שתף קטע נבחר

מס על קרנות נאמנות: כמה ומתי משלמים

כמו שאר ניירות הערך גם קרנות נאמנות מחוייבות במס על הרווחים שהן מניבות. מה בין קרן חייבת לקרן פטורה, כמה מס משלמים, מי ומתי משלמים את המס ואיך הוא משפיע על שיקולי הקנייה והמכירה

על פי החוק אם אתם משקיעים בקרן נאמנות, תהיו חייבים לשלם מס על הרווחים שהניבה לכם הקרן, אם יהיו כאלו. איך תדעו איך ומתי לשלם את המס? בעיקרון, ישנם שני סוגים של קרנות נאמנות: קרן נאמנות חייבת וקרן נאמנות פטורה.

 

קרן חייבת היא קרן נאמנות שחייבת בתשלום למס הכנסה. הקרן משלמת את המס ישירות לשלטונות המס על פי שיעורי המס החלים על יחידים. כאן, אין הבדל בין שיעורי המיסוי על החזקה של ני"ע באופן ישיר, לבין שיעורי המס שהקרן משלמת. התוצאה היא שרווח ההון שיהיה לכם בזמן פדיון הקרן, יהיה פטור ממס רווחי הון, וכך גם לגבי דיבידנד שתקבלו.

 

קרן פטורה היא קרן נאמנות שהרווחים וההכנסות שלה פטורים מתשלום מס ע"י הקרן. כלומר, הקרן לא משערכת את נכסיה בהתאם לרווחים או להפסדים שלה ואת המס שנדרש עבורם. במקרה של קרן פטורה הלקוח, בזמן מכירת הקרן, יחויב במס בשיעור של 20% על רווח ההון הריאלי שלו.

 

רווח הון ריאלי מחושב בדרך כלל כרווח שמעבר לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן. לכן לא תשלמו מס על רווחים שהיו שווים לגובה עליית מדד המחירים לצרכן.

 

קרן פטורה שמתחייבת להשקיע לפחות 90% מנכסיה במטבע חוץ ספציפי, רשאית להגדיר את עצמה כקרן מטבע עיקרי. לדוגמא, קרן מט"ח שמשקיעה את רוב נכסיה באג"ח דולרי, תגדיר את עצמה כקרן שבה הדולר הוא המטבע העיקרי.

בקרן כזו יראו את השינויים בשער החליפין של המטבע כשינוי במדד המחירים. כך, מחזיק יחידות ההשתתפות ישלם 20% מס על הרווח הריאלי במונחי המטבע העיקרי.

 

חשוב לשים לב, כי ייתכן מצב שבו למרות ששער המטבע העיקרי ירד, והלקוח הפסיד במונחים שקליים, הוא עדיין יידרש לשלם מס רווחי הון עבור הרווח הריאלי.

 

איך לבחור את הקרן שלכם

מספר שיקולים יכולים לעזור לכם בבחירת סיווג המיסוי של הקרן:

 

קיזוז הפסדים: אם יש לכם הפסד הון ממומש, תוכלו לקזז אותו כנגד רווח הון ממומש מניירות ערך בלבד. פעולה זו תוכלו לעשות רק בקרן נאמנות שהוגדרה כפטורה, שנחשבת כנייר ערך לצורכי קיזוז. בקרן חייבת, לעומת זאת, לא ניתן לבצע קיזוז הפסדים.

 

מיסוי ריאלי או נומינלי: חשוב לזכור שהמס שמשולם על השקעה באפיקים שקליים הוא בשיעור של 15% על הרווח הנומינלי (כולל המדד). מנגד, בעת המימוש, יש לשלם מס בשיעור של 20% על הרווח הריאלי (בניכוי המדד). במצב כזה, יש לקחת בחשבון את האינפלציה העתידית, שכן ישנה אפשרות לשלם פחות מס על הרווחים הריאלים, כאשר מדד המחירים צפוי לעלות בשיעורים מהותיים, ולהיפך.

 

דחיית המס: כאמור, בקרן פטורה משלמים את המס רק בעת המימוש, כך שניתן לדחות את תשלום המס עד למכירה.

 

פסיכולוגיה נטו: משקיעים רבים קונים קרן נאמנות, כיוון שהם לא רוצים להשקיע זמן ומאמץ בחישובים, ומעדיפים לדעת רק את "השורה התחתונה". משקיעים אלה יעדיפו בדרך כלל לקנות קרן חייבת וכך לראות את התשואות שלהם במונחי נטו.

 

לסיכום, תחום מיסוי קרנות נאמנות נחשב לתחום מורכב מאוד וקיימים שיקולים נוספים שלא הובאו כאן. בכל מקרה כדאי ורצוי להתייעץ עם יועץ מס מוסמך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים