שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: גברים שמנים בסיכון למות בשינה

חוקרי הטכניון שבדקו מעל 10 אלפים גברים מצאו כי לשמנים סיכון פי 28 למות מדום נשימה בשינה. עוד נמצא כי לחולים במחלות ריאה כרוניות סיכון פי 33 למות בשנתם. אחד מכל עשרה ישראלים סובלים מדום נשימה בשינה – רובם אינם מאובחנים ואינם מטופלים

סכנה בשינה: גברים הסובלים מהשמנת יתר או ממחלות ריאה כרוניות נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למות מדום נשימה בשינה, כך מגלים חוקרי הטכניון במחקר רחב היקף שכלל מעל 10,000 גברים. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Sleep Medicine בגליונו הנוכחי.

 

על פי ההערכות אחד מכל 10 ישראלים סובלים מדום נשימה בשינה, ארבעה אחוז מהישראלים סובלים מהתסמונת באופן קיצוני עד כדי חמש הפסקות נשימה בכל שעת שינה. התוצאה: עייפות ניכרת, קשיי ריכוז, סכנת תאונות ונכון למחקר הנוכחי - סכנת תמותה.

 

הטיפול המקובל הוא באמצעות מסיכת "ביפאפ" המזרימה אוויר בלחץ גבוה ומונעת את הפסקות הנשימה. כ-20 אלף ישראלים ישנים כשהם עוטים על פניהם מדי לילה את המסיכה, אולם עשרות אלפים נוספים זקוקים למסיכה, ואינם מטופלים בה, אם בשל היעדר אבחון, או בשל חוסר הנוחות לה גורמת המסיכה – לחץ על הפנים ורעש אופייני.

 

המחקר אותו ערכו פרופ' פרץ לביא ועמיתיו מהטכניון, נערך בקרב 10,981 גברים. מתוך הנבדקים נפטרו 331 גברים הסובלים מדום נשימה בשינה. החוקרים השוו את נתוניהם למספר דומה של גברים הוסבלים מבעיית דום נשימה בשינה, שהיו באותו גיל ונבדקו באותו זמן במעבדות השינה.

 

המחקר שהתפרס על פני תשע שנים, גילה כי הסיכון למוות בשינה אצל אלה הסובלים מהשמנת יתר קיצונית שהוגדרה כ-BMI מעל 30, היה גבוה פי 28 בהשוואה לגברים שאינם שמנים. סיכון התמותה בקרב אלה הסובלים ממחלות ריאה כרוניות וסובלים מדום נשימה בשינה, היה גבוה פי 33 בהשוואה לסובלים מדום נשימה שאינם לוקים במחלות ריאה.

 

"עד כה היה ידוע כי ישנו קשר בין דום נשימה בשינה לבין עליית ההסתברות לתמותה", אומר ל-ynet פרופ' לביא, "עם זאת, לא היה ידוע אם קשר זה תלוי בעודף משקל ובחוליים אחרים. מצאנו כי בנוסף לגורמי הניבוי המסורתיים כמו הסטוריה של התקפי לב, אי ספיקת לב כרונית וסוכרת – הצירוף של הפסקת נשימה בשינה עם השמנת יתר או עם מחלות ריאה, מגדיל בצורה משמעותית את התמותה. מכאן, ישנה חשיבות רבה לאיבחון וטיפול מוקדם ככל האפשר בהפסקות נשימה באנשים שמנים או חולי ריאות".

 

לדברי פרופ' לביא, על הרופאים לבדוק האם מטופליהם הסובלים מהשמנת יתר או מחלות ריאה כרוניות, סובלים גם מדום נשימה בשינה, שעלול להיות קטלני. "הפסקת נשימה בשינה, והשמנה הן שתי מחלות בלתי תלויות. אותו הדין לגבי מחלת ריאות כרוניות לדום נשימה בשינה. הצירוף של השניים הוא קטלני, ולכן חשוב לבדוק מטופלים כאלה ולטפל בהקדם".

פורסם לראשונה 25/02/2007 21:11

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי גל
השמנה. סיכון תמותה מוגבר בשינה
צילום: איתי גל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים