שתף קטע נבחר

נורית הירש והיהדות

הידעתם? המוסיקאית נורית הירש, שהלחינה את מיטב השירים העבריים, גדלה על ברכי החזנות. ל-ynet היא מספרת על ראש השנה ויום כיפור בבית הכנסת הגדול בתל-אביב. וגם: על הערבות היהודית. השאלון

1. החוויה היהודית שלי: החוויה היהודית שלי התרחשה בימי ילדותי המוקדמת. גרתי אז בבית סבי וסבתי שהיו יהודים דתיים מחצרו של הרבי מללוב. את רוב החגים ביליתי בפנסיון "וגשל" שבבני ברק. מאוד אהבתי את האווירה הנעימה והחגיגית. הייתי הולכת איתם לבית הכנסת בכל שבת ומועד, ושם התוודעתי לקסם של המוסיקה החזנית. הצלילים שלה ליוו אותי והם שנתנו לי השראה להלחנת "עושה שלום במרומיו", "ומרדכי יצא","על חומותייך ירושלים" ועוד שירים רבים שנשענים על פסוקים ותכנים מן המקורות. סבי היה לוקח אותי לקונצרטים לחזנות – במיוחד אני זוכרת את משפחת מלבסקי עם גולדה'ה בעלת הקול הצלול. עד היום אני מתרגשת למשמע יצירותיו של יוסל'ה רוזנבלט, שבעיני הוא מלחין גדול.

 

2. מצווה שמוצאת חן בעיני: המצווה הקרובה לליבי היא "כבד את אביך ואת אימך למען יאריכון ימיך". למרות שידוע לי שזוהי מצווה שבין אדם למקום, קל לי יותר להתחבר אליה כמצווה שבין אדם לחברו.

 

3. יום כיפור - בבית הכנסת/מול הדי וי די/ עסקים כרגיל? בכל יום כיפור אני נוהגת ללכת לבית הכנסת ולשיר עם כולם את המנגינות המוכרות והאהובות, בעיקר זו של כל "נדרי". זה נותן לי הרגשה של שייכות. בעבר הייתי הולכת לעיתים תכופות יותר לבית הכנסת הגדול בתל אביב ולהתענג על שירתם של טובי החזנים, וגם לבית–ספר ביל"ו כדי להקשיב למקהלת הילדים המופלאה של רביץ. לימים, האוכלוסיה הזדקנה והצטמצמה וזה גורם לי לעצבות.

 

במסגרת הופעותי ברחבי העולם אני מקפידה לבקר בבית הכנסת המקומי. לאחרונה ביקרתי בבתי כנסת יהודיים בורשה ובקרקוב במסגרת מסע שורשים עם תלמידי תיכון. הרגשתי שלמרות מרחק הזמן מן השואה ולמרות שהאוכלוסיה היהודית הצטמצמה – הרוח היהודית עדיין מפעמת שם בעוצמה.

 

4. רב או איש דתי שאתה מעריץ במיוחד: דמות ביהדות שאני אוהבת ומכבדת הוא הרב ישראל מאיר לאו. כשאני מקשיבה לרב לאו נושא דברי תורה – אני רואה לפני אדם תרבותי, רגיש, נאור ופתוח. איש של נתינה ונואם מוכשר שבדבריו המרתקים הוא חודר ללבבות. סיפור חייו עורר בי טלטלה. אני מאחלת לו בריאות טובה ואריכות ימים.

 

5. איך נראה גן העדן שלך? גן העדן שלי הוא מקום בו ישכון שלום בין בני האדם, מקום בו ישרור כבוד בין איש לרעהו, מקום בו עם ישראל יזכה סוף כל סוף לשלווה וביטחון.

 

6. האוכל היהודי הכי טעים בעיניך: המאכל היהודי האהוב עלי הוא גפילטע פיש שתמיד מזכיר לי את ניחוח המטעמים של סבתא שלי טובה עליה השלום. מדי פעם, כשאני מתגעגעת אליה, אני מחפשת מקום טוב לאכול בו גפילטע, אבל זה אף פעם לא אותו הטעם.

 

7. אם היית ממציאה את יום השבת, איך הוא היה נראה? חסר לי עוד יום בשבוע. אם יום השבת היה נמשך יומיים, אפשר היה ליהנות יותר מן הזמן פנוי, להקדיש יותר למשפחה, לקריאה, לתפילה - איש איש ומאוויו ליבו.

 

8. מה בין יהודי לגוי? כולנו בני אדם יצירי כפיו של האלוהים.

 

9. מהי תרבות יהודית בעיניך? כמה מן המאפיינים של התרבות היהודית שאני מוקירה הם: עזרה הדדית, התגייסות למטרות של חסד, תרומות לנזקקים ומתן בסתר. אני יודעת שבכל מקום בעולם בו אהיה – היה ונקלעתי לצרה, תמיד תהיה לי כתובת: הקהילה היהודית המקומית. ההרגשה שכולנו משפחה אחת גדולה משרה עלי ביטחון ותחושת שייכות.

 

10. איזה חג יהודי את הכי אוהבת? מכל חגי ישראל אני אוהבת את ראש השנה.

בשבילי הוא החג הכי חגיגי ולא רק בגלל משמעות של המלכת הקב"ה, ולא רק בגלל שזהו יום של חשבון הנפש לקראת יום כיפור, אלא בגלל המנהגים הנלווים אליו כמו: התקיעה בשופר, התפוח-בדבש ואיחולי השנה-טובה. בחג הזה אני מרגישה התחדשות. בכל שנה אני מחליטה שהשנה הבאה עלינו לטובה תהיה מוצלחת יותר מקודמתה, שאני אהיה אדם טוב יותר. לא תמיד אני מצליחה במשימות, אבל תמיד יש את השנה הבאה...

 

11. בקשה מאלוהים: אני מבקשת מאלוהים שייתן בריאות טובה לי וליקירי. ועוד אני מבקשת ממנו - לשים שלום על כל עם ישראל.

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל איכנולד

 

המוסיקאית נורית הירש תופיע מחרתיים (יום ד') בשעה 20:30 בבית אביחי בירושלים, עם הזמרת הוותיקה אביבה אבידן. במופע יבוצעו שירים מוכרים שלהן לצד ביצועים חדשים ומקוריים, ויסופרו הסיפורים שמאחורי השירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נורית הירש. מאבניבי עד "עושה שלום"
צילום: אילן בשור
ראש השנה. התחדשות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
יום כיפור. תחושת שייכות
צילום: ישראל ברדוגו
גפילטע פיש. געגועים לסבתא
מומלצים