שתף קטע נבחר
 

פסגות-אופק מזהירים מפני בועת מניות בסין

לאחר כ-4 שנים של גיאות בשוק ההון, חוששים בבית ההשקעות מצניחה בשוקי המניות של שנגחאי ושנזן, שעלולה ליצור תגובת דומינו ולהגיע גם לבורסה בתל-אביב

לאחר כ-4 שנים של מחזור הגיאות בשוק ההון, מנסים הכלכלנים לחשב מתי תשתנה המגמה ותבוא מפולת או מיני מפולת. בבית ההשקעות פסגות-אופק, הנוקט בעמדה אגרסיבית כלפי השקעה בשוק המניות על רקע הריבית הנמוכה ותנאי המקרו החיוביים, חוששים מבועה בשוקי סין.

 

הכלכלנים ורד דר ויניב חברון מסבירים שמדובר בשוקי המניות של שנגחאי ושל שנזן, בהם סוחרים הסינים, ולא בשוק המניות בהונג קונג, בו הזרים הם הסוחרים בניירות ערך סיניים. "מראשית 2006 עלה מדד המניות בשנגחאי בקרוב ל-200%. הרשויות בסין מוטרדות מהסכנות הפוליטיות הגלומות בבועה בשוק המניות, והפעילים בשוקי המניות בעולם מוטרדים גם הם מהשלכות של התפוצצות אפשרית של הבועה".

 

בעידן הגלובליזציה, צניחה במניות בבורסות סין עלולה ליצור תגובת דומינו ולהגיע גם לבורסה בתל-אביב, שעד כה הצליחה להתעלם מכל משבר. בינתיים ממשיך השוק המקומי לשבור שיאים חדשים כמעט מדי יום, המניות נסחרות לפי מכפילי רווח גבוהים, חברות הנדל"ן פועלות במינוף גבוה ושלדים בורסאיים זוכים לעדנה.

 

"לכאורה התפתחויות בשווקים סגורים לא היו אמורים לעניין משקיעים זרים, אלא שמדובר בשווקים שירידה יומית חדה בהם בסוף פברואר גררה ירידות שנמשכו ימים מספר במחירי המניות בכל העולם. שווי השוק בשנגחאי מהווה 3.75% משוויי השווקים בעולם ונפילה שם, תשפיע שוב על שוקי מניות גם בשווקים להם אין כל קשר לשוק המניות הסיני", אומרים בפסגות-אופק.

 

קצב עליית מחירים גבוה

אינדיקטור נוסף להתנפחותה של בועה בשוק הנכסים הפיננסיים הוא קצב עליית המחירים. הכלכלנים מסבירים כי "המחירים בשוק הסיני גבוהים היום בלמעלה מ-80% מרמתם הממוצעת ב-200 הימים הקודמים. לשם השוואה, ערב נפילתו של מדד המניות של נאסד"ק היו המחירים גבוהים ב-55% מרמתם ב-200 הימים שקדמו לכן".

 

ב-2006 עלה מדד המניות בשנגחאי ב-130%. מראשית 2007 הוסיף השוק הסיני למעלה מ-50% לערכו.

 

אינדיקציה נוספת להתנפחותה של בועה, מסבירים הכלכלנים היא מכפיל הרווח, שהגיע ל-50. "מכפיליהן של המניות הדואליות, הנסחרות בשני שוקי המניות, כפולים ומשולשים בשנגחאי לעומת אותן מניות בהונג קונג".

 

צמיחה מואצת בכלכלת סין

כלכלני פסגות-אופק מציינים כי הסיבות להתנפחותה של הבועה נוגעות לשינויים החדים בסין בשנים האחרונות. לא כל כך בגלל הצמיחה המואצת והעליה ברווחיות, אלא יותר בגלל קצב הגידול המהיר בגודלו של מעמד הביניים.

 

"הסינים נדרשים לדאוג לעצמם לחסכון לטווח ארוך. הוסיפו לזה את הריביות הנמוכות, והתוצאה היא שהכספים מגיעים למניות. בנוסף, קיימות הגבלות על מט"ח, שפירושן שקשה להשקיע את הכסף מחוץ לסין, וכך הוא מושקע במניות סיניות ומנפח את מחיריהן".  

 

במהלך החודש החולף הצהירו שוב בכירים בסין שיש להיזהר מהשקעות בשוק, אלא שהפעילים כבר אינם שועים לאזהרות. בחודשים האחרונים הוקשחו תנאי מתן האשראי במטרה למנוע לקיחת אשראי לשם השקעתו בבורסה.

 

מעבר לנסיון זה להפחית את הביקוש, נעשים מהלכים במטרה להגדיל את ההיצע: התנאים לרישום חברות למסחר הוקלו והוכרז שיינתן לבנקים סינים להשקיע גם בנייירות ערך מחוץ לסין ובכך לנתב חלק מהכספים אל שווקים זרים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מראשית 2006 עלה מדד המניות בשנגחאי בקרוב ל-200%.
צילום: איי פי
מומלצים