שתף קטע נבחר
 

הפועלים: הטלטלה בשווקים מושפעת גם ממניעים פסיכולוגיים

כלכלני הבנקים מזהירים כי רמת הסיכון בהשקעה בבורסה נותרה גבוהה ועדיין לא ברור אם הגענו לתחתית: "אנו נמצאים בעיצומו של תיקון כואב ובטווח הקצר יתאפיין המסחר בשוק המקומי בתנודתיות רבה"

"רמת הסיכון הגלומה בהשקעה בשוק המניות המקומי עודנה גבוהה ובטווח הקצר יתאפיין המסחר בתנודתיות רבה" - כך אומרים כלכלני בנק לאומי לאחר שבוע רביעי ברציפות של ירידות שערים.

 

בסיכום שבוע המסחר איבד מדד המעו"ף 3.2%, ת"א 100 נחלש ב-4.5%, מדד יתר-50 צנח ב-9.6%, מדד התל-טק ב-8.4% ומדד הנדל"ן ב-6.5%.

 

כלכלני לאומי מציינים כי "אנו נמצאים בעיצומו של תיקון כואב ובטווח הקצר יתאפיין המסחר בשוק המקומי בתנודתיות רבה וכיוונו יושפע בעיקר ממגמת המסחר מעבר לים. העלייה ברמת הסיכון בעקבות משבר הנדל"ן ושוק משכנתאות ה-SubPrime בארה"ב הביאה למעבר להשקעות בטוחות יותר כדוגמת אגרות חוב בארה"ב ופיקדונות ולעליית תשואות אגרות החוב בארץ, דבר שעלול להביא להמשך הקטנת אחזקות בשוק המניות".

 

איך כדאי לפעול בשוק ההון כעת? "על רקע התנודתיות הרבה קיים יתרון באחזקת מניות בעלות אופי דפנסיבי יותר. עם זאת, נראה כי חלק מן המניות נסחרות כעת ברמות מחירים המהווה נקודת כניסה מעניינת למשקיע ספקולטיבי בעל אורך נשימה". 

 

"אנו מצויים בעיצומו של משבר נזילות - פיננסי"

גם כלכלני בנק הפועלים מסבירים שעדיין לא ראינו את הסוף של הירידות: "אנו מצויים בעיצומו של משבר נזילות - פיננסי הנעוץ אמנם בשוק האשראי בארה"ב, אולם את אותותיו מרגישים בשוקי ההון ברחבי העולם כולו. בשוק מתקשים כיום להעריך את עומק המשבר ואת אורכו, אולם דבר אחד מוסכם כמעט על כולם: "it is not over until it's over".

 

"הטלטלה שמאפיינת את השווקים הפיננסים בשבועות האחרונים מושפעת לא מעט ממניעים פסיכולוגיים המגבירים את עוצמת התגובה של השוק לכל פיסת מידע חדשה ולא בהכרח על רקע פרסומים כלכליים. היסודות המאקרו כלכליים בארץ ובעולם נותרו טובים".

 

איך מתאימים את התיק לדרגת סיכון נמוכה יותר? "את צמצום החשיפה המנייתית מומלץ לעשות בהדרגה ובראש ובראשונה במניות מן השורה השנייה והשלישית (Small Cap) המאופיינות ברמת תנודתיות גבוהה מן הממוצע".

 

כשיורד גשם בארה"ב

שבוע המסחר בבורסה בתל-אביב נפתח בעליות שערים, אך נסגר בירידות חדות. מרבית הדו"חות הכספיים של החברות שפורסמו עד כה הציגו תוצאות טובות לרבעון השני של השנה, אך עיני המשקיעים המקומיים נשואות אל מעבר לים.

 

למרות הצמיחה המואצת בסין ובהודו, ארה"ב עדיין הכלכלה הגדולה ביותר בעולם וכשמתחולל משבר שעדיין לא ברור מה היקפו - שוקי ההון בעולם מגיבים בהתאם, למרות שנתוני המקרו נותרו חיוביים.

 

החשש הוא שמשבר המשכנתאות מסוג סאב-פריים, שניתנו ללווים עם יכולת החזר נמוכה ומתקשים כעת להחזיר את התשלומים החודשיים, עלול להתרחב למשבר אשראי בינלאומי.

 

הבנקים המרכזיים בעולם העבירו בשבועות האחרונים מאות מיליוני דולרים למערכת הפיננסית. הזרמת הנזילות בוצעה על מנת למנוע מחנק אשראי.

 

חשש מהעלאת ריבית

בחודש שעבר הועלתה הריבית ב-0.25% לרמה של 3.75% לאחר 9 חודשים רצופים של ירידה בריבית או שמירה על רמתה הנמוכה.

 

השבוע פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שעלה ב-1.1% ומתחילת השנה הסתכמה עלייתו ב-2.1%. המדד היה מעל תחזיות האנליסטים והגבוה מזה שנתיים. כעת קצב האינפלציה השנתי עומד על 3.1%, כך שבנק ישראל עלול להחטיא (שוב) את יעד האינפלציה העומד על 1%-3%.

 

בעוד 10 ימים יודיע סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל על החלטת הריבית לחודש ספטמבר. השאלה האם תועלה הריבית כבר אינה רלוונטית והכלכלנים חלוקים בדעתם האם הריבית תועלה ב-0.25% או ב-0.5%. 

 

בבורסה אוהבים ריבית נמוכה: המשקיעים מדירים רגליהם מהבנקים שמציעים ריבית נמוכה בפק"מ וחברות מגייסות הון לצורך התרחבות העסקים בריבית נמוכה (כסף זול). כעת הוצאות המימון של חברות הנדל"ן, הפועלות ברמות מינוף גבוהות צפויות לעלות ולפגוע בענף.

 

 

הדולר נחלש מול השקל בניגוד למגמה שרשם בעולם

כלכלני לאומי מציינים כי "השבוע נחלש הדולר מול השקל בניגוד למגמה שרשם בעולם. בהתחזקות השקל תמך חוסנו של השוק המקומי וחשיפתו הנמוכה יחסית (בהשוואה לארה"ב ולגוש האירו) להשפעות הישירות של משבר ה-SubPrime. גם התגברות הצפייה להעלאת ריבית בעקבות מדד יולי שהיה גבוה מהתחזיות, תמכה גם היא במטבע המקומי".

 

"חוסנו של השוק המקומי וחשיפתו הנמוכה יחסית, בהשוואה לארה"ב ולגוש האירו, להשפעות הישירות של משבר ה-SubPrime וכן התגברות הצפייה להעלאת הריבית בארץ עשויים לתמוך במטבע המקומי בטווח הקצר. עם זאת, התגברות הירידות בשווקי העולם עלולה להאיץ מגמת יציאה משווקים מתעוררים ומעבר להשקעות בטוחות יותר, מה שעלול להוות משקל נגד למגמה זו".

 

כלכלני בנק הפועלים מציינים ש"השקל מקבל תמיכה מהנתונים הכלכליים החזקים בישראל, ומהמדד הגבוה לחודש יולי, שחיזק את ההערכות כי בנק ישראל יעלה את הריבית השקלית שוב בסוף החודש. לעומת זאת בארה"ב התחזיות מדברות על הפחתת ריבית, כך שבתקופה הקרובה צפוי צמצום הפער השלילי בין הריבית השקלית והדולרית לספק לשקל תמיכה.

 

הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך להשקיע בישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים". 

 

הכנסו לפורום הבורסה של ynet. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיקון כואב
צילום: אלי אלגרט
מומלצים