שתף קטע נבחר

"במה לקושי": פסטיבל נווה יוסף לתיאטרון קהילתי

מה הקשר בין אסירים משתקמים, קשישים חברי מעון יום, חבורה של ליצנים רפואיים, נערים החיים בפנימייה, ילדי בית ספר יסודי מכפר ערבי, נערות שהוצאו מביתן - וסטודנטים לתיאטרון חברתי? תכירו, כוכבי פסטיבל התיאטרון המתקיים בפעם השנייה בחיפה

 

 

מה בין אסירים משתקמים לקשישים חיפאים, בין חניכי פנימייה לבני-נוער לילדי בית ספר יסודי מהכפר הערבי ריינה, ובין חבורת סטודנטים לליצנות רפואיית לנערות שהוצגו מבתיהן בצו בית משפט? אלה הם רק חלק מהשחקנים שיופיעו היום (ג') ומחר בפסטיבל נווה יוסף לתיאטרון קהילתי, המתקיים בחיפה זו השנה השנייה. "הפסטיבל נועד לתת במה ליצירה מקומית של מגוון סוגי אוכלוסיות, המעלות הפקות המשקפות את הקשיים והמצוקות בחייהן", מסבירים יוזמי האירוע, אנשי החוג לתיאטרון של אוניברסיטת חיפה ומתנ"ס נווה יוסף החיפאי. "התוצאה מאפשרת לקיים דיאלוג בין הקבוצות השונות ובין הקהילה".

 

את הפסטיבל מובילים סטודנטים מהמגמה לתיאטרון קהילתי, הפועלת זה שבע שנים באוניברסיטה. במהלך השנה האחרונה, "כולל בימי השביתה", מציינים בגאווה אנשי הפרויקט, הם עבדו עם קבוצות התיאטרון, והתוצאה היא ההצגות המקוריות שיוצגו ביומיים הקרובים. "כל קבוצה עוסקת בנושאים שמטרידים אותה מנקודת המבט שלה", מתארת שני רון, סטודנטית במגמה שביימה הצגה בה מככבת קבוצת תלמידות כיתה ח', מרביתן עולות מחבר העמים. "ישנו חיבור בין הבעיות האישיות לבעיות הקבוצתיות ולפעמים, כשמעלים אותן בפני קהל מסוים, אפשר גם לקבל פרספקטיבה חיצונית על המצב". 


"להתמודד עם המצוקות באמצעות שפת התיאטרון". משתתפים בפסטיבל 

 

 

זאטוטי המתנ"ס מציגים דו-קיום

לדברי המארגנים, שיתוף הפעולה עם מתנ"ס נווה יוסף, המארח את הפסטיבל ומפעיל קומונת תיאטרון יהודית-ערבית שחבריה גרים בשכונה, איננו מקרי. "המתנ"ס הוא ממוקם באזור המזרחי של חיפה ומשרת חמש שכונות שמצבן הסוציו-אקונומי הוא מהנמוכים בארץ", הם מסבירים. "באזור חיה אוכלוסייה רב-תרבותית הכוללת ותיקים, עולים מכל העליות, רבים מהם מחבר העמים ומאתיופיה, לצד תושבי שכונת חליסה הערבית. המרקם הזה, שיוצר אתגרים מורכבים, בא לידי ביטוי גם בהצגות שנוצרו במסגרת העבודה שלנו".

 

כך למשל ההצגה "המסע לאתיופיה", שתעלה קבוצת ילדים יוצאי אתיופיה חניכי המתנ"ס, מגוללת את מסעו של ילד למולדתו, במהלכו הוא לומד להכיר את התרבות ממנה הגיע. קבוצת נשים, חלקן אימהות חד-הוריות, תעלה מהדורה מעודכנת של סיפור הילדים "דירה להשכיר", בה ארבע שכנות מחפשות אחר דייר חמישי. קבוצה נשית אחרת תציג סדרת מונולוגים מאת טנסי ויליאמס, חנוך לוין וחנה לאסלו, המכונסים תחת הכותרת "נשים בקפה" ומפגישים בין נשים זרות

החושפות את עולמן הפנימי. במקביל, זאטוטי המתנ"ס כשיציגו את סיפורן של חיות המנסות לחיות אלה לצד אלה וילמדו את הצופים דו-קיום מהו.

 

מחזה מסקרן נוסף יציגו אסירים משוחררים, דיירי ההוסטל השיקומי "אמצע הדרך", המתמודדים עם גמילה מהתמכרות לסמים ואלכוהול. "ההוסטל הוא מסגרת מעבר בין השליטה המוחלטת על חייהם בבית הסוהר לחופש המוחלט בחייהם בחוץ, והמופע עוסק בדילמות ובקשיים שלהם", מציינות מנחות הקבוצה אורטל עזריה וסיון תמם. ואילו שישה נערים מכפר הנוער מאיר שפייה יעלו קטעים מהמחזה "קן הקוקיה". "השישה המייצגים אוכלוסיות שונות בישראל", אומרות הבימאיות גילי דהן ומעיין בין פז. "יוסף וישראל בני העדה האתיופית, אדם ויהב צברים, חמדאן מוסלמי וג'אמל דרוזי. יחד הם בחרו את המחזה, שעלילתו מתרחשת בבית חולים לחולי נפש".

 

ומה עוד בתפריט הפסטיבל העמוס? לצד ההצגות שביימו הסטודנטים וכאלה שהופקו במסגרות קהילתיות אחרות, המתנ"ס יארח גם מופעי תיאטרון חוצות וליצנות רפואית, הקרנות סרטונים שיצרו בני-נוער, סדנאות יצירה - וגם יריד עבודות יד, מזון, תכשיטים וחפצי אומנות מעשה ידי תושבי האזור.  

 

  • פסטיבל נווה יוסף לתיאטרון קהילתי, שלישי ורביעי 20-19.6, מתנ"ס נווה יוסף, מתנ"ס נווה יוסף, חיפה, הכניסה חופשית. לפרטים נוספים לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החזרות לפסטיבל
החזרות לפסטיבל
החזרות לפסטיבל
החזרות לפסטיבל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים