שתף קטע נבחר

סקר רופאים: מה הדרך היעילה להיגמל מעישון?

מה הדרך היעילה להיגמל מהסיגריה? על-פי נתונים שאספו רופאים בתחום - סדנאות גמילה עובדות טוב יותר מכל דבר אחר עם 50-60 אחוזי הצלחה. הדרך הכי לא יעילה: גמילה עצמית, עם 3-5 אחוזי הצלחה בלבד

רוצים להפסיק לעשן ומתלבטים לגבי הדרך היעילה ביותר לעשות זאת? נתונים שאספו רופאים, שעוסקים בתחום הגמילה מעישון מראים שהדרך המשתלמת ביותר היא באמצעות סדנה. בבדיקה שנערכה שנה לאחר תחילת הגמילה נמצא כי 50-60 אחוז ממי שהשתתפו בסדנה הצליחו להיגמל. לעומת זאת, רק 30-40 אחוז מאלו שנעזרו בטיפול תרופתי בלבד (התרופה זייבן) ללא סדנה הצליחו להימנע מסיגריות. בקרב המשתמשים בתחליפי ניקוטין רק חמישית הצליחו להיגמל. מפתיע עוד יותר לגלות שרק 3-5 אחוז מבעלי כוח הרצון שנגמלו בכוחות עצמם הצליחו לשמור על ההישג כעבור שנה.

 

את הנתונים אספו ד"ר שני אפק משירותי בריאות כללית וד"ר יעל בר-זאב מענף בריאות הצבא בצה"ל העוסקים בתחום הגמילה מעישון והם הוצגו בבכנס שעסק במניעה ובגמילה מעישון.

 

ד"ר בר-זאב הציגה מספר נקודות כשל בדרך לגמילה בהם נתקלה במהלך סדנאות שהעבירה לחיילים בצה"ל ובמסגרת האגודה למלחמה בסרטן ואת המלצותיה כיצד להימנע מהן.

 

  • עלייה במשקל: אחת הסיבות השכיחות ביותר הגורמות לחזרה לעישון. "השיפור בחוש הטעם והריח בעקבות הפסקת העישון, יחד עם עלייה בתיאבון וירידה בחילוף החומרים גורם לכך שאנשים עולים במשקל. זה מאד מפחיד אותם והם חוזרים לסיגריה. חשוב שהרופא המטפל יסביר שמדובר בסך הכל בעלייה של שניים-שלושה קילוגרמים ולהדגיש שזה לא הזמן להתחיל דיאטה. גם אם המטופל חרד לבריאותו משום שעלה עשרה קילוגרם הפסקת העישון תורמת לבריאותו יותר מאשר החסרון בעלייה במשקל".

 

  • עצבנות וחוסר ריכוז: סיבה נוספת שמקשה על הגמילה היא תוכנית טיפולית לא מספקת שאינה מטפלת בתסמיני גמילה כמו עצבנות וחוסר ריכוז. לדברי בר-זאב הפתרון הוא שילוב בין התרופה לגמילה מעישון, זייבן, לבין תחליפי ניקוטין בהם מסטיק, מדבקות או משאף ולצידם טיפולים לא תרופתיים כמו תרגילי הרפייה.

 

  • העדר תמיכה: תמיכה מהסביבה הקרובה חשובה מאד ובהעדרה יקשה על המעשן להיגמל. ד"ר בר-זאב ממליצה על שיחות טלפון יזומות ומפגשים עם המטופל במהלך הגמילה. לדבריה, "רופא המשפחה יכול בהחלט לקבוע מפגש יזום. אני מייעצת לרופאים בצבא שהחובש במרפאה יתקשר לחייל וישאל איך הולך. באותה מידה במרפאה בקהילה יכולה לעשות את זה אחות או פקידה". לדבריה, חשוב גם לבקש תמיכה מבני המשפחה, שלעיתים מסתפקים במתן תמיכה בימים הראשונים לתהליך בלבד או לחפש תמיכה בפורומים באינטרנט. (כמו למשל בפורום לגמילה מעישון  של ynet).

 

  • עודף ביטחון: באופן אבסורדי דווקא מי שתחילת הגמילה עברה לו בקלות והוא חדור מוטיבציה להמשיך, עשוי לדברי ד"ר בר-זאב, למצוא עצמו מעשן סיגריה בודדת רק כדי "לזכור איך זה היה" ולקלקל את התהליך כולו. "חשוב לזכור שמכור לסיגריה הוא תמיד מכור גם אם הוא לא מעשן. אסור אפילו שכטה אחת או סיגריה אחת בודדת", אומרת בר-זאב. "אנשים שחשבו שהם כבר נגמלו חזרו לעשן מסיבה זו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
גמילה. עדיף בליווי סדנה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים