שתף קטע נבחר

דליפה גרעינית

האם אולמרט כשל בפליטת פה בנושא הגרעין שכל קודמיו הקפידו להסתיר? או שאולי הכל היה מתוכנן והוא "הוציא את הפצצה מהמרתף"? רון בן ישי כותב על חשיבות העמימות ומסביר מדוע בכל מקרה מדובר בטעות חמורה

ראש הממשלה היה נסער כשהמראיין הגרמני עימת אותו עם דבריו של שר ההגנה האמריקני המיועד, בוב גייטס, שטען שאיראן חוששת מיכולתה הגרעינית של ישראל. תוך כדי כך נקב בשמה של ישראל כאחת מאותן מדינות גרעיניות אחראיות. בכך הודה בעקיפין שישראל מחזיקה בנשק גרעיני.

 

אפשרות סבירה אחת היא שאולמרט הנרגז נכשל בפליטת פה חמורה ואגב כך חשף מידע שכל ראשי הממשלות קודמיו, מבן גוריון ועד שרון, הקפידו לעמעם ולהסתיר. האפשרות השנייה היא שזו לא הייתה פליטת פה של אולמרט אלא הרמה מכוונת ומתוזמנת מצידו של שולי מסך העמימות הגרעינית הישראלי. לא מעטים בישראל, פוליטיקאים ואנשי אקדמיה, טוענים כבר שנים שישראל צריכה "להוציא את הפצצה מהמרתף" ולהציגה לעין כל כדי ליצור הרתעה אמינה.

 

לטענתם, צעד כזה יאפשר לישראל ליצור מאזן אימה גרעיני במזרח התיכון שיאפשר לה לחיות בביטחון יחסי, גם אם מדינות אחרות באזור יניחו את ידן על נשק גרעיני. ממש כמו מאזן האימה שבצילו חיו בבטחה יחסית הגוש המערבי והגוש המזרחי בתקופת המלחמה הקרה.

 

הקולות הקוראים לפזר את העמימות הגרעינית של ישראל גברו לאחרונה כאשר התברר שמאמצי איראן להשיג לעצמה נשק גרעיני וטילים נמצאים בשלב מתקדם וכי מאמצי המערב לעצור את התהליך עולים בתוהו. יתכן שאולמרט, המתוסכל מחוסר האונים שמגלה המערב, ולנוכח סרובן של רוסיה וסין לנקוט בצעדים שאפילו יאטו את תהליך ההתחמשות הגרעינית האיראני, החליט להסלים במכוון את איומיה של ישראל ולשחרר רמז שידרבן את חברות מועצת הביטחון לפעולה לפני שישראל תיאלץ להגן על עצמה.

 

בין אם אולמרט נכשל בפליטת פה ובין אם רמז במכוון על יכולותיה הגרעיניות של ישראל - זו הייתה שגיאה. לא מפני שדבריו של ראש הממשלה סיפקו תירוץ לאיראן שיכשיר בדעת הקהל העולמית את התחמשותה הגרעינית. איראן אינה יכולה לעשות שימוש יעיל בדבריו של ראש הממשלה מפני שראשיה מכחישים בכלל שהם מנסים להשיג נשק אטומי. לטענתם הם זקוקים לטכנולוגיה גרעינית לצרכי שלום, בעיקר כמקור אנרגיה שיחליף את משאבי הנפט שלהם ההולכים ומתכלים.

 

האיראנים גם טוענים מזמן בכל פורום עולמי שלישראל יש יכולת גרעינית ולכן גם להם זכות לרכוש שליטה בטכנולוגיה הזו. איש בזירה הבין לאומית לא עירער על הטענה, בעיקר מפני שגם ישראל אינה מכחישה שיש לה יכולת גרעינית. הטענה הישראלית הרשמית היא ש"ישראל לא תהיה הראשונה שתכניס נשק גרעיני למזרח התיכון", וזה בערך גם מה שאומרים האיראנים לגבי מאמציהם בתחום הגרעין.

 

ישראל עלולה להיחשף ללחצים בינלאומיים 

כך שהנזק בדבריו של ראש הממשלה הוא לא בעימות ההסברתי מול איראן אלא בשימוש שיעשו בו גורמים אחרים בזירה הבין-לאומית המנסים כבר שנים לפרק את ישראל מיכולותיה הגרעיניות באמצעות העמדת מתקניה הגרעיניים תחת פיקוח בין לאומי הדוק.

 

בראש הגורמים האלה נמצאת מצרים. כמעט כל שנה מנסים נציגיה של קהיר להעביר בעצרת או"ם, ובסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית, החלטה המחייבת את ישראל לחשוף את מלוא יכולותיה הגרעיניות ולפתוח את הכור בדימונה לפיקוח בין לאומי.

 

אם תתקבל החלטה כזו והאו"ם ינסה לאכוף על ישראל למלא אחריה, תימצא ישראל בצרה צרורה. אם הפיקוח יאמת את הטענות שישראל מייצרת חומר בקיע המתאים לנשק גרעיני, תיאלץ ישראל לציית לאמנה הבין לאומית למניעת הפצת נשק גרעיני ולהפסיק את ייצור החומר הבקיע.

 

אם לא תציית, יופעלו נגדה סנקציות כואבות. לא רק מצרים נוקטת בצעדים פעילים כדי להניע תהליך כזה. גם מדינות אחרות במזרח התיכון ומחוצה לו, בעיקר מדינות מוסלמיות, תומכות במאמציה ונותנות לה סיוע.

 

מי שעומד בפרץ היא ארה"ב בתמיכה שקטה של מדינות מערביות אחרות המבינות את הסכנות הקיומיות הנשקפות למדינת ישראל. אמנם בשנות השישים ניסתה גם ארה"ב להכריח את ישראל להעמיד את הכור בדימונה תחת פיקוח, אבל ראש הממשלה אשכול בשעתו הצליח לשכנע את הנשיא האמריקני בשיחות סודיות להרפות ממאמציו ומאז מעלימה ארה"ב עין.

 

מה שמאפשר לאמריקנים ולמדינות המערב האחרות לנקוט במדיניות זו מדיניות העמימות הגרעינית שבה נוקטת ישראל מאז הוקם הכור בדימונה בשנות השישים. מדינות אלה מסתפקות בהצהרת הרשמית של ישראל שלא תהיה הראשונה להכניס נשק גרעיני למזרח התיכון. מאחר שישראל לא עשתה ניסוי גלוי ומוצהר בפצצה גרעינית ומאחר שישראל מעולם לא הודתה רשמית שיש לה נשק גרעיני גרעיני ממשיכות מדינות המערב ומועצת הביטחון להתעלם מהדרישה להטיל פיקוח על הכור בדימונה. גם כאשר הבחינו האמריקנים בפיצוץ שנראה כפיצוץ גרעיני בדרום אפריקה וחשדו שישראל עומדת מאחוריו סירבה ישראל לאשר ודבקה בעמימות. ישראל המשיכה לשמור על שתיקה ודבקה בהצהרתה הרשמית אפילו כשחשף מרגל האטום ואנונו פרטים "מפלילים" לכאורה על הכור בדימונה.

 

השורה התחתונה: מדיניות העמימות של ישראל הוכיחה את עצמה לאורך ארבעים ומשהו השנים האחרונות בכך שמנעה עילה ממתנגדי ישראל לפעול בזירה הבין לאומית נגד תכנית הגרעין שיש לה - או אין לה. בה בשעה יכלה ישראל לשמר את ההרתעה שעצם הספק בדבר יכולותיה זרע בקרב המדינות השכנות ומנע, למשל, מסדאם חוסיין במלחמת המפרץ הראשונה מלשגר נגדה טילים חמושים בראשי קרב כימיים. שבירת העמימות כעת יכולה לייצר שתי תוצאות לא רצויות: האחת לספק עילה לשכנותיה של ישראל להשתמש נגדנו בחמרי לחימה לא קונבנציונאליים ולתגבר את המאמצים בזירה הבין לאומית לפרק את ישראל מיכולותיה הגרעיניות. אולי אפילו כדרך לשכנע את איראן להפסיק את מאמציה להשיג נשק גרעיני.

 

לכן הייתה זו טעות חמורה מצידו של אולמרט לשחרר רמז בדבר יכולותיה הגרעיניות של ישראל. בין אם עשה זו בטעות כתוצאה מהתלהמות של רגע ובין אם עשה זאת במכוון - הנזק נגרם. נותר רק לקוות שהרמז המיותר יטבע בים המלל המציף כעת את התקשורת וכי תשומת הלב העולמית והציבורית תופנה מהר לעניין אחר. לפני שדורשי רעתה של ישראל יעשו בו שימוש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
אולמרט. הצהרת כוונות?
צילום: צפריר אביוב
צילום: רויטרס
מובארק. אולמרט, תחשוב גם עליו
צילום: רויטרס
מומלצים