שתף קטע נבחר

איך אומרים חורף בסינית?

החורף מביא איתו בכל שנה גשם, קור, רוח וגם את התשובה החוזרת של רופא הילדים: "שהילד יישאר בבית, ינוח ויחכה שיעבור". ומה עושים כשבכל זאת רוצים תשובה? מחפשים חכם סיני ושואלים אותו

 

לפי הרפואה הסינית הקלאסית, עונת הסתיו משויכת לאלמנט המתכת, המסמל התכנסות פנימה והאטת הקצב. תכונות אלו באות לידי ביטוי גם אצל האדם, בנטייה לעייפות ולפסיביות. ההאטה בזרימת האנרגיה בגוף מחלישה את מערכת החיסון, שחשופה יותר מתמיד לחיידקים ווירוסים מסוגים שונים. כשהחורף מגיע, אנחנו מגיעים אליו עם מערכת חיסונית חלשה ועם רמת אנרגיה ירודה.

 

ילדים ופעוטות, שמערכות הגוף שלהם רגישות במיוחד, חשופים אף יותר מאחרים להצטננויות חוזרות, שפעות ודלקות אוזניים. במקרים רבים, אנחנו עומדים חסרי אונים מול הילד ששוב חזר מתעטש מהגן. אנטיביוטיקה, כידוע, לא מטפלת בוירוסים, וגם במקרים בהם היא יעילה, עדיף להשתמש בה בזהירות ומעט ככל האפשר, על מנת לא לסייע לגוף לפתח חיידקים עמידים.

 

למעשה, לרפואה המערבית אין פתרונות יעילים מספקים לוירוסים של החורף, ובמקרים רבים הרופאים מדריכים אותנו לתת לילדים לנוח 'עד שזה יעבור'. לרפואה הסינית הקלאסית, לעומת זאת, סדרת פתרונות פשוטים, הניתנים ליישום בבית, ויכולים לסייע לנו להקל על סבלם של הילדים ולהחזיר אותם לגן כמה שיותר מהר. חשוב להדגיש כי כל ההמלצות שלהלן מתאימות לילדים מעל גיל שנה. מתחת לגיל זה, חשוב להיוועץ במומחים.

 

תזונה נכונה

מכיוון שהרפואה הסינית עוסקת לפני הכול בשמירה על איזון מערכות הגוף, היא מדגישה קודם כל את עניין המניעה, בראש ובראשונה באמצעות התזונה. הרפואה הסינית, בה מקובל להתאים את התזונה לעונות השנה ולמצב הגוף, מציעה שורה של מאכלים המחזקים את גוף הילד (והמבוגר) במהלך החורף. למשל, התבלינים קינמון וג'ינג'ר (שניתן להתאימו לטעמם של הילדים כחליטת תה עם דבש), מומלצים כמחזקים את המערכת החיסונית. שניהם ידועים כמאכלים בעלי אופי מחמם, המסייעים למנוע את השתלטות הקור על הגוף.

 

במהלך החורף, חשוב להקפיד על תזונה 'חמה', הכוללת מרקים, מזון מבושל, ירקות חורפיים מבושלים (כמו אפונה, קישוא, דלעת ותרד) וירקות שורש למיניהם. כדאי להימנע ממאכלי חלב, שנחשבים כמזון קר ומעודד ליחה ולאכול פחות ירקות חיים מבדרך כלל. כעקרון, מוצרים שנצרכים ישר מן המקרר, כמו יוגורטים, אינם מומלצים בעונת הסתיו והחורף.

 

עצות התזונה הללו יעילות לא רק לחיזוק מערכת החיסון ולמניעה, אלא גם לטיפול בהצטננויות החוזרות אצל ילדים. ברפואה הסינית, נזלת כרונית קשורה במערכת העיכול, שמייצרת ליחה ובטחול. מזון מבושל וחם מסייע לאזן את מערכת העיכול ולצמצם את ייצור הליחה, בעוד שמוצרי חלב, בוטנים ובננות עשויים להחמיר את ההצטננות. בניגוד למה שנהוג לחשוב, פירות ההדר (מלבד הלימונים והאשכוליות) אינם מומלצים בחורף, למרות הוויטמין סי שבורכו בו, משום שהם מגבירים את ייצור הליחה.

 

מלבד הקפדה על תזונה מתאימה, ניתן לטפל בהצטננויות גם באמצעות עיסויים עדינים באזור הגב העליון, כלומר באזור הריאות. עיסויים קבועים באזור זה יפתחו את הריאות ויחזקו את המערכת החיסונית. לצורך העיסוי, מומלץ להשתמש בשמן שקדים, מעורבב בכמה טיפות שמן אתרי של אקליפטוס לימוני, או לבנדר.

 

חום

המערכת הפיזית של ילדים נוטה להיות פעילה במיוחד, ולכן הם סובלים גם מעלייה מהירה של חום ומתופעות של חום גבוה. תרופה פשוטה ובדוקה להורדת חום היא הרתחת חומץ ומים ביחס של 1:2 לטובת המים. אחרי שהנוזל מתקרר דיו, יש לטבול בתוכו גרביים ואחר כך לגרוב אותם לרגלי הילד. יש לחזור על הפעולה מדי פעם, עד לירידת החום.

 

עיסוי עדין עם שמן לבנדר באזור עמוד השדרה, עשוי גם הוא לסייע בהורדת חום. בנוסף, ניתן לכסות בצל קצוץ בשכבת דבש ולהשאיר אותו כך מספר שעות. מהנוזל שייווצר יש לבלוע כפית אחת, פעמיים ביום, עד להקלה.

 

שיעול

פתרונות מתחום המזון יש גם לבעיות של שיעול: כאשר הילד סובל משיעול רטוב, ניתן להקל עליו עם חליטת סמבוק. כאשר הוא סובל משיעול יבש, כדאי לפנק את הילד בקינוח של אגסים שבושלו בסיר עם מעט סוכר חום.

 

דלקת אוזניים

דלקות אוזניים הן בעיה נפוצה נוספת, שגורמת לילדים סבל רב ומאלצת אותם לצרוך כמויות גדולות של אנטיביוטיקה. כדי למנוע את הדלקות ואת הצורך באנטיביוטיקה, חשוב למנוע הצטברות של ליחה באזור האף והאוזניים. יש להקפיד לא לתת לפעוטות לשתות מבקבוק במצב שכיבה, משום שתנוחה זו מביאה להצטברות נוזלים בתעלת האוזן. פתרון פשוט למניעת הצטברות ליחה הוא עיסוי עדין באזור הבטן, עם כיוון השעון. העיסוי משפר את פעולת העיכול ובכך מסייע גם למניעת ליחה. מומלץ גם לעסות בעדינות רבה את האזור שמסביב ומאחורי האוזן בתנועות סיבוביות, במשך כ-10 דקות, שלוש פעמים ביום. במקרים קשים יותר, ניתן להשתמש בנרות הופי מיוחדים לילדים - שיטת ניקוז סינית הפותחת את המעברים באוזניים. ניתן ללמוד איך להשתמש בנרות אצל מטפל מקצועי, ואחר כך להקפיד על שימוש תקופתי בבית.

 

פתרון נוסף, שיש להשתמש בו בזהירות רבה, הוא לחמם מעט שמן זית עם שום. אחרי שהשמן מתקרר, יש לסנן את השום החוצה ואז לטפטף 2-3 טיפות (לא יותר) באמצעות צמר גפן או טפטפת לתוך האוזן.

 

  • רוני ספיר הוא מטפל סיני, המנהל האקדמי של מרכז "מזרח מערב" לרפואה סינית קלאסית וחבר הדירקטוריון של הפדרציה העולמית לרפואה סינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ילדים חשופים יותר
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים