שתף קטע נבחר

קופות גמל - העידן החדש

בימים אלה מסיימים הבנקים למכור את קופות הגמל שלהם, בהתאם להוראות רפורמת בכר. הרפורמה מעניקה לחוסך חופש גדול יותר בניהול חסכונותיו וזה הזמן ללמוד מהו חיסכון בקופת גמל, מה הם ההבדלים בין קופת גמל לקרן השתלמות, כיצד תדעו במה משקיעה קופת הגמל שלכם ומתי כדאי לעבור קופה? מדריך וטיפים

קופת גמל הינה חסכון לטווח ארוך, שמטרתה העיקרית היא צבירת כספים שיהיה ניתן למשוך בסכום חד-פעמי, בסכומים חלקיים או כהכנסה תקופתית בעת פרישה מהעבודה. 

 

היקפו של שוק קופות הגמל בישראל נאמד בכ-250 מיליארד שקל. כספים אלו שייכים לציבור ומנוהלים על ידי הבנקים, בתי השקעות פרטיים וחברות ביטוח. עד לשנה האחרונה שוק זה היה רדום ונשלט ברובו ע"י התאגידים הבנקאיים. בשנה האחרונה אנו עדים למעבר של כ- 500 מיליון שקל מידי חודש בין בתי ההשקעות ובעיקר מן הגופים הבנקאיים לבתי השקעות פרטיים.

 

הסיבה העיקרית להתעוררות השוק הינה הרפורמה בשוק ההון שבאה בעקבות ועדת בכר. "רפורמת בכר" יצרה תחרות בשוק קופות הגמל והגדילה באופן משמעותי את יכולות הניוד של קופות הגמל וכתוצאה מכך את המעורבות שלנו כצרכנים נבונים.

 

בכתבה זו נסביר מה היו החלטות ועדת בכר העיקריות שהשפיעו על שוק קופות הגמל, כיצד משפיעות החלטות אלו עלינו, וכיצד עלינו לבחור קופת גמל.

 

חדש ב-ynet - מערכת להשוואה ובחירת קופת גמל

 

מהי קופת גמל?

  • קופת גמל הינה מכשיר חסכון לטווח ארוך או בינוני המיועד להבטיח הכנסה בעת הפרישה מהעבודה. המדינה מעודדת אותנו לרכישת קופות גמל ע"י מתן הטבות מס לעמיתים החוסכים. כמו כן, קופת הגמל הינה מכשיר המניב תשואה לעמיתיו באמצעות השקעת הכספים בנכסים ובמסלולים שונים בשוק ההון ובשווקים נוספים. דמי הניהול של הקופה נגבים מתוך צבירת כספי העמית ולא יעלו על 2% בשנה.

 

מה הן ההבדלים בין סוגי הקופות?

"קופות גמל" הוא שם כולל ל-4 סוגי קופות:

קופת גמל אישית לתגמולים ופיצויים (גמל), בקטגוריה זו נכללות:

  • קופת גמל לתגמולים לעמיתים שכירים - העובד והמעביד מפרישים כספים לקופה בשיעורים שווים עד לתקרה של 7.5% מהשכר ע"י מעביד ו 7% מהשכר ע"י העובד המקבל זיכוי ממס בגין הפרשותיו. כספים אלו מיועדים לגיל פרישה . לפני הרפורמה שיעור ההפרשות למעביד היה עד 5% מהשכר ולעובד 5% מהשכר.
  • קופת גמל לתגמולים לעמיתים עצמאים - העמית מפריש כספים לקופה וזוכה לניכוי מההכנסה ולזיכוי מס (ההפרשה המזכה בניכוי ובזיכוי מוגבלת בתקרת הפרשה הקבועה בפקודת מס הכנסה. החיסכון הינו עד גיל 60 אך לא פחות מוותק של 5 שנים. לפני הרפורמה החסכון היה ל-15 שנה.
  • קופת גמל אישית לפיצויים - מטרת קופה זו הינה הבטחת פיצויי הפיטורין של העובד, ובמסגרתה המעסיק מפריש כספים לקופה יעודית ע"ש העובד.

 

קופת גמל מרכזית לפיצויים:

  • מטרת קופה זו הינה להבטחת כספי הפיצויים של כלל העובדים בעסק. קופה זו הינה קופה כללית אשר המעסיק מפריש אליה כספים לכלל העובדים לתשלום פיצויי פיטורין בעתיד.

 

קרן השתלמות. בקטגוריה זו נכללות:

  • קרן השתלמות לשכירים - העובד והמעביד מפרישים לקופה כספים עד לתקרה של 2.5% מהשכר בגין חלק העובד ועד 7.5% מהשכר בגין חלק המעביד. החיסכון הינו למשך תקופה של 6 שנים וניתן לממשו למטרת השתלמות גם לפני תום התקופה (מינימום 3 שנות ותק) בהתאם לתנאים הקבועים בפקודת מס הכנסה.
  • קרן השתלמות לעצמאים - העמית מפריש כספים לקופה שבגינם הוא זוכה לניכוי מהכנסתו עד לתקרה הקבועה בפקודת מס הכנסה.

 

קופת גמל למטרה אחרת:

  • קופה אשר המעביד מפריש אליה כספים עבור עובדיו בגין ימי מחלה, ימי חופשה וכיו"ב.

 

כיצד אני יכול לדעת במה קופת הגמל שלי משקיעה?

 

קופות הגמל מחויבות לקבוע בתקנון הקופה כיצד ינוהלו ההשקעות בהתאם להתפתחויות השוק ובהתאם להנחיות משרד האוצר. כל קופות הגמל נחלקות לקבוצות שונות על-פי מודלי ההשקעה הבאים:

  • קופות גמל כלליות - קופות אלו אינן מחוייבות למסלול השקעה יחיד, כגון מניות או מט"ח. על-פי רוב קופות אלה אינן משקיעות יותר מ- 30% מהכספים במניות.
  • קופות גמל מניתיות - קופות אשר משקיעות לפחות 50% מהכספים במניות.
  • קופות אג"ח - קופות אשר משקיעות לפחות 50% באג"ח.
  • קופות מט"ח - קופות אשר משקיעות לפחות 50% במט"ח.
  • קופות שקליות- קופות אשר משקיעות לפחות 50% באפיקים שקליים.
  • קופות מסלוליות - בקופות אלה העמיתים קובעים את אחוז ההשקעה באפיקים השונים שפורטו לעי"ל, כאשר ניתן לחלק את את אחוזי ההשקעה בין המסלולים השונים. במידה והעמית לא חילק את כל כספי ההשקעה למסלולים מסויימים, תעשה זאת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנון.

 

מה היו החלטות הוועדה בתחום קופות הגמל? 

 

ועדת בכר הוקמה באפריל 2004 על מנת לבחון את הדרכים ליצור מבנה תחרותי בשוק ההון אשר ישפר את יעילותו ודרכי פעולותו, תוך צמצום הריכוזיות וניגוד האינטרסים בגופים הפועלים בשוק, אשר התאפיין בריכוזיות גבוהה של הבנקים.

 

עד לשנת 2005 שוק קופות הגמל צבר, כאמור, 253 מיליארד שקלים, כאשר 90% מן הכספים היו בבעלות הגופים הבנקאיים, מתוכם 70% בבעלותם של הבנקים הגדולים, בנק לאומי ובנק הפועלים, ורק 10% היו בבעלות חברות הביטוח וגופים פרטיים.

 

מצב שבו הבנק הוא היצרן, המשווק והמנהל היווה ניגוד אינטרסים בין טובתו של הלקוח לטובת הבנק. בנוסף, ריכוזיות הבנק גם בתחומים אחרים כגון, אשראי, פקדונות, קרנות נאמנות וכיו"ב יצר סיבסוד צולב בעמלות ואי מתן שירות נאות ללקוח.

 

מה הן החלטות ועדת בכר, וכיצד הן משפיעות על הכסף שלי? 

 

החלטות ועדת בכר הן:

  • הוצאת הקופות מידי ניהול הבנקים וכניסת הבנקים לתחום הייעוץ והשיווק. הבנקים חוייבו למכור תוך 3 שנים את קופות הגמל שבבעלותם ולאחר מכן יוכלו להכנס לתחום הייעוץ והשיווק של הקופות. החלטה זו נועדה לחלק את שוק קופות הגמל בצורה הוגנת בין בתי ההשקעות וחברות הביטוח, במטרה ליצור תחרות בין הגופים השונים באמצעות תשואות גבוהות, שיפור השרות, מתן הנחות בדמי הניהול וכיו"ב. 
  •  הבחנה ברורה בין משווקים פנסיונים לבין יועצים פנסיונים. מיסוד הרישוי ליועצים ומשווקים פנסיוניים מבטיח שהיועץ יעניק ייעוץ אובייקטיבי והתאמת קופה על-פי צרכי הלקוח בלבד, בעוד המשווק הפנסיוני ישמש כמתווך בין הלקוח לבין הקופות אותן הוא משווק. היועץ הפנסיוני גובה עמלה מן הלקוח וכן זכאי לקבל עמלת הפצה מבית ההשקעות באישור הלקוח ובפירוט גובה התשלום שיקבל, בעוד המשווק הפנסיוני יקבל את עמלתו מבתי ההשקעות אותם הוא משווק. 
  • מעבר בין קופות הגמל. הרחבת אפשרות המעבר בין קופות הגמל לפעם בחודש והעברת כספי העמית תוך שבעה ימי עסקים. תקנה זאת הורחבה ממעבר של פעם בשנה לפעם בחודש על מנת שהעמיתים לא יהפכו ללקוחות שבויים של הקופות וליצירת תחרות תמידית בין הקופות השונות המבטיחה את טובת העמית.

 

האם החלטות הוועדה מיושמות? 

  • בעקבות החלטות ועדת בכר, חלק מן הבנקים מכרו את קופות הגמל שלהם בעיקר לחברות ביטוח. לדוגמא: לאומי גמל מכרו לקרן מרקסטון ולהראל חברה לביטוח, דיסקונט גמל מכרו לכלל חברה לביטוח, מזרחי גמל מכרו להפניקס חברה לביטוח ובית השקעות אקסלנס ועוד.

 

  • בשנה האחרונה תנועת הכספים בין הקופות השונות ובייחוד מן הקופות הבנקאיות לפרטיות היתה בסדר גודל של כ- 500 מיליון שקל מידי חודש, זאת בהשוואה לכ-70 מיליון שקל בחודש בשנת 2004. כך שכבר היום חלקם של הגופים הבנקאים בשוק ירד ל-70%, בעוד מרביתם עדיין לא מכרו את קופות הגמל שבבעלותן.

 

מהן זכויותינו במעבר בין הקופות ומה הן העלויות הכרוכות במעבר?

  • במעבר בין קופה לקופה אחרת הזכויות נשמרות במלואן לרבות הוותק והנזילות של הקופה. כמו כן, העברת הקופה אינה כרוכה בתשלום, לא לקופת המקור ולא לקופת היעד, מעבר לדמי הניהול כפי שסוכם בין העמית לבין הקופה. אם קבלתם ייעוץ מיועץ פנסיוני, יתכן ותחויבו עבור הייעוץ. המשווק הפנסיוני אינו גובה כסף מן הלקוח.

 

יש לי קופת גמל, מה עלי לעשות כדי להעביר אותה?

  • ראשית, עליכם לבחור לאיזו קופה אתם רוצים לעבור. לאחר שבחרתם את הקופה ניתן לפנות לאותו בית השקעות באופן ישיר או באמצעות משווקים מורשים (כגון סוכני ביטוח, משווקים פנסיונים, יועצים וכן הבנקים שקיבלו היתר לכך). תהליך ההעברה הינו פשוט ומהיר וכרוך במילוי טפסי הצטרפות-העברה וצירוף צילום תעודת זהות.

 

איך בוחרים קופת גמל?

בתהליך בחירת קופת הגמל עלינו לבחון מספר מדדים לקבלת ההחלטה הטובה ביותר עבורנו:

  • הרכב נכסים. הרכב נכסים הינו הכלי לבחינת מדיניות ההשקעה של הקופה ואופן התפלגות הנכסים. הרכב הנכסים יופיע בדרך כלל באחוזים. משרד האוצר חילק את הרכב הנכסים ל-10 קבוצות ראשיות: מניות, אג"ח ממשלתי סחיר, אג"ח קונצרני, אג"ח קונצרני לא סחיר, מזומנים, פקדונות, הלוואות, קרנות נאמנות, תעודות סל ונכסים אחרים. יש לבדוק את כמות הנכסים המושקעים בארץ והמושקעים בחו"ל, כמות הנכסים הסחירים מול הלא סחירים ואת חלוקת הנכסים לפי רמות הסיכון.

 

  • תשואות. חשוב מאוד שקופת הגמל תניב תשואה גבוהה לאורך זמן ולכן עלינו להשוות בין תשואות הקופות הנבחנות בפרק זמן זהה. תשואה עודפת של אחוז בשנה בין קופה לקופה עשויה להניב רווח של עשרות אלפי שקלים בהתאם לסכומי ההשקעה. התשואות המפורסמות ע"י קופות הגמל הינן תשואות נומינליות ברוטו. מומלץ לבדוק גם את התשואות הנומינליות נטו (בניכוי דמי ניהול).

 

  • רמת הסיכון. במקביל לבדיקת הרכב הנכסים והתשואות יש לבדוק את רמת הסיכון של הקופה. רמת הסיכון נמדדת על-פי מדד סטטיסטי הנקרא סטית תקן. ככל שסטית התקן נמוכה יותר ההשקעה בקופה נחשבת לפחות מסוכנת.

 

  • הגוף המנהל. יש לבחון היטב בידי מי אנו עומדים להפקיד את מיטב כספינו בעזרת הפרמטרים הבאים:
  1. מדד שארפ - ככל שהמדד גבוה יותר איכות ניהול הקופה טובה יותר.
  2. המלצות שקיבלנו ממקורות מהיימנים. השגת מידע זמין על הגוף המנהל במדיות השונות.
  3.  ניסיון מוכח בניהול מוצלח של קופות הגמל.
  4. ניסיון בניהול ההשקעות בתחומים משיקים כגון, קרנות נאמנות, ניהול תיקי השקעות, ניהול כספי ביטוח

 

  • איכות השירות. כמו בכל עסקה חשובה גם כאן נבדוק את טיב השירות המוצע. למשל: זמינות ונגישות מוקד שירות הלקוחות, אופן דיווח הנתונים הפיננסים (אינטרנט או דואר), אפשרות לקבלת הלוואות, יעילות בביצוע בקשות שונות כגון, פידיון הקופה ושינוי מוטבים.

 

  • דמי הניהול. דמי הניהול הם העמלה שאנו משלמים עבור ניהול הקופה והשירות. ישנם הבדלים בדמי הניהול בין קופות הגמל השונות ובתהליך בחירת קופת הגמל יש להתייחס לגובה דמי הניהול כגורם חשוב בקבלת ההחלטה.

 

ראו גם שאלות ותשובות בנושא העברת קופות גמל

 

להצטרפות או העברת קופת גמל לחץ כאן


פורסם לראשונה 01/08/2006 09:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים