שתף קטע נבחר

מחקר קובע: אמהות מבוגרות לא פחות טובות

האם הגיל באמת קובע את איכות ההורות? נתוני מחקר חדש קובעים כי נשים בגיל מבוגר הן אמהות לא פחות איכותיות מאמהות צעירות - מבחינה נפשית וגופנית

 

מחקר חדש מגלה כי נשים שיולדות לראשונה בשנות ה-50 וה-60 לחייהן, לאחר טיפולי פוריות ממושכים, מסוגלות להיות אמהות טובות ומסורות לא פחות מאמהות צעירות.

 

האמהות המאוחרת תופסת תאוצה בעולם: טיפולי הפוריות הולכים ומשתכללים והתוצאות מדברות בעד עצמן. יותר ויותר נשים מתעברות בגילים מבוגרים ובצד השמחה הפרטית עולה השאלה מהו הגיל המקסימלי שמאפשר הורות טובה? מחקר אמריקאי חדש מגלה כי גם נשים מבוגרות מצליחות לשמש אמהות מסורות תחת בריאות נפשית וגופנית תקינה.

 

תאומים בגיל 67

אשתקד עוררה אדריאנה איליאסקו סערה בעולם, לאחר שילדה בגיל 67 תאומים, לאחר טיפולי פוריות. בכך הפכה איליאסקו, סופרת ואשת אקדמיה, לאמא המבוגרת ביותר בהיסטוריה. אלא שבמקביל לאמהות הטריה, היא זכתה גם למטר ביקורות שתהו על יכולתה לשמש אם טובה ומסורה.

 

לפני שלושה חודשים הפכה ד"ר פטרישיה ראשברוק, פסיכיאטרית בת 63 מאנגליה לאם, לאחר טיפולי פוריות ממושכים. כנגד ביקורות קשות על הריונה המאוחר, אמרה: "השקענו מחשבה ארוכה בתכנון ההריון, כך שנעניק לילד הווה ועתיד טובים הן מבחינה רפואית, חברתית וחומרית. אנחנו מאוד שמחים להעניק חיים לילד הזה, ואנו מקווים שנוכל להעניק לו גם בטחון ושלווה".

 

בגיל 64, לאחר 35 שנות טיפולי פוריות כואבים, הצליחה ממנון טיריאקי, תושבת טורקיה, להגשים את חלום ההורות, כשהיא הפכה לאם השניה המבוגרת בעולם, לאחר שילדה במזל טוב בן. ההיריון נעשה באמצעות הפריית מבחנה בה נתרמה ביצית מתורמת. אלא שגם הפעם עלו ביקורות קשות ברחבי העולם על יכולתה לשמש כאם, ועל העובדה שבתום לימודי התיכון של בנה, ימלאו לה 82 שנים.

 

בצל הביקורות הללו, עשוי המחקר החדש, אותו ערכו חוקרי אוניברסיטת דרום קליפורניה, לתת תקווה לאלפי נשים שדחו את ההורות שלהן עד לשלבים מאוחרים בחיים. אחרות המשיכו בטיפולי פוריות שנים ארוכות, אך הפסיקו בשל לחץ סביבתי בהגיעם לגיל מבוגר. הממצאים עשויים להאיץ גם את הקפאת הביציות, שיאפשרו לנשים לשמר את הביצית לשימוש מאוחר יותר. במקרה כזה, צפוי ביקוש עצום להפריות מאוחרות אצל נשים בנות 40 ו-50. המחקר יוצג בשבוע הבא בכנס החברה האמריקנית לפוריות.

 

אין הבדל ברמת הלחץ הנפשי 

החוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה בחנו את ההשפעות הנפשיות והגופניות של 150 נשים, ששליש מהן הפכו לאמהות בשנות החמישים לחייהן, לאחר טיפולי הפרייה עם תרומת ביצית. במסגרת המחקר נתבקשו הנשים הנחקרות למלא שאלונים שבדקו היבטים שונים בבריאותן ובמצבן הנפשי. כל הילדים של האמהות בתקופת המחקר היו בגילאי 10 עד 12 שנים.

 

מתוצאות המחקר עלה כי לא היה הבדל משמעותי בבריאותן או ברמת הלחץ הנפשי של הנשים המבוגרות שעשוי להשפיע על ההורות, בהשוואה להורים צעירים יותר בשנות ה-30 וה-40 לחייהם.

 

ראש צוות החוקרים, אן שטיינר, אמרה כי אף שהמחקר כלל מספר קטן יחסית של נבדקות, הרי שבהיבט של תפקודן הגופני והנפשי, לא נמצאו כל מגבלות שמונעות מהנשים המבוגרות לשמש אמהות טובות. "המחקר מגלה לנו את יחסי הגומלין בין ההורים לילדים הצעירים", אמרה סטיינדר, "אך הוא אינו אינו מגלה מה יהיו היחסים ביניהם כשהילדים יגיעו לגיל ההתבגרות".  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממנון טיריאקי מטורקיה, ילדה את בנה בגיל 64
צילום: איי אף פי
מומלצים