שתף קטע נבחר

מתי הילד צריך כפתורים באוזניים?

תשעים אחוז מהילדים יסבלו מדלקות אוזניים. מלבד הכאב הבלתי נסבל, עלולות הדלקות והפרשות הנוזלים לגרום לירידה בשמיעה ולעיכוב בהתפתחות. כפתורים - צינוריות זעירות המאזנות את הלחץ באוזן - יכולים לפתור את הבעיה. מתי כדאי לפנות לרופא אף אוזן גרון ומה הסיכונים בניתוח כפתורים?

דלקות אוזניים הן הסיבה השכיחה ביותר בפניה לרופא הילדים בישראל. הגורם העיקרי לכך הוא תעלה צרה וקצרה אצל הילדים, המחברת בין האוזן התיכונה לבין חלל הפה. תעלה זו, הקרויה תעלת אוסטאכיוס, אחראית בין היתר על איזון הלחצים באוזן. אלא שהמבנה הזה, מגביר את העברת המזהמים מחלל הפה של הילד אל האוזן. התוצאה: שכיחות גבוהה של דלקות אוזניים.

 

הבעיה הזו גורמת לא רק לאי שקט, כאבים וחוסר נוחות של התינוק והילד, אלא לעתים גם לליקויי שמיעה. "כ-90 אחוז מהילדים סובלים מדלקות אוזניים", מסביר ד"ר אייל רווה, מנהל היחידה לאף אוזן גרון במרכז שניידר לרפואת ילדים. "המקרים הממושכים עלולים לגרום לליקוי שמיעה אצל הילד, שעשוי להתבטא גם בהפרעות קשב, ובחוסר נוחות. זה כמו לחיות עם אטמי אוזניים כל היממה".

 

איחור התפתחותי

שני סוגי דלקות אוזניים תוקפים את הילדים. האחד – דלקת אוזן תיכונה חדה, מתבטא בהפרשת נוזל דלקתי באוזן התיכונה. השניה היא דלקת נוזלית של האוזן התיכונה – Serous Otitis Media, המתבטאת בהפרשת נוזלים, תופעה שעלולה להופיע החל מגיל שנה ועד גיל חמש, וגורמת למרבית מקרי ליקויי השמיעה כתוצאה מדלקת אוזניים.

 

"הצטטנויות חוזרות, ליקוי מבני של האוזן ובעיה באיזון הלחצים גורמים להפרשת ריר באוזן", מסביר ד"ר רווה, "בנוזל עצמו אין סכנות, והסכנה המרכזית היא ליקוי שמיעה. הוא גורם לאיחור בהתפתחות השפה, לקליטה מופחתת של אינפורמציה מהסביבה, ולאי שקט התנהגותי".

 

במקרים בהם מופיעה דלקת אוזניים חיידקית בתדירות של 5 דלקות בתוך חצי שנה או 7 דלקות בתוך שנה, ממליצים הרופאים על טיפול אנטיביוטי מונע בתרופה מוקסיפן, במינון נמוך במחצית מהמינון הרגיל, לתקופה של מספר חודשים. אלא שבדלקת אוזניים לא חיידקית הגורמת להפרשת נוזלים, הטיפול האנטיביוטי אינו מסייע כלל.

 

איזון הלחצים

לפני עשרות שנים, פותחו ה"כפתורים" – VT Tubes. מדובר בצינורית פלסטיק קטנה, בגודל של כמילימטר, בעלת פתחים משני צידיה, השומרת על אוורור האוזן ואיזון הלחצים. מחקר שפורסם לאחרונה (ראו מסגרת) גילה שהכפתורים דווקא לא הביאו לשיפור התפתחותי אצל ילדים.

 

התקנת הצינוריות אצל הילד מתבצעת בתוך מספר דקות תחת הרדמה כללית קצרה. הכפתורים הללו אמורים להיפלט באופן ספונטני מאוזני הילד לאחר כחצי שנה עד שנה.

 

התקנת הכפתורים נפוצה בעיקר בין גילאי שנה וחצי עד גיל 5 שנים, כאשר קיים ליקוי שמיעה על רקע הפרשות נוזלים רבות או דלקות אוזניים בתדירות גבוהה. לעתים מותקנים הכפתורים גם אצל ילדים גדולים יותר או מבוגרים.

 

לאחר התקנת הכפתורים, יש צורך להחדיר אטמי אוזניים חסינים למים בזמן רחצה. אחרת עולה הסיכון לדלקת אוזניים. אצל כחצי אחוז מהילדים בהם הותקנו כפתורים, הם אינם נפלטים בתוך שנה ואז יש צורך להוציאם תחת הרדמה.

 

התקנת הכפתורים, אינה מומלצת לכל תינוק. "אמנם הכפתורים בטוחים, אך הם לא פטורים מתופעות לוואי", מסביר ד"ר רווה, "אצל חצי אחוז נותר נקב בעור התוף, מה שמצריך ניתוח לסגירת הנקב בגיל עשר שנים. אצל אחוזים בודדים מופיעה שוב הפרשת הנוזלים מהאוזניים, מה שמצריך התקנה מחודשת של הצינוריות באוזניים".

 

מתי אם כן יש לפנות לרופא אף אוזן גרון לבדיקת הצורך בכפתורים? "לא כל ליקוי שמיעה דורש טיפול מיידי", אומר ד"ר רווה, "אך אם הילד לקוי שמיעה על רקע דלקות אוזניים חוזרות, הדיבור שלו משובש, והוא סובל מהפרעות קשב וריכוז בגלל הירידה בשמיעה, כדאי לחשוב על התקנת הכפתורים. מאוד לא נעים לחיות עם ליקוי שמיעה משמעותי, והכפתורים נותנים פתרון מצויין, ובטוח יחסית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
דלקות אוזניים. אי שקט וסבל
צילום: סי די בנק
מומלצים