שתף קטע נבחר
 

מחקר: עובדי מעבדות נמצאים בסיכון גבוה לחלות בסרטן

דוח של ועדת בדיקה קובע כי עובדים בעלי ותק של 20 שנה ויותר נמצאים בסיכון גבוה ב-26 אחוז לחלות בסרטן. יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות: "הדוח קטסטרופלי אך המציאות קשה יותר"

עובדי מעבדות בעלי ותק של 20 שנה ויותר נמצאים בסיכון גבוה ב-26 אחוז לחלות בסרטן מאשר יתר האוכלוסייה. כך עולה מדוח של ועדת בדיקה בנושא, שהוגש אתמול (ד') למנכ"ל משרד הבריאות.

 

הוועדה ניתחה תוצאות של שני מחקרים קודמים, שבחנו תחלואה בסרטן בקרב 9,017 עובדי מעבדה (בתי חולים ותעשיה) שעבדו עד שנת 1997. "לא נמצא עודף מובהק של תחלואה בסרטן בכלל עובדי המעבדות בכל תקופת המחקר. מצאנו עודף בסוגי גידולים מסויימים", אמר פרופסור גדי רנרט, יו"ר הוועדה ומנהל המרכז הארצי לחקר הסרטן של שירותי בריאות כללית. "השאלה אם עודף התחלואה קשור לעבודה במעבדות או לא, ולכך אין לי תשובה טובה". 


עובדות מעבדה נמצאות בסיכון גבוה ביותר לסרטן השד        (ויז'ואל/פוטוס)

 

כאמור, המחקר גילה כי עובדי מעבדה אשר עובדים במקום עבודתם במשך 20 שנה ויותר נמצאים בסיכון גבוה ללקות בסרטן. עובדות המעבדה נמצאות בסיכון הגבוה פי 1.66 (גבוה ב-66 אחוז) לחלות בסרטן השד כעבור 20 שנות ותק, כאשר עודף תחלואה הופיע כעבור חמש שנות עבודה ועלה עד פי 1.74 כעבור 25 שנים.  

 

"ממצא זה הינו בעל היגיון לאור העובדה שמרבית עובדי המעבדה הינן נשים וכמו כן סרטן השד הינו הגידול השכיח ביותר בקרב נשים בארץ", ציינו החוקרים והסבירו שייתכנו גם מאפיינים סוציו-אקונומיים שלא נבדקו במחקר הקשורים להשכלתן של עובדות המעבדה, לגיל לידת הילד הראשון ועוד. 

 

נקודת אור: שכיחות נמוכה לסרטן הריאות 

בנוסף, עובדי המעבדה נמצאים בסיכון הגבוה פי 1.63 לחלות במלנומה (סרטן עור), סיכון הקופץ לפי 2.42 כעבור עשרים שנות עבודה. העובדים גם היו בסיכון לחלות בלימפומה שאינה הודג'קין (non hodjkin lymphoma) פי 2.1 מאשר יתר האוכלוסייה. כעבור 20 שנות ותק שיעור התחלואה היה גבוה פי 3.25. 

 

סרטן הפה נמצא אצל עובדי המעבדות בשיעור גבוה פי 4.4 מאשר ביתר האוכלוסייה. 

 

נקודה אחת לזכותם של עובדי המעבדות היתה שכיחות נמוכה במיוחד של סרטן הריאות: ב-50 אחוז פחות מאשר ביתר האוכלוסייה. לדברי עורכי המחקר, הסבר אפשרי הוא המודעות של אוכלוסייה זו לסכנות שבעישון. 

 

החוקרים לא מצאו הבדלים מובהקים בתחלואה בין סוגי המעבדות השונים (מעבדות מחקר, מעבדות פתולוגיות, מעבדות למחלות זיהומיות וכו''). 

 

"ככל שאיכות המעבדות תשתפר, התחלואה תרד"

בעקבות הממצאים הקים משרד הבריאות ועדת היגוי שהחליטה לקיים השתלמות בנושאי בטיחות לכל עובדי המעבדות בארץ. דב פסט, סמנכ"ל משאבי אנוש במשרד הבריאות, ציין כי המשרד יאמץ חלק מהמלצות הוועדה ויבצע ניטור קבוע בנושא התחלואה בקרב עובדי המעבדה.  

 

אשר גולדשלגר, יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות והמיקרוביולוגים, תבע ממשרד הבריאות להקים מחלקה לרפואה תעסוקתית, שתטפל בכל מחלות המקצוע. "זה דוח קטסטרופלי, דוח בעייתי", אמר גולדשלגר. "הוא מתעסק עם מחלות ולא עם בני אדם. בביקורים שלי במעבדות אני רואה תחלואה גבוהה. זה יותר גרוע ממה שזה נראה או נשמע. אם יש במעבדה מסויימת 30 עד 40 אחוז שמתלוננים על מחלות סרטן, מה אני צריך להגיד להם?"

 

עוד ציין כי הוא נאבק לערוך מחקר שייבדוק גם מחלות נוספות, לא סרטניות, בקרב עובדי מעבדות, בהן פגיעה בבלוטת התריס או מחלות ריאה. "בעיות המעבדות עדיין לא נפתרו", אומר גולדשלגר, "אין לנו יכולת לאכוף על המשרד להפוך את המעבדות שיפעלו לפי הסטנדרט האירופי. ככל שאיכות המעבדות תשתפר, התחלואה תרד". 

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) הגיב לדוח ואמר כי בישראל קיימת עליה ברורה בתחלואה ובתמותה מסרטן. ח"כ חנין דורש מהממשלה לאמץ תכנית לאומית להתמודדות עם זיהומים סביבתיים הפוגעים בבריאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשר גולדשלגר
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים