שתף קטע נבחר

המרוויחים והמפסידים מנפילות הבורסות בעולם

יממה לאחר המיני-מפולת בשווקים, שנכון לעכשיו לא עוררה פאניקה מיוחדת בשווקים, מנסים בכירים בשוק לסכם מיהם המנצחים והמפסידים של ההתרחשויות האחרונות

הצטברות כמה תנאים יחד הביאו למיני מפולת בשווקים הגלובלים ביממה האחרונה: מחירים יקרים בסין, התקררות הכלכלה האמריקאית, והתחדשות החששות מאיראן. אתמול הוכח עד כמה הגלובליזציה חזקה, ועד כמה השווקים נעים מהר ובחדות.

 

יממה לאחר המיני-מפולת בשווקים, שנכון לעכשיו לא עוררה פאניקה מיוחדת, מנסים בכירים בשוק לסכם מיהם המנצחים ומפסידים של ההתרחשויות האחרונות.

 

המפסידים הגדולים - קרנות הנאמנות

"יש פידיונות לא קטנים בקרנות הנאמנות". מספר גורם בכיר בתעשייה. "פתחנו את הבוקר בהתלבטות כיצד לפעול, תוך ניסיון להחליט האם מדובר בשידור חוזר של משבר מאי האחרון במהלכו איבדה הבורסה 15% או מימוש טבעי בעולם לאחר גל עליות אגרסיבי. כבר ב-11:00 בבוקר קיבלנו תמונה עגומה של 200 מיליון שקל פידיונות, רובם בקרנות חו"ל - מחזור חריג ביותר בהשוואה לימים כתיקונם בהם אין כמעט פעילות בשעות אלו", הוסיף הבכיר.

 

תהליך הורדת הריבית בישראל בחודשים האחרונים הפחית את אטרקטיביות ההשקעה בפיקדונות השקליים, והציבור החל לתור אחר חלופות השקעה סולידיות אלטרנטיביות. בסיכום חודש ינואר זרמו מיליארדי שקלים לקרנות המתמחות במניות שגילו עדיפות ברורה למניות השורה השנייה והשלישית, עובדה שהיוותה את אחד הגורמים לעליות בבורסה התל אביבית.

 

משיחה עם מנהלי הקרנות השונים נוצרה תמונה, לפיה אכן הנפגעים העיקריים היו קרנות חו"ל ובראשן פסגות, אילנות ודיקלה. קרנות חו"ל מנהלות נכסים בשווי של 10 מיליארד שקל, כאשר היום היקף הפידיונות נאמד בכחצי מיליארד שקל.

 

לצורך השוואה במהלך ינואר, הובילו קרנות אג"ח חו"ל את "רשימת המדממות" (שצברו פדיונות גדולים במיוחד) עם פדיונות של כ-400 מיליון שקל, על רקע ירידות השערים בשווקי המזרח הרחוק.

 

באשר לקרנות המקומיות מדווחים מנהלי הקרנות, כי למרבה ההפתעה הציבור גילה בגרות ואורך רוח, ומנגד היו גם מוסדיים שרכשו וניצלו את ירידות יום האתמול. בסיכומו של יום מדווחים מנהלי הקרנות על פידיונות קלים בלבד. 

 

מקום טוב באמצע - תעודות הסל

מגמה מעורבת נרשמה היום בתעודות הסל, כאשר פעילות ערה נרשמה בתעודות החסר על ת"א, אך מנגד היו לא מעט פידיונות בתעודות הסל העוקבות  אחר מדדי השווקים המתפתחים, בעיקר הודו וסין. בסיכומו של יום, הסתכם מחזור המסחר בתעודות הסל במחזור חריג המוערך ב-450-500 מיליון שקל - כ-20% מהמחזור הכללי בבורסה. זאת, בהשוואה לממוצע יומי של 250 מיליון שקל.

 

ליאור כגן, מנכ"ל מבט תעודות סל, מסכם את יום המסחר באומרו כי "תעודות הסל בהשוואה לקרנות הוכיחו את היתרונות שלהן בעיקר במהירות התגובה והנזילות שאיפשרו למשקיעים להגיב בזמן. בנוסף, ראינו היום פעילות ערה בתעודות החסר על ת"א, אם מתוך רצון להגן על תיק ההשקעות או לחילופין מתוך ספקולציה. באשר לפידיונות בתעודות חו"ל הן היו נמוכות ודי זהות לממוצע היומי, מסיבה פשוטה שהתעודות בחו"ל עוקבות אחר מדדים כבדים יותר בניגוד לתעודות אחרות בשוק".

 

המנצחים  - רוכשי האג"חים, הדולר ו..סוחרי החיטה

אורי פישמן, מנכ"ל בית ההשקעות אור-גאפ: "ביממה האחרונה הבורסות בעולם סבלו מנפילות קשות, אבל היו גם משקיעים שהצליחו להרוויח כתוצאה מנפילות אלה. משקיעים שהחזיקו אג"ח של ממשלת ארה"ב נהנו אתמול מעליה של כ-0.8% וזאת כתוצאה מבריחה של משקיעים רבים מהשווקים המתפתחים לנכסים הבטוחים".

 

"מרוויחים נוספים הם המשקיעים שהלכו כנגד הדולר. ביממה האחרונה הדולר איבד מערכו ביחס למטבעות העיקריים בעולם כמו לדוגמה היין היפני שעלה ב-1.5 ביחס לדולר".

  

אהרון לייטנר, אסטרטג השקעות גלובליות טנדם קפיטל: "מי שהשקיע בבורסת ויאטנם הרוויח. מדד בורסת ויאטנם עלה אתמול ב-3.4% בניגוד לרוב הבורסות במזרח הרחוק שסבלו מנפילות קשות ביממה האחרונה".

 

"מרוויחים נוספים הם המשקיעים בקרנות גידור שמתמחים באזורים מתפתחים באסטרטגיות של LONGSHORT ואי חשיפה לשוק. משקיעים אלה מצאו עצמם בחשיפה מועטה כיוון ששיטות קרנות גידור אלה מגנות עד כ-60% מתיק ההשקעות ולכן הם לא סבלו כמעט מהירידות הגדולות בבורסות בעולם".

 

"כמו כן, משקיעי האג"ח של ממשלת ארה"ב נהנו מעליה יחסית גדולה ביממה האחרונה עקב הפאניקה שפקדה את משקיעי השווקים המתפתחים שהוציאו משם את כספם ובחרו במקום בטוח. נקודה מעניינת היא החלטת המשקיעים להשקיע באג"חים של ממשלת ארה"ב עם הכסף שיצא מהשווקים המתפתחים כנכס בטוח ולא בזהב כפי שהם עושים בדר"כ".

 

איציק קפטס מנכ"ל בית ההשקעות מרקט פלייס: "כשאנו מתבוננים בטבלת הנכסים הפיננסיים נכון לאתמול, יום בו מניות העולם "התאחדו" וירדו כמעט כולם ובכל הבורסות מסביב לעולם, ההפסד בתיק ההשקעות היה כמעט בלתי נמנע מצד המשקיע  ובכל זאת גם בירידות ניתן היה להרוויח כסף והרבה".

 

"במסחר על החיטה סוחר אשר מכר חוזה בודד על חיטה ברמה של 4.826 דולר לבושל רכש אותה חזרה במהלך המסחר ברמה של 4.546 דולר לבושל ולמעשה הרוויח בפעולה זו כ-1,400 דולר לכל חוזה, כאשר הביטחונות שנדרש להעמיד היו רק של 945 דולר לחוזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ירידות בעולם
צילום: איי פי
מומלצים