שתף קטע נבחר

עכשיו מתברר: תינוקות שחוסנו לשפעת חלו יותר

הורים שחיסנו את ילדיהם נגד שפעת וקיוו שהחיסון יחסוך להם ביקורים במרפאה טעו. כך לפחות עולה ממחקר ישראלי שגילה שתינוקות ופעוטות שחוסנו ביקרו במרפאות דווקא יותר מאלו שלא חוסנו. החוקרים ממליצים בכל זאת להמשיך ולהתחסן ומסבירים את התוצאות בכך שהורים דאגנים שמחסנים את ילדיהם נוטים גם לקחת אותם יותר לבדיקות רופא

החיסון נגד שפעת לא הצליח להוריד את צריכת שירותי הבריאות אצל תינוקות ופעוטות: מחקר ישראלי חדש מצא תינוקות ופעוטות בני חצי שנה עד שנתיים שחוסנו נגד שפעת ביקרו במרפאות במהלך החורף יותר מאשר תינוקות שלא חוסנו. מחקר אחר, של אותם חוקרים, מצא שגם בקרב בני שנתיים עד 15 החיסון נגד שפעת לא הצליח להפחית את מספר הביקורים במרפאה בעונת החורף.

 

המחקר, שנערך בחורף שעבר, גילה שהחיסון נגד שפעת אינו מפחית צריכה של שירותי בריאות ותרופות בקרב התינוקות והוריהם, כפי שהיה צפוי. החוקרים מבית החולים וולפסון, ד"ר מיכל שטיין ופרופסור אלי סומך בשיתוף עם רופאי מכבי בקהילה ציינו: "לא מצאנו השפעה מיטיבה של החיסון. להערכתנו שפעת היא רק אחד הווירוסים הפעילים בחורף והשפעת החיסון מדוללת בתחלואה מווירוסים אחרים".

 

המחקר הוצג אתמול (ד') בכנס החברה הישראלית לרפואת ילדים בקהילה (חיפ"ק). במחקר נבדקו 517 תינוקות ופעוטות בני חצי שנה עד שנתיים. 285 מהם לא חוסנו נגד שפעת ו-232 קיבלו את החיסון.

 

התינוקות המחוסנים ביקרו יותר במרפאות

התברר כי במהלך חודש מרץ, שהיה חודש השיא מבחינת השתוללות השפעת בחורף שעבר, ביקרו התינוקות המחוסנים יותר פעמים במרפאה. תינוק מחוסן ביקר בממוצע 1.8 פעמים בחודש במרפאה, בהשוואה ל-1.3 ביקורים בממוצע של תינוק לא מחוסן. נמצא כי ילד ממוצע ביקר במרפאה 8 פעמים במהלך החורף כולו.

 

לפני כשנתיים אימץ משרד הבריאות את המלצת האיגוד האמריקני לרפואת ילדים והמליץ לחסן תינוקות מגיל חצי שנה עד שנתיים נגד שפעת, משום שהם נמצאים בקבוצת סיכון לסיבוכי המחלה. החוקרים מוולפסון העריכו בראשית המחקר כי החיסון יפחית את מספר הביקורים של תינוקות במרפאה ויפחית את צריכת התרופות.

 

"אין הבדלים בין הקבוצות בביקורים בעקבות מחלות חורף", אמרה החוקרת ד"ר מיכל שטיין ועם זאת ציינה כי "בחודש מרץ היה הבדל משמעותי מבחינה סטטיסטית במחלות בדרכי הנשימה התחתונות דווקא אצל מחוסנים ועלייה בצריכת תרופות ובבדיקות עזר בקבוצה זו".

 

השערה: הורי המחוסנים דאגנים יותר

אחד ההסברים שהציעו לתוצאות הוא שדווקא הורים הדאגנים הם אלו שדואגים לחסן את הפעוטות נגד שפעת, אך בשל הדאגה שהם מפגינים הם גם נוטים יותר להגיע לרופא הילדים עם תסמינים שונים אחרים.

 

החוקרים קוראים לציבור להמשיך ולהתחסן, על מנת למנוע את סיבוכי השפעת הן בילדים והן בבני משפחותיהם. והזכירו כי יש צורך להמשיך במעקב ובמחקר.

 

מחקר אחר שערכו ד"ר שטיין ופרופסור סומך בשיתוף עם מכבי שירותי בריאות בדק את השפעת החיסון נגד שפעת על כאלף ילדים בני שנתיים עד 15 לאורך שלוש עונות חורף. החוקרים בדקו את מספר הביקורים במרפאה וצריכת התרופות של ילדים עם מחלות בדרכי הנשימה. חלקם חוסנו נגד שפעת וחלקם לא. גם במקרה הזה לא נמצאו הבדלים בין שתי הקבוצות, לא בעונת החורף כולה ולא בחודש השיא של התפרצות השפעת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
חיסון. לא ממש עזר
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים