מתנדבים ביום מעשים טובים: חווה טיפולית לילדים
בחווה השיקומית "אור וצבע בטבע" תוכלו לפגוש סוסים מטופחים וסוסי פוני, קבוצת עזים, תרנגולות וארנבים, לצד עובדי המקום והמטופלים, ילדים ומבוגרים כאחד המסתובבים ביניהם מחויכים. ביום מעשים טובים אתם מוזמנים להגיע לחווה, לסייע בצביעתה ושיפוצה, לקחת חלק בתחזוקת כלובי החיות - ולעבוד עם הילדים
לפני תשע שנים החליטה אורה מבל לעלות על האוכף ולאחוז מחדש במושכות חייה. זמן קצר לאחר שבעלה נהרג בעקבות נפילה מסוס מבל (54), מורה לחינוך מיוחד בהכשרתה, הפכה את השטח שבבעלותה במושב בני עטרות לחווה הטיפולית "אור וצבע בטבע" - בה יכולים ילדים ומבוגרים לשקם את חייהם. "למרות התאונה הטרגית החלטתי דווקא לשוב אל הסוסים שליוו אותי לאורך כל השנים. במרכז שהקמתי הסוסים מהווים כלי מרכזי לשיקום, לצד בעלי-חיים נוספים, גינת ירק טיפולית ואפילו אמנות", היא מתארת. כיום היא מתגוררת במקום, ולצדה עובדים מדריכים לרכיבה טיפולית, מורים להילינג ולתרפיה באמנות, פסיכולוגים ועובדים סוציאלים, במתכונת משפחתית לא שגרתית.
על מטופלי המרכז נמנים ילדים הסובלים ממצוקות משפחתיות, אלימות או בעיות רגשיות ותקשורתיות מגוונות. "יש כאן מקום לכל סוגי הבעיות", מצהירה מבל. "יש פה ילדים עם בעיות קשב וריכוז, וכאלה עם מוגבלויות מסוגים שונים. אנחנו מתאימים תוכנית אישית לצרכים של כל-אחד מהם, ואנשי המקצוע מלווים אותם בתהליך הנפשי והפיזי שהם עוברים".
מבל, המכירה היטב את סיפוריהם של כל מטופליה, היא מאמינה גדולה בכוחה של העשייה ככלי טיפולי. "בגינת הירק ילדים לומדים לקחת אחריות, לעבור תהליכים, לטפל ולהשקיע, ועצם הפעולה מסייעת להם. בעלי-החיים הפזורים כאן מלמדים אותם שיעור חשוב לחיים, משפרים את הביטחון העצמי שלהם ומאפשרים להם לקחת אחריות".
"מסייע לילד פיזית ונפשית". החווה (צילום: איתן ידגר, ליאור שירותי צילום)
"מאמינה גדולה בכוחה של העשייה"
"לפעמים, בבקרים, אני משתגעת מכל הדברים המפוזרים פה בכל מקום", מעירה בחיוך נירה חלבי (32), מדריכה לרכיבה טיפולית בחווה. "אני פשוט בנאדם מסודר", היא ממהרת להסביר, "ופה קורים המון דברים בו זמנית, כל הזמן. אבל זו אורה, אישה מדהימה שכל הזמן שופעת רעיונות ועשייה". בשביל המוביל לחווה אנו חולפות ליד סוס פוני, כמה עזים, תרנגולות, ארנבים, פינות יצירה וחדרי טיפולים - שבין כולם מצויים בערבוביה עובדי ומטופלי המקום.
סמוך לגדר המקיפה את שטח הרכיבה כבר ממתינים מספר ילדים לתורם לרכב, בהם ילד אוטיסט המרותק לכיסא גלגלים. "כשילד עם קשיים פיזיים ותקשורתיים כל-כך גדולים עולה על סוס, כל העולם שלו משתנה", מסבירה חלבי. "במישור התנועתי הוא כבר אינו מרותק לכיסא. הרכיבה על הסוס מדמה מצב של הליכה, ממריצה את מחזור הדם ומעניקה לו אפשרות תזוזה. במישור האישי הרכיבה כמובן משפרת פלאים את ביטחונו העצמי", היא מוסיפה. מבל, מצדה, מעידה
על השפעתה הפסיכולוגית של הרכיבה על הילדים. "אחרי שילד יושב כל היום בכיסא גלגלים וצופה בכולם מלמטה, הוא יכול לפתע לעלות על הסוס ולחוש עוצמה", היא אומרת. "הוא זה שמסתכל פתאום על כולם מלמעלה".
חלבי מעידה כי בשנת עבודתה במרכז היתה שותפה לתהליכי שיקום משמעותיים של כמה ילדים, "למשל ילד שאביו בבית סוהר שהגיע אלינו לאחר שחווה אלימות וקשיים רבים. השינוי שחל בו לאחר כשנה וחצי של טיפול הוא אדיר. הוא רוכב בכוחות עצמו בביטחון רב, מרגיש טוב בחברת כולם, לוקח אחריות על הפעילויות עם בעלי-החיים השונים ואפילו אימו מסכימה שמדובר בשינוי מדהים". בין השאר טיפלה חלבי גם בהלום קרב, ילדים הלוקים בשיתוק מוחין וכאלה עם בעיות מוטוריקה. "בעיניי, הכוח שיש לסוסים בבניית הביטחון, בשיפור היציבה והשרירים ובסיוע להקניית משמעת ואחריות - הוא מופלא", היא מסכמת.
- ביום מעשים טובים יסייעו מתנדבים בתחזוקת החווה ויעבדו עם הילדים. רוצה להצטרף אליהם או ליוזמות אחרות? לחצ/י להרשמה
. רוצים לארגן קבוצה שתתנדב במהלך היום? לחצו כאן להרשמה