שתף קטע נבחר

חזרת מחופשת לידה? קבלי 60 יום חסינות מפיטורים

אם עד היום מעסיק שרצה לפטר עובדת אחרי לידה - יכול היה פשוט לשלם לה עבור 45 ימים ולשחרר אותה, היום הוא יצטרך להתלבט יותר. החל מהחודש, לפי תיקון לחוק עבודת נשים, אסור לפטר עובדת שחזרה מחופשת לידה למשך 60 יום. טוב או רע לעובדות? הדעות חלוקות

החודש עבר בקריאה שלישית תיקון משמעותי לחוק עבודת הנשים והוארכה תקופת איסור פיטורי יולדת למשך 60 יום מסיום חופשת הלידה שלה. מעתה, מעביד שאינו רוצה להחזיר לעבודה עובדת שיצאה לחופשת לידה, יאלץ לשלם לה תמורה השווה ל-90 ימי עבודה. כלומר, 60 יום, פלוס 30 יום נוספים הודעה מראש.

 

יו"ר ועדת הכנסת לקידום מעמד האישה, גדעון סער, וחברות הכנסת אורית נוקד ונדיה חילו הגישו את הצעת החוק, שמטרתה לעודד מעבידים להחזיר עובדות אחרי חופשת לידה לעבודה. עד לאחרונה עמד האיסור על פיטורין למשך 45 יום מתום חופשת הלידה.

 

"מאחר שאיסור הפיטורים שלאחר החופשות חל בתקופה קצרה יחסית", מסבירים במשרד התמ"ת. "מעביד שלא היה מעוניין להחזיר עובדת לעבודה, התחמק מתכלית החוק על ידי פדיון ימי העבודה שעליהם חל איסור הפיטורים מבלי להעסיק את העובדת מחדש. התיקון לחוק עבודת נשים מבקש להאריך את תקופת ההגנה מפני פיטורים מ-45 ימים ל-60 ימים על מנת להפוך את פדיון התקופה לפחות כדאית כלכלית ובכך לחזק את מטרת החוק שהיא, כאמור, לשמר את מקום עבודתם של עובדות".

 

למצוא מטפלת ל-45 יום

ומה חושבות על כך הנשים? מתברר שהדעות חלוקות. "לחזור אחרי חופשת לידה למקום עבודה שלא רוצה אותך, לפרק זמן קצר, זה בכלל לא פשוט וגובה מחירים רגשיים וכלכלים מהעובדת עצמה", מספרת עו"ד מיה צחור, מנהלת פורום אמהות עובדות ב-Ynet, המתנגדת לתיקון לחוק. "מעבידים רבים אומרים לעובדת בסוף חופשת הלידה כי הם מחזירים אותה לחודש וחצי, 'כי כך קובע החוק'.

 

"הנשים עצמן אינן רוצות לחזור לעבוד אצל מעסיק שאינו רוצה בהן, ועוד לתקופה קצרה. מבחינתן, למצוא מטפלת ולהרגיל תינוק בן שלושה חודשים למעון, רק כדי לחזור לעבוד 45 יום ואז להפוך למפוטרת, זה לא הגיוני. עדיף להשקיע את המאמץ בלמצוא עבודה אחרת".

 

למשרדה של עו"ד צחור מגיעות שאלות רבות מנשים שנמצאות במצב דומה. "עבור הנשים האלה אין שום תועלת בהארכת תקופת איסור הפיטורין ל-60 יום. להיפך, החוק לא הצליח למנוע את הפיטורים אחרי חופשת לידה. הוא פוגע בנשים ומרע את מצבן. הוא כופה על הצדדים יחסי עבודה למשך חודש וחצי ומותיר לעתים את העובדת עם פחות זכויות.

 

"אם עובדת מודיעה שהיא לא רוצה לחזור לחודש וחצי, או עכשיו חודשיים, והיא מעדיפה מכתב פיטורים מיידי, היא עשויה להיחשב למתפטרת. אז היא לא תקבל דמי הודעה מוקדמת, לא דמי אבטלה ולעתים, אם היא תמצא עבודה מיד, גם לא פיצויי פיטורים".

 

יותר זמן להתרגל לשילוב

נשות נעמ"ת דווקא תומכות בהצעת החוק שהתקבלה. יו"ר נעמ"ת, עו"ד טליה לבני, מקווה שבעתיד תוארך התקופה לחצי שנה ויותר. "כחברה, אנחנו חייבים לשדר מסר ברור למעסיק שאין לפטר עובדת בהריון או סמוך לאחריו. התיקון לחוק מהווה הרתעה למעבידים שחושבים לפטר עובדת שילדה ומצריך אותם לשלם עבור 90 יום ולא להסתפק בקנס של 45 יום".

 

לדעתה של לבני, תקופת הזמן הקצרה שקבע החוק לפני השינוי, אינה מספיקה על מנת לבחון את הסתגלותם של העובדת והמעביד למצב החדש: העובדת להיותה אמא והמעסיק - לעובדת שנדרשת ללהטט בין הבית ומקום העבודה. "התיקון לחוק מעניק הזדמנות הוגנת לשני הצדדים. ככל שהתקופה תהיה ארוכה יותר, יש יותר סיכוי שגם העובדת תצליח להתאים את עצמה לדרישות המשפחה והעבודה וגם המעסיק יוכל ליהנות מניסיונה וממקצועיותה, שבוודאי לא נפגעו כתוצאה מכך שהפכה לאמא".

 

עו"ד לבני מאמינה שככל שתקופת ההסתגלות תהיה ארוכה יותר, כך היא תיטיב עם שני הצדדים: "שיקולים לא רלוונטים כמו המשך העסקת מחליפה או קנס כספי זעיר, יהפכו לשוליים. צריך להתאים את עולם העבודה להורות ולאפשר לצדדים להתרגל למצב החדש. התיקון של החוק משדר למעסיקים מסר ברור וגם העובדות חשות מוגנות יותר. כחברה אנחנו צריכים לחבק נשים לאחר לידה ולעודד מעסיקים להמשיך להעסיק עובדות מיומנות, גם לאחר שהפכו לאמהות".

 

בימים אלה יוזמת נעמ"ת חוק שאותו מגישה ח"כ עמירה דותן ולפיו מעסיקים שיעסיקו נשים לאחר לידה יהיו זכאים לתמריץ כלכלי, מוסיפה לבני.

 

להטמיע נורמה: עובדת שיולדת - חוזרת

עו"ד צחור חוזרת ואומרת שהחוק מיותר ומזיק. "הדבר יביא להגדלת מספר הבקשות להיתרים לפיטורי נשים בהריון, כי יותר קל לפטר עובדת בהריון מאשר אחרי חופשת לידה, ויגרום למעבידים להימנע מקבלת נשים הרות לעבודה. המעביד יחשוב פעמיים האם כדאי לו לקחת עובדת הרה, כאשר אסור לפטר אותה אחרי חופשת הלידה ומעסיקים רבים יעדיפו לפטר את העובדת כבר במהלך ההיריון".

 

לבני אומרת בתגובה כי מעבידים ממילא משתדלים להימנע מהשכרת שירותיהן של נשים בהריון והארכת תקופת איסור פיטורים אינה מעלה ואינה מורידה מכך. "כמות הבקשות להיתרים, תקטן, לדעתי, רק כאשר ייצא מסר ברור וחד משמעי ממשרד התמ"ת כי פיטורי נשים בהריון הם החריג ולא הכלל. נכון ל-2006 אושרו 70% מהבקשות להיתרים", היא מספרת.

 

לבני, ששמחה על התיקון, רואה בו צעד נוסף בדרך. "לאט לאט נאריך את תקופת איסור הפיטורים לשישה חודשים מתום חופשת הלידה. פרק הזמן הזה יאפשר לעובדות להשתלב מחדש ולהוכיח את כישוריהן ולמעביד לא ישתלם לפדות את חובתו בכסף. חשוב שנטמיע את הנורמה שעובדת אחרי לידה חוזרת לעבודה".


פורסם לראשונה 26/02/2007 23:43

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
חוק מגן או מקשה?
צילום: דודו בכר
מומלצים