שתף קטע נבחר

הממונה על הגנת הצרכן: אין הטעיה באריזות ביצים

"הציור או המלל שעל אריזות הביצים אינם יוצרים מצג שווא כאילו הן ביצי חופש", משיב הממונה על הגנת הצרכן לדרישת עמותת "אנונימוס" להפסיק את הטעיית הצרכנים בנוגע לתנאי הגידול של תרנגולות מטילות. "בישראל קיים ציבור הולך וגדל שמעוניין לרכוש ביצים שאופן ייצורן היה כרוך בפחות סבל - שאינן בהכרח ביצי חופש", מתקוממים הפעילים ומבטיחים להמשיך במאבק

נסמכת על הגיבוי הציבורי לקמפיין הפסקת פיטום האווזים בישראל שהובילה, עמותת "אנונימוס"  החלה לפני כחודש להיאבק במשווקי ביצים  המציגים על-גבי אריזותיהן תמונות מטעות. בתמונות מוצגות תרנגולות המהלכות בחופשיות על כרי דשא ירוקים או דוגרות על קני קש, אלא שבפועל את הביצים הנתונות באריזות הללו הטילו תרנגולות הכלואות בכלובי סוללה ואינן יוצאות מהם לעולם.

 

כחלק מהניסיון לשנות את ההטעיה המכוונת של המשווקים, נפגשו עורכי-הדין של העמותה עופר אשכנזי וקרן קלר עם עו"ד יצחק קמחי, הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, והציגו בפניו את הדרישה לחדול מהטעיית צרכנים בנוגע לתנאי הגידול של התרנגולות המטילות. היום השיב להם קמחי כי "איננו סבורים שהציור או המלל שעל-גבי האריזה יוצרים מצג שווא כאילו הביצים הינן

 ביצי חופש. במילים אחרות, איננו סבורים כי צרכן, בהתייחס למניע לרכישת ביצה זו או אחרת, מוטעה לחשוב בעטיו של הציור או המלל כאמור, כי הביצים שהוא קונה הן ביצי חופש".

 

"הממונה התעלם לחלוטין מהטענה העיקרית שהועלתה", מתקוממת קלר. "בישראל קיים ציבור הולך וגדל שמעוניין לרכוש ביצים שאופן ייצורן היה כרוך בפחות סבל לתרנגולות, ואת המידע על האופן בו הן מוחזקות שואב מהתמונות והמלל המופיע על האריזה. מדובר בציבור אשר לאו דווקא מודע לקיומן של ביצי חופש כהגדרתן, אבל יעדיף בהחלט לרכוש מוצר שהפקתו הסבה פחות סבל לבעלי-חיים. נראה שמשווקי הביצים מודעים היטב לקיומו, וזאת בדיוק הסיבה לאופן בו משווקות הביצים". 

 

"בשל אכזריותה, שיטת גידול התרנגולות הרווחת בישראל בכלובי סוללה נאסרת הדרגתית במדינות האיחוד האירופי", מוחים פעילי "אנונימוס". "כבר היום מחויבים משווקי ביצים אירופיים לסמן בבירור את מקור הביצים, והמילה 'כלוב' מתנוססת על כל אריזה וביצה שמקורה בלולי כלובים. בהיעדר אכיפה נאותה של החוק להגנת הצרכן, בישראל הפכה ההטעיה לגבי חיי התרנגולות לנורמה". 


"ההטעיה לגבי תנאי המחייה של תרנגולות הפכה לנורמה". פעילים מפגינים 

  

"התעללות של 24 שעות ביממה"

חוות דעתו של הממונה על הגנת הצרכן אינה מרפה את ידי הפעילים. כך למשל, במסגרת קמפיין "הביצה שהתחפשה" שהם מובילים, בחודש האחרון אלה הפגינו בחברת בובת ענק של תרנגולת מול משרדי ארגון מגדלי העופות בתל-אביב. במקביל, הם הפיצו במרכולים וסופרמרקטים ירושלמיים אריזות ביצי תנובה ש"עוצבו מחדש", עליהן הופיעו הכיתובים "ביצה סופר אכזרית" ו"התעללות של 24 שעות ביממה". את האיור המקורי של תרנגולת הישובה על מצע קש המירה תמונת תרנגולת פגועה מאחורי סורגים שמקורה קטום.

 

גם התקדים האמריקני בנושא שהושג השנה, שלו עשויות להיות השלכות על הטעיית הצרכנים הישראלים, מדרבן את הפעילים. "בשנת 1999, בעקבות המודעות הגוברת להתעללות ממנה סובלות תרנגולות בתעשיית הביצים,

 החליטו תעשייני הביצים שחששו לפרנסתם למנות ועדה מדעית מייעצת לרווחת בעלי-חיים", הם מתארים.

 

"הוועדה הגישה המלצות להפחתת הסבל בלולים, שלפיהן הורכבו הנחיות ומנגנוני פיקוח. הביצים שעברו את מנגנוני הפיקוח האלה סומנו כ"Animal Care Certified". בפועל, השינויים היו קטנים עד זניחים והמהלך כולו נועד בעיקר לצורך יחסי ציבור והרגעת מצפון הצרכנים. אולם בעקבות תביעה על הונאת צרכנים הוחלט לאסור על הפרסום המטעה".

 

"אנחנו לא דורשים ממשווקים הביצים לחשוף את הרוע וההתעללות המגולמים בתעשייה", מסכמים מובילי הקמפיין. "אנחנו אפילו לא נאבקים בהסתרת ההתעללות, אלא רק בשקר של התמונות הפסטורליות. למרות הסירוב של הממונה על הגנת הצרכן להכיר בטיעונים שלנו, נמשיך להיאבק עד שהאריזות המטעות יוסרו מהמדפים".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האריזה: תרנגולת בריאה על מצע קש
המקור: תרנגולות כלואות בכלובים
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים