שתף קטע נבחר

יום ששי: הדולר עלה ב-0.074% והיציג - 4.069 שקל

הדולר נסחר היום בעלייה קלה לאחר שצנח אתמול ב-0.998%. הרקע לירידות החדות השבוע בשער הדולר, דברי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר שלא יתערב בשער החליפין. כלכלני לאומי: "הדולר ייסחר בהתאם למגמות המסחר בעולם". כלכלני הפועלים: "להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%"

הדולר התאושש היום (ו') קמעה: רשם עלייה של 0.074% ושערו היציג: 4.0690 שקלים. אתמול צנח הדולר ב-0.998% לרמת שפל של יותר מ-6 שנים. האירו עלה היום ב-0.557% ושערו היציג: 5.5035 שקלים.

 

היחלשות הדולר לאחרונה היא חלק ממגמה ארוכה שהתחילה בשנת 2001 על רקע היחלשות הדולר בעולם ובהמשך בהשפעת נתוני מאקרו חיוביים של המשק בישראל וגידול בהשקעות הזרים בישראל: בבורסה, בנדל"ן ובחברות. בשנת 2006 נחלש הדולר מול השקל ב-8.2% ומתחילת השנה איבד 3.69%.

 

כניסת הזרים הביאה לגידול חד בנפח המסחר במט"ח בשנתיים האחרונות: בחודש שעבר הממוצע היומי נע סביב 3.862 מיליארד דולר.

 

הרקע לירידות החדות השבוע, דברי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר ביום ד' לרגל פרסום דו"ח בנק ישראל ל-2006, על כך שלא יתערב בשער החליפין. פישר ניסה לשדר עסקים כרגיל, אך התוצאה של דבריו היתה הפוכה ומסעו של הדולר דרומה הואץ ביתר שאת.

 

יעד האינפלציה לשנת 2007 נמצא בטווח של 1% עד 3%, אך בנק ישראל לא יוכל לעמוד בתחזית זאת על רקע שער הדולר הנמוך. גובה הריבית במשק 4% ובנק ישראל משתמש בכלי הריבית בלבד לבלום את היחלשות הדולר, תוך הימנעות מרכישת מט"ח. החלטת הריבית הקרובה ביום ראשון 22.04.


ריביות בעולם

ריביות בעולם
סין 7.29%
אנגליה 5.75%
ארה"ב 4.75%
איחוד אירופי 4%
ישראל 4%
יפן 0.5%

שער הדולר הנמוך מיטיב עם שוכרי הדירות שהחוזה שלהם צמוד לדולר ועם היבואנים שרוכשים סחורה מארה"ב. מנגד, מצבם של היצואנים נפגע כיוון שהם מוכרים את תוצרתם בדולרים וחלק ניכר מהוצאותיהם, במיוחד הוצאות כוח אדם בשקלים. שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, קרא השבוע להפחתת הריבית ב-0.5%. "אם שער הדולר הנמוך יישאר ברמתו הנוכחית, התעשייה תפסיד בשנת 2007 היקף מכירות הנאמד בכ-2.4 מיליארד דולר". 

 

לאומי: "הדולר יסחר התאם למגמות המסחר בעולם"

כלכלני בנק לאומי מציינים, כי "הדולר נחלש השבוע מול היורו והתקרב לרמתו הנמוכה ביותר מול האירו בכל הזמנים. החלשות זו באה בעיקר על רקע התגברות הציפיות להעלאת ריבית קרובה בגוש האירו שנבעה מרצף נתוני מאקרו חיוביים שפורסמו במדינות הגוש.

 

בנוסף, השבוע הגישה ארה"ב תלונה לארגון הסחר העולמי נגד סין בשל העובדה שסין שומרת את שער המטבע שלה (היואן) נמוך באופן מלאכותי מול הדולר וכן בשל פירטיות וזיופים המגיעים מסין ופוגעים ברווחי החברות בעולם. תלונה זו תרמה אף היא לירידת שערו של הדולר השבוע בשל החשש ממלחמת סחר בין המדינות".

 

החשש מיריבות זאת נובע מכך שסין מחזיקה ברזרבות מט"ח בערך של כ-3 טריליון דולר, יותר מכל מדינה אחרת בעולם. על פי הערכות 70% מסך הרזרבות הן במטבע אמריקני.

 

בנוסף, מציינים בלאומי כי "לפי נתונים שפירסמה קרן המטבע הבינלאומית (IMF), הנתח של הדולר בעתודות המט"ח העולמיות נפל לשפל של שמונה שנים לפחות, בשל נטייה גוברת של בנקים מרכזיים בעולם להגדיל את אחזקותיהם ביורו.

 

בנוסף, קרן המטבע העולמית פרסמה השבוע כי היא צופה שכלכלת ישראל תצמח בשנת 2007 ב-4.8% (גידול בהשוואה לצפי שפרסמה הקרן לפני 3 חודשים שעמד על 4.5%). צפי זה גבוה יותר משיעורי הצמיחה שחוזה הקרן לכל מדינות אירופה (למעט אירלנד). שיעור צמיחה גבוה זה הופך את הכלכלה המקומית לאטרקטיבית יותר בעיני משקיעים זרים ועשוי להגביר את זרימת המט"ח לארץ ולתרום להתחזקות השקל".

 

לסיכום, צופים כלכלני לאומי כי "בטווח הקצר ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי ימשיך הדולר להיסחר מול השקל בהתאם למגמות המסחר בעולם.

 

בטווח הבינוני והארוך, המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב וגיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים עלול לתמוך בהיחלשותו של הדולר מול המטבעות המובילים בעולם כמו גם מול השקל. בישראל, חוסנו היחסי של המשק המקומי, המשך הצמיחה וזרם ההשקעות הזרות בארץ צפוי גם הוא לתמוך בשקל".

 

בנק הפועלים: "להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%"

כלכלני בנק הפועלים מעריכים, כי "בטווח הקצר צפוי להמשך הלחץ כלפי מטה על שער הדולר מול השקל, במקביל למגמת ההיחלשות של הדולר בעולם. בטווח הבינוני-ארוך צפויה התייצבות "נראה כי מגמת התיסוף קרובה למיצוי, על רקע הרמות הנמוכות בהן נסחר הדולר כיום, ויתכן אף שבהמשך השנה נראה מגמה של פיחות, אך בשיעור מתון בלבד".

 

"הדולר נחלש השבוע מול רוב המטבעות בשוק המט"ח הבינלאומי, למעט מול הין היפני, שנחלש בשל המסחר בריביות. הדולר נחלש על רקע חששות גוברים לגבי הנדל"ן בארה"ב, וההערכות כי החולשה המתמשכת בענף תאלץ את הפד להוריד את הריבית המקומית במהלך השנה. יחד עם זאת, מפרוטוקול ישיבת הפד האחרונה עולה כי לפד יש עדיין צורך להבטיח שהאינפלציה לא תעלה יותר מדי, ולכן גם האפשרות של העלאת ריבית לא ירדה מהפרק".

 

בנוסף, מציינים בפועלים כי "קרן המטבע הבינלאומית הנמיכה השבוע את תחזית הצמיחה לגבי ארה"ב לשנת 2007, מרמה של 2.9% בעדכון הקודם, לצמיחה של 2.2% בלבד".

 

לסיכום ממליצים בבנק "להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ-10%, תוך פיזור סיכונים למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט".


פורסם לראשונה 13/04/2007 11:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דולרים. התאוששות קלה
צילום: index open
מומלצים