שתף קטע נבחר

תולעים ושלשולים: כך תטפלו בבעיה בלי תרופות

יחד עם החום הכבד, מביאה איתה עונה זו של השנה גם גל של כאבי בטן, עצירויות ושלשולים. פעמים רבות הסיבה היא תולעים, אמבות וטפילים במערכת העיכול. הבשורות הטובות הן שניתן לטפל - ואפילו בדרכים טבעיות ופשוטות, בעזרת דברים שיש בכל בית

ילדים רבים סובלים מהופעת תולעים, אמבות וטפילים במערכת העיכול, בעיקר באזור המעיים. בדרך כלל תתבטא נוכחות הטפילים בכאבי בטן, שלשולים, עצירות ותחושה כללית של אי נוחות. מערכת העיכול אצל ילדים אינה מפותחת דיה וכמוה גם המערכת החיסונית של הגוף, כך שגופם חשוף יותר לטפילים ומזיקים שונים.

 

בשלב בו הטפילים מצליחים לחדור אל תוך מערכת העיכול, תהליכי העיכול, שאינם יציבים וחזקים כמו בקרב מבוגרים, מאפשרים לטפילים לשרוד בקלות יחסית. כעת בימי הקיץ, כאשר החשיפה של הילדים אל החוץ, אל ארגזי החול בגני הילדים (שבהם קיימת נוכחות צואה של חיות חצר שונות), אל המתקנים הדביקים והמזוהמים בגני השעשועים ועוד, בשיאה, תופעת הופעת הטפילים מתרחבת. לכך נוספת גם העובדה שילדים מרבים להכניס את ידיהם לפה.

 

לרפואה הסינית מספר פתרונות להתמודדות וטיפים שניתן ליישם בבית:

 

היגיינה

בתקופת הופעת הטפילים יש להקפיד באופן מיוחד על ניקיון והיגיינה מקומית וכללית. לפני כל אכילה יש לשטוף היטב את הידיים, יש להיזהר מגירוד של הטוסיק בקרב הילדים וכדאי לדאוג לשטיפת איזור פי הטבעת לאחר כל יציאה.

 

תזונה

תזונתו של הילד חייבת להיות מבוקרת. מומלץ להקפיד על אכילת מזון טרי ככל האפשר ולא מזון מן המוכן. יש להקפיד על כמות מספקת של סיבים תזונתיים הקיימים בשיבולת שועל, חיטה מלאה וסובין. ביכולתם של הסיבים לאזן את כמות החיידקים הטובים במעיים ולנטרל את הטפילים למיניהם.

 

ממתקים וחטיפים מכל הסוגים אינם מומלצים ומהווים קרקע פורייה להתפתחות טפילים. בנוסף, חשוב להוריד באופן משמעותי את כמות הבשר במערך התזונתי, שהרי תהליך עיכול הבשר הנו איטי וארוך יותר ומהווה מזון "ידידותי" לטפילים הנמצאים במעיים. סוכר לבן וקמח לבן אינם מומלצים באופן כללי ובמיוחד בשלב בו קיימים טפילים בגוף.

 

אחת הדרכים הטובות להתמודד עם הטפילים היא לצרוך צמחים בעלי אופי וטעם חריף ומר. החריפות משמידה את הטפילים ומונעת מהם מלהתקיים ולהתרבות.

 

שום

להשרות שן שום בחומץ למשך לילה. החומץ מנטרל במעט את החריפות ומאפשר בליעה קלה יותר של שן השום. השום, בשל חריפותו, משמיד את הטפילים ו"מטפל" בקרקע עליהם הם חיים. על הילד לאכול את השן לאחר ארוחה קלה, על מנת לווסת את פעילות ותכונות השום. מומלץ לאכול שן שום אחת ליום עד להיעלמות התופעה.

 

אורגנו

התבלין אורגנו מטפל בטפילים ומשמיד אותם בשל טעמו המר ואיכותו החריפה. ניתן לרכוש בחנויות טבע שמן אורגנו ולצרוך כ–3 כפות שמן בכל יום. ניתן גם להכין באופן ביתי שמן אורגנו על ידי הנחת צמח אורגנו בשמן זית למשך שבועיים ימים עד חודש על אדן החלון, ללא קרני שמש ישירות ולא במקום חשוך.

 

גרעיני דלעת 

גרעיני דלעת מכילים חומרים ושמנים המשמידים פרזיטים. מומלץ לטחון את הזרעים ולהוסיף אותם למעדן, יוגורט או לכל מזון אחר, כדי להקל על הילדים את צריכתם. מומלץ שהטחינה תהיה טרייה ובסמוך לאכילה על ידי הילד.

 

שמן שום

ילדים רבים מתלוננים על דגדוג מציק באזור פי הטבעת. זהו אחד הסימנים הברורים לכך שהילד סובל מנוכחות טפילים. הטיפול הבא אינו ידידותי, אך תוצאותיו מוכחות – יש למרוח סביב פי הטבעת של הילד וזלין, שיבודד בין עור הגוף לבין השמן. על גבי החומר המבודד יש למרוח שמן שום (שמן שהושרה בו שום למשך לילה ויותר) או שן שום כתושה. הנוכחות החריפה באזור תסייע להשמיד את הטפילים המגיחים מן המעיים. הערה חשובה – שום במגע ישיר עם העור יכול ליצור כוויה ולכן יש להקפיד על בידוד.

 

אלוורה

צמח האלוורה שבשפה המקצועית הסינית נקרא Lu Hui מומלץ ביותר לצריכה פנימית וחיצונית כאחד. הצמח מאפשר לקרר את הגוף ואת המעיים ומעודד תנועה כלפי מטה. האלוורה יכולה לסייע במצבים של עצירות ותחושה של חום במעיים.

 

הג'ל הנמכר בחנויות אינו מומלץ, מאחר והוא מכיל חומרים פעילים שונים שלא תמיד תואמים את האיכות הנקייה של הצמח. ניתן גם לרכוש תמצית אלוורה טהורה וטבעית. למי שיש בגינה את קקטוס האלוורה יכול לקטוף גבעול או עלה, לשבור אותו ולחשוף את החלק הבשרני שלו. המיץ הניגר מחלק זה מומלץ למריחה על האזור הנגוע, שסביר להניח כי הוא אדום ומגורה בשל הגירודים הרבים של הילד. אין לתת לילד לשתות!

 

קליפת קוקוס

קליפת הקוקוס מכווצת ומחסלת תולעים במעיים ומקלה על גירויים. ניתן להשרות את הקליפה החיצונית החומה במים רותחים ולשתות את הנוזל לאחר סינון. מומלץ לצרוך במצב אקוטי 3 כוסות תמצית שכאלה. במידה והילד אינו אוהב את טעם הקוקוס ניתן להמתיק את התמצית עם סטיביה (ממתיק טבעי).

 

פאפאיה

אכילת פרי הפאפאיה. יש לקחת את בשר הפרי ולהשרות בחומץ לפחות חצי שעה, על מנת לתת לו ארומה חמוצה. לפני השינה יש לאכול מבשר הפרי (250 גרם לכל היותר) ולשתות מן החומץ (60 גרם לכל היותר) שבו שהה הפרי. במהלך הלילה הפרי והחומץ יעשו את מלאכתם.

 

שזיף

שזיף חמוץ (שעדיין מעט בוסר). אכילת הפרי תסייע רבות מאחר ובכוחה של החמיצות להשמיד את הטפילים. ילדים רבים אוהבים את טעם השזיף, וממילא זו גם עונת השזיפים.

 

  • הכותבת היא מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ומעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה נכונה לאורח חיים בריא ונכון במזרח מערב בת.ל.מ – המרכז לרפואה סינית קלאסית בישראל.


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מה מסתתר בארגז החול?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים