שתף קטע נבחר

הפסיכולוגיה של המשקיע בבורסה

משקיעים רבים מתקשים להשאיר בצד את הרגש, האגו ותחושות הבטן שלהם בבואם להשקיע בבורסה. "תופעת העדר" היא רק דוגמא להשקעות לא רציונליות שאנשים עושים רק כי "כולם קנו את המניה הזאת". איך נזהה את המכשולים הפסיכולוגיים האורבים למשקיע בבורסה, ואיך ניחלץ מהן

כולנו רגילים להסתכל על המציאות ולהגיב אליה בהתאם. אבל למרות שנדמה לנו שאנחנו תמיד חושבים בהיגיון, רובנו פועלים לרוב לפי תחושות בטן, אמונות תפלות וזיכרון סלקטיבי. למעשה, אנחנו שבויים בתוך תבניות התנהגותיות והטיות שיפוטיות, שגורמות לנו לבצע מהלכים שלא על פי שיקולים רציונליים ואובייקטיביים.

 

 

הדפוס הזה נכון לכל תחומי החיים, אבל כשהוא משפיע על ההתנהגות שלנו כמשקיעים בבורסה, הוא יכול לגרום לנו להפסדים. דוגמא טובה היא תופעת העדר. הרבה פעמים אנחנו קונים מניה, לא כי באמת בדקנו את החברה לעומק, וניתחנו את תחזיות הרווח וכדאיות ההשקעה בה, אלא כי כולם קונים, ואנחנו לא רוצים להיות הפראיירים שיפסידו כשהיא תעלה.

 

מטילים עוגן בלי להטיל ספק

תופעה טבעית אחרת היא "נקודת עוגן". מסתבר, כששואלים קבוצת אנשים האם שער הדולר יהיה גבוה או נמוך מ-4.3 שקל, וכשואלים קבוצה אנשים אחרת האם שער הדולר יהיה גבוה או נמוך מ-4.5 שקל – התשובה של הקבוצה השניה תהיה תמיד גבוהה יותר.

 

ההסבר הוא שהנשאלים מתייחסים לשער הדולר שניתן להם כאל נקודת עוגן, בלי קשר אם היא אמיתית או מדומה. הבעיה מתחילה כאשר אנחנו מייחסים לנקודת העוגן הזאת משמעות, כאילו היא האמת היחידה, ומתעלמים מנתונים אחרים. למשל, משקיעים מתייחסים למחיר המניה בזמן קנייתה, כאל נקודת עיגון. ולכן, כאשר המניה יורדת מתחת למחיר הזה הם יסרבו למכור אותה עד שלא תחזור לאותו מחיר, כדי שאם לא ירוויחו לפחות גם לא יפסידו, אלא שבינתיים  הם ממשיכים להפסיד כסף טוב.

 

זהו כשל שנובע מחשיבה לא רציונלית. הפתרון במקרה זה הוא לקבוע בעת הקנייה נקודת יציאה, STOP LOSS, שבה נמכור את המניה גם אם אנחנו בהפסד לגביה, ולא נדבוק בכוח במחיר עוגן שכבר איננו ריאלי.

 

אפשר לייחס את דפוס ההתנהגות הזה ל"שנאת ההפסד" שמשותפת לכולנו. אף אחד מאיתנו לא אוהב להפסיד, ובמיוחד לא כסף. אבל שנאת ההפסד הזאת גורמת גם לרבים למהר ולמכור אחרי מספר ימים של עליות, ובכך לא למצות את מלוא פוטנציאל הרווח.

 

זכרון סלקטיבי גם בשוק ההון

שמתם לב שכל שנה אנחנו אומרים שחורף כזה עוד לא היה, ושוכחים את הגשמים של השנה שעברה? מסתבר, שגם בתחום ההשקעות הזיכרון שלנו הוא סלקטיבי. בתקופות של עליות אנחנו מעדיפים לחשוב על הרווחים, ונוטים להדחיק את התקופות של הירידות בבורסה.

 

חשוב לזכור שגם בשוק ההון יש מחזוריות, ואחרי שנים של גאות כלכלית יהיו זמנים פחות טובים, ולהיפך. לכן, גם בזמנים פחות טובים, לא צריך להיות מופתעים או מאוכזבים ולמהר למכור, אלא לזכור שזה עניין של זמן עד שהבורסה תחזור לעלות.

 

לשים את הרגש והאגו בצד

כל המחקרים מראים בצורה חד משמעית שלאורך זמן השקעה במניות מספקת את התשואה הגבוהה ביותר. אבל אפילו המשקיע המנוסה והבטוח ביותר בעצמו יכול ליפול למלכודת הרגש ולקבל החלטות לא נכונות. לכן, אם מחליטים להשקיע בבורסה צריך לשים את הרגש והאגו בצד, לקחת נשימה ארוכה, לפזר את ההשקעות ולהמעיט בפעולות שגובות עמלות יקרות.

 

צריך תמיד לזכור לפעול ברציונליות. לא לפעול בביטחון מופרז בזמן עליות ולא להגיב בפאניקה ובהחלטות פזיזות בזמן ירידות. אלה שרוצים לעשות מכה ולצאת, ואין להם סבלנות ואורך נשימה או שפשוט שונאים להפסיד – יכול להיות שההשקעה במניות לא מתאימה להם.

 

בכל מקרה כדאי להתייעץ עם יועץ השקעות שעומדים לרשותו דוחות של אנליסטים שמסקרים את השווקים והמניות, וממליצים לאחר ניתוח מקיף על כדאיות ההשקעה במניה או בשוק מסוים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
בורסה. אל תיתן לרגש לשלוט בהשקעות שלך
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים