שתף קטע נבחר

בנק הדם: אנחנו לא הומופובים, אלא זהירים

מנהלת שירותי הדם במד"א הודפת את הביקורת ומסבירה שהשיקול שלא לקבל דם מהומואים, אינו נובע מהומופוביה, אלא מרצון לשמור על בריאותם של אלו הנזקקים למנות הדם. אין מדינה אחת בעולם כולו שמשתמשת בדם של מי שמצהיר על עצמו כהומוסקסואל, היא משיבה לכל הטוענים נגד בנק הדם

בשבוע שעבר הכריז בנק הדם על מצב חירום וביקש מהציבור לבוא ולתרום דם כדי להעלות את מפלס התרומות הנחוצות לניתוחים ולאירועי חירום. המחסור בדם הגיע לכזה שפל, שאף דובר על כך שניתוחים שאינם דחופים, המצריכים שימוש במנות דם, ייאלצו להידחות.

 

היום (ג') תערוך תנועת "הצבעים שלנו", הנוער הגאה של מפלגת מרצ, כנס הקורא לשינוי המדיניות בשירותי הדם של מד"א, לפיה הומוסקסואלים אינם

רשאים לתרום דם. חברי התנועה יוצאים נגד המדיניות האמורה וטוענים כי מדובר ב"סעיף הומופובי".

 

בתגובה על העליהום נגד מגן דוד אדום ובנק הדם, מסבירה פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם במגן דוד אדום את השיקולים שמובילים את המוסד בראשו היא עומדת, ומבהירה שההחלטה שלא להשתמש בדם של הומואים אינה נובעת מהומופוביה, כי אם מדאגה מוצדקת לאלו שנזקקים לדם:

 

"חולים ופצועים רבים זקוקים לעירויי דם כטיפול להצלת חייהם. הדרך היחידה לספק להם את הטיפול לו הם זקוקים היא על-ידי תרומות דם ממתנדבים בריאים. זאת משום שעדיין אין תחליף לדם של בני אדם, ולא ניתן לייצר דם "מלאכותי" או סינטטי.

 

ממנת הדם אחת ניתן לייצר מספר מרכיבים, שעשויים לעזור למספר חולים, בתנאי שמי שתרם אותה בריא ומנהל אורח חיים שלא מעמיד אותו בסיכון להידבק במחלות העלולות לעבור בעירוי דם, כמו איידס או דלקת כבד.

 

אף מדינה לא לוקחת דם מהומואים

בספרות העולמית ישנם דיווחים רבים על עליה חוזרת בשכיחות ההדבקה באיידס בקרב גברים הומוסקסואלים צעירים. גם הנתונים האפידמיולוגים המתפרסמים על-ידי משרד הבריאות מראים על עליה מדאיגה של הידבקות באיידס בקרב הומוסקסואלים צעירים בארץ, כולל מקרים שהתגלו בעקבות תרומת דם.

 

נכון להיום, אין אף מדינה בעולם שמאפשרת שימוש במנות דם שתורמים הומוסקסואלים. גם בשבדיה, שבה ניסו לאחרונה להעביר הצעת חוק שתאפשר שימוש בדם של הומוסקסואלים ההצעה נדחתה משום שהוחלט שהזמן עדיין אינו בשל לכך.

 

לפיכך מי שטוען שאין סכנה גבוהה להידבקות בקהילה טועה, מטעה ואף זורע תחושה מסוכנת של בטחון-שווא העלולה להביא להתנהגות מינית לא זהירה ומסוכנת. כדאי וחשוב הרבה יותר להתרכז בבעיה האמיתית - מציאת דרכים להגברת המודעות והזהירות, במטרה למנוע את המשך ההדבקות במחלה ואת התפשטותה.

 

חשוב לציין שכל מנות הדם עוברות בדיקות קפדניות בבנק הדם כדי לגלות הימצאות נגיפים, אולם לא תמיד ניתן לזהות אותם בשל "תקופת החלון": זהו פרק הזמן שעובר בין הרגע שאדם נדבק בנגיף ועד שהבדיקות (משוכללות ככל שיהיו) יהיו מסוגלות לזהות את ההדבקה. תקופת החלון עלולה להימשך בין שבועות לחודשים (בהתאם לנגיף), ומי שנחשף עלול להעביר מחלות ולפגוע בחולים שיקבלו את מנת הדם שתרם, למרות שתוצאות הבדיקות שלה היו "תקינות" כביכול.

 

ניסוח השאלון - על דעת נציגי הקהילה ההומו-לסבית

 לכן, בשאלון תורם הדם מפורטים 12 מצבים שונים, שבעטיים מתבקשים התורמים שלא לתרום. ביניהם גם מצבים המתייחסים לסיכון גבוה יותר להיחשף לאיידס או לדלקת כבד. תורמי הדם אינם מתבקשים לדווח על נטייתם המינית,

ואין בשאלון הבעת דעה כל שהיא על סגנון או דרך החיים שכל אחד בוחר לעצמו. המטרה היחידה היא לצמצם ככל שניתן את הסיכון לקבלת תרומות דם שבטיחותן עלולה להיות מוטלת בספק. הניסוח הנוכחי של השאלון נעשה בשיתופם ועל דעתם של נציגי הקהילה ההומו-לסבית, ושל מומחים מטעם משרד הבריאות, תוך היצמדות לסטנדרטים המקובלים בארצות המתקדמות בעולם.

 

מי שבכל זאת רוצה לתרום דם מסיבות השמורות עימו וחל עליו אחד מהמצבים העלולים לסכן את מקבלי הדם מתבקש לסמן, במקום המתאים לכך בשאלון, שאין לתת את המנה שתרם לחולים. כך נשמרות זכות הציבור לתרום דם ובאותה מידה גם זכות החולים הזקוקים לקבל מנות דם איכותיות ובטוחות".

 

הוועד למלחמה באיידס: מסכימים עם מד"א

בתגובה לדברים אלו, דובר הוועד למלחמה באיידס, אריק אלעד, אומר כי בוועד תומכים בגישה של מד"א שלא לקבל תרומות מהומוסקסואלים: "אנחנו חושבים שמבחינת בריאות הציבור אנחנו לא יכולים לאפשר לקהילה ההומואית לתרום דם. יש אינטרס כללי של בריאות הציבור, שכרגע מחייב לא לקחת תרומות דם מאוכלוסיות שבהן שכיחות האיידס גבוהה יותר".


פורסם לראשונה 09/01/2007 00:49

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תרומות דם - בלי הומואים. הומופוביה?
צילום: סי די בנק
עלייה בשכיחות ההדבקה באיידס אצל הומואים. אילת שנער
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים