקים במצבים מסובכים. מפעלים נסגרים, עובדים יוצאים לחופשות כפויות, עובדים נשארים בבתים ובמקלטים בהוראת פיקוד העורף, ועדיין לא ברור אם מישהו ישלם להם על ימי העבודה שהפסידו. מה הם זכויותיו של עובד שנקלע למלחמה בצפון? 

 

האם למעסיק מותר לפטר עובדים בתקופה זאת?

 

לא. בשבוע שעבר עברה בכנסת הצעת חוק האוסרת על מעסיקים לפטר עובדים שנעדרו מעבודתם בגלל המלחמה. למעסיק יהיה אסור לפטר עובדים בצפון הארץ, למעט עובדים שהתרשלו בעבודתם מסיבות שאינן קשורות למלחמה. החוק שנחקק אוסר על המעסיקים לפטר גם עובדים שנעדרו בגלל המלחמה, ואוסר עליהם לבצע פיטורי התייעלות עד שהמלחמה תסתיים, גם אם העסק עצמו סובל מהפסדים קשים.

 

גוייסתי למילואים בצו 8. האם אקבל שכר על הימים שבהם שירתתי?

 

כן. אתה זכאי להחזר מלא של הכסף מהביטוח הלאומי, כמו כל חייל מילואים שהפסיד ימי עבודה. למעסיק גם אסור לפטר אותך בגלל יציאתך למילואים.

 

סגרו את מקום העבודה שלי לפי המלצת פיקוד העורף. האם אקבל משכורת על ימי החופשה הכפויה?

 

כן. הממשלה, התאחדות התעשיינים וההסתדרות, לפיה עובדים שנעדרו מעבודתם בגלל המלחמה, יקבלו את מלוא שכרם לחודש יולי. המעסיק ינכה לעובדים שני ימי חופש על כל 10 ימים שנעדרו בהם מעבודתם, אך לא ינכה להם כסף. הממשלה מצדה התחייבה לשלם למעסיקים את מלוא עלות השכר של העובדים, כך שמי שישלם לך על החופשה הכפויה היא למעשה הממשלה ולא המעסיק. 

 

המעסיק הודיע לי כי בשל נזקי המלחמה הוא נאלץ לסגור את העסק ולהוציא אותנו לחופשה כפויה. האם זה חוקי? האם הוא צריך לשלם לנו?

 

כן, זה חוקי. אם העסק פשט את הרגל, הוא יכול להוציא את העובדים לחופשה כפויה גם בעתות שלום. אם פיקוד העורף המליץ למעסיק לסגור את העסק, יהיה זה חסר אחריות מצידו שלא לציית להוראה. ואולם לפי ההסכמות בין הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים, המעסיק צריך לשלם לך שכר.

 

האם במלחמות קודמות נוצר מצב שעובדים לא הגיעו לעבודתם ולא קיבלו שכר?

 

לא. מעולם לא היה מצב כזה בישראל. במלחמת יום הכיפורים נחקק חוק מיוחד שחייב את המדינה לשלם פיצוי לעסקים שלא פעלו בגלל שעובדיהם גויסו למילואים, שהו במקלטים או שמרו על ילדיהם. מדובר בפיצוי נזקי דומה לזה שהמדינה משלמת למי שרכושו נפגע במלחמה. במסגרת החוק, העסקים חויבו לשלם לעובדים את השכר על ימי העבודה שלא הגיעו אליהם. החוק מחייב את המדינה לשלם כאשר מוכרז "מצב חירום".

 

במלחמת שלום הגליל ומבצע דין וחשבון הוכרז מצב חירום ביישובי קו העימות (נהריה, מעלות, קרית שמונה) שספגו מטחי קטיושות, וכך שולם לעובדים שכרם. במלחמת המפרץ הוכרז מצב חירום בגוש דן. במלחמה הנוכחית המדינה עשתה תרגיל חדש: היא לא הכריזה על מצב חירום, וכך פטרה את עצמה מתשלום שכר. ואולם, הממשלה, בסופו של דבר, הבטיחה פיצוי גם למעסיקים, וההסכם בין הממשלה והמעסיקים גם הפך לחוק בשבוע שעבר.   

 

המעסיק הוציא אותנו לחופשה כפויה, והודיע שיוריד לנו ימי חופש. אלא שאני יצאתי כבר לחופשה השנה ולא נשארו לי ימי חופש. מה אני יכול לעשות?

 

לפי ההסכם בין הממשלה וההסתדרות, שכאמור הפך לחוק, המעסיק רשאי להוריד לך רק 2 ימי חופש על כל 10 ימים שנעדרת מעבודתך, בין אם נעדרת מרצונך ובין אם העסק נסגר. ואולם, אם אין לך ימי חופש השנה, תצטרך לוותר על ימי החופש בשנה הבאה.  

 

המקום שאני עובד בו עבר לעבוד במשמרות חלקיות. האם אקבל משכורת חלקית?

 

כן. לפי ההסכמות בין האוצר וההסתדרות, המעסיק יצטרך לשלם לך את שכרך הרגיל, ויקבל את הכסף מהממשלה.

 

עבדתי במשמרת לילה שבוטלה. האם המעסיק חייב לשלב אותי בעבודה ביום, או שהוא יכול להוציא אותי לחופשה כפויה? ואם הוא מוציא אותי לחופשה, האם הוא חייב לשלם לי?

 

המעסיק יכול לבטל לך את משמרת הלילה. ואולם, כיוון שיש איסור לפטר עובד בגלל מצב החירום וגם הסכם שמחייב את הממשלה לשלם לך שכר, המעסיק יצטרך לשלם לך כאילו עבדת, והממשלה תשלם לו על כך.

  

אני מובטל, ולשכת התעסוקה סגורה. האם אמשיך לקבל דמי אבטלה כרגיל?

 

כן. הימים שבהם לשכות התעסוקה סגורות ייחשבו לך כימי אבטלה.

  

הקייטנה של הילדים שלי נסגרה, ואין לי סידור בשבילם. המפעל שאני עובד בו ממשיך לעבוד. האם אני יכול להישאר בבית?

 

פיקוד העורף הורה לסגור את כל הקייטנות בין חיפה לצפת, אך הורה לפתוח את כל המפעלים, כך שעשרות אלפי עובדים סובלים מבעיה דומה. אם יש לך פתרון אחר לילדים, שקול להשתמש בו. אם אין פיתרון, ברור שתישאר בבית. לפי ההסכמות בין האוצר להסתדרות, אתה אמור לקבל שכר.

 

למעסיק אסור לפטר אותך בגלל שלא הגעת לעבודה בגלל המלחמה, במיוחד כאשר הייתה לך סיבה כה מוצדקת שלא להגיע. החוק האוסר על פיטורים הוא רטרואקטיבי. כלומר, אם פוטרת, הפיטורים לא ייכנסו לתוקף עד סוף המלחמה והמעסיק יצטרך להמשיך לשלם את שכרך כאילו לא פוטרת. אחרי שהמלחמה תסתיים, כדאי לך לוודא שהמעסיק משלם לך על כל תקופת המלחמה ובמקביל לבדוק, אם הוא לא מעוניין להמשיך ולהעסיק אותך כאילו לא פוטרת.

 

אנחנו עובדים, אבל המעסיק אומר שאין לו כסף לשלם לנו שכר כי העסק לא מכר כלום. האם הוא חייב לשלם לנו? אם לא ישלם, האם מדובר בהלנת שכר?

 

אם העסק שלכם ממשיך לפעול, המעסיק חייב לשלם את שכרכם. אם המעסיק לא ישלם שכר, מדובר בהלנת שכר. אם המלחמה הביאה את המעסיק לפשיטת רגל, עליו לפנות לבית המשפט ולבקש הקפאת הליכים או פירוק, ואז תקבלו את הכסף מהביטוח הלאומי.

 

אני גר בצפון הארץ ומקום העבודה שלי פועל, אבל אני מפחד לצאת לעבודה. האם אני חייב ללכת לעבוד?

 

אם מקום העבודה שלך נמצא בקו העימות, פיקוד העורף אוסר על המעסיק שלך לפתוח את העסק בלא אישור מיוחד מפיקוד העורף. כאמור, ההסכם והחוק מחייבים את המעסיק לשלם שכר לעובדים שצייתו להוראות ולא הגיעו לעבודה. 

 

במהלך המלחמה נפתחו חלק מהעסקים ביישובי קו העימות, בהיתר של פיקוד העורף. זאת, לאחר שפיקוד העורף בדק את העסקים ווידא שיש בהם חדר ביטחון. לעסקים מצפת ודרומה מותר לפתוח את העסק, במידה ויש בו חדר ביטחון. אם אתה עובד במפעל שממשיך לעבוד זאת למעשה החלטה אישית שלך אם להמשיך להגיע לעבודה.

 

כיוון שהמצב ביולי לא היה ברור, הוסכם כי המעסיקים ישלמו שכר לכל העובדים שנעדרו בגלל המלחמה, כולל אלה שפשוט פחדו לבוא לעבודה. ואולם, כדי לא לעודד עובדים נוספים שלא להגיע לעבודה, הוסכם בין האוצר וההסתדרות שעובדים שהגיע לעבודה ביולי יצטרכו להגיע לעבודה גם באוגוסט, אלא אם כן יטענו שמקום העבודה שלהם אינו ממוגן.

 

בפועל, רוב החנויות ומקומות הבילוי בין חיפה לצפת סגורים, ורוב חברות ההיי-טק נותנות לעובדים לעבוד מהבית. אם אתה עובד בתעשייה או במגזר הציבורי, תיאלץ להתגבר על הפחד ולהגיע לעבודה.

 

אני נמצאת בהריון מתקדם, גרה בחיפה, ועובדת במפעל שממשיך לפעול. האם אין שום הוראה שמפאשרת לי שלא להגיע לעבודה?

 

אם לא הגעת לעבודה ביולי, תמשיכי לא להגיע לעבודה. אם הגעת לעבודה ביולי אבל את מעוניינת להפסיק לעבוד, כדאי לך לדבר עם המעסיק. יהיה אסור לו לפטר אותך בגלל שהחלטת לא לסכן את עצמך ולא להגיע לעבודה, אך אם הגעת לעבודה ביולי, ייתכן שהוא לא ישלם את שכרך באוגוסט.

 

אני גר בצפון ומקום העבודה שלי פועל, אבל עקב המצב ירדתי עם משפחתי לדרום הארץ ולא הגעתי לעבודה. האם מותר לפטר אותי? האם אקבל שכר?

 

המעסיק אינו יכול לפטר אותך בגלל שלא עבדת ביולי, וגם חייב לשלם לך שכר על הימים שבהם לא הגעת לעבודה. זאת, לפי ההסכמות בין ההסתדרות וארגוני המעסיקים, בגלל המצב הלא ברור ששרר ביולי. המעסיק לא יוכל לפטר אותך כיוון שהחוק אסר לחלוטין לפטר עובדים בגלל המלחמה. ואולם, לא בטוח שהמעסיק יצטרך להמשיך לשלם את שכרך אם תבחר שלא להגיע לעבודה גם באוגוסט. העובדה שמותר לך לברוח לאן שאתה רוצה, אינה מחייבת את המדינה לממן את שהייתך בדרום.

 

במקרה שאתה עובד במפעל חיוני שיקבל מפיקוד העורף הוראה לפתוח את שעריו, אתה חייב להגיע לעבודתך, והיעדרותך היא עבירה פלילית.

 

הכנסתי מהעסק צנחה כמעט לאפס. האם אני יכול לקבל דחייה או פטור מתשלומי מס הכנסה, מע"מ או ביטוח לאומי?

 

רשות המסים החליטה שלא להטיל קנסות ריבית והצמדה ולא להפעיל הליכי גבייה עקב אי תשלום במועד של דו"חות תקופתיים, מקדמות מס הכנסה וניכויי מס מבעלי עסקים בצפון הארץ, כדי להקל על בעלי העסקים להתמודד עם קשיי המלחמה. גם בעלי עסקים ממרכז הארץ שגויסו למילואים זכאים לפטור הזה.

 

אני פרילנסר וכל העבודות שאני עובד בהן בוטלו. האם מישהו יפצה אותי על אבדן כושר הפרנסה?

 

הסכם הפיצויים אינו כולל סעיף ספציפי המוקדש לפרילנסרים. כעיקרון, פרילנסר הוא שכיר, והמעסיק אמור לשלם לכל השכירים את מלוא שכרם. אם אתה עובד בימים ושעות פחות או יותר קבועים, כדאי לך לעמוד על כך שישלמו לך כפי שמשלמים לך בחודש רגיל.

 

ואולם, אם הכנסותיך משתנות באופן חד מחודש לחודש, אתה עלול ליפול בין הכיסאות, כיוון שלא ברור מהו "שכרך" שהמעסיק צריך לשלם לך. במקרה כזה, כדאי לך לפתוח תיק עצמאי, כדי לקבל את הזיכוי המגיע לעצמאים. ההסכם מבטיח לעצמאים פיצוי על ההכנסות שאיבדו בגלל המלחמה. עצמאי שאינו מעסיק עובדים יקבל את ההפרש בין הכסף שהרוויח ביולי-אוגוסט 2005 ובין הכסף שהרוויח השנה, אם הרוויח משהו.

 

מי רשאי להוציא צו ריתוק לעבודה חיונית? מה המשמעות של צו כזה?

 

שרי הביטחון והתמ"ת הכריזו ביום שני על "מצב מיוחד בעורף". מצב כזה מחייב מקומות עבודה חיוניים - חברת החשמל, מקורות, ספקי מזון, בתי חולים ועוד - לפתוח את שעריהם, ומחייב את העובדים במקומות כאלה להגיע לעבודתם. עובד שאינו מגיע לעבודה במקום כזה עובר, לכאורה, עבירה פלילית.  

 

עו"ד דרור גל ממשרד סטריקובסקי-גל-ברוך-פורת-ושות', מומחה לדיני עבודה, סייע במענה לשאלות.


פורסם לראשונה 19/07/2006 16:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית בלדרמן
עובד מהמקלט
צילום: עמית בלדרמן
מומלצים