שתף קטע נבחר

קרנות מתמחות באופציות: רק אחת מ-16 היכתה את המעו"ף

בניגוד לשנים עברו, הציגו עד כה השנה הקרנות המתמחות באופציות תשואות נמוכות המתאימות יותר לתשואות של קרנות סולידיות ולא לקרנות הגובות דמי ניהול גבוהים כמו קרנות האופציות המסוכנות. רק קרן אחת מתוך שש עשרה קרנות המתמחות באפיק זה היכתה את מדד המעו"ף מתחילת השנה

אופציות מעו"ף מוגדרות כמכשיר פיננסי בעל סיכונים מיוחדים והמסחר בהן אינו מומלץ לאלו שאינם מומחים בתחום. אלא שהצצה חטופה בטבלת התשואות של הקרנות המתמחות האופציות, מוכיחה שגם אלו שחשבו כי אינם מוכשרים מספיק בכדי לסחור בעצמם באופציות והפקידו את כספם לניהולם המקצועי של קרנות הנאמנות הללו - לא השיגו תשואות המצדיקות את ההשקעה בהן.

 

לכאורה, השקעה בקרן אופציות אמורה להניב למשקיע עשרות אחוזים של תשואה עודפת על פני שוק המניות, ולו רק בגלל שבשוק אופציות המעו"ף ניתן להרוויח גם כאשר הבורסה יורדת. כיוון שאופציות הן מכשיר ממונף יחסית למדד המניות, אנו נצפה, כמובן, לתנודתיות גבוהה, כאשר ה"פיצוי" עבור תנודתיות זו אמור להיות בדמות תשואה גבוהה.

 

מבחינתן של הקרנות העוסקות בענף המצב נראה, איך לומר, עלוב, כאשר רק קרן אחת מתוך שש עשרה קרנות באפיק זה היכתה את המדד המעו"ף או בפשטות: 95% מהקרנות לא הצליחו להשיג תשואה גבוהה יותר ממה שעשה מדד ת"א 25.

 

ישנם שני סוגים של קרנות המתמחות באופציות – כאלו שעוסקות באסטרטגיות מעו"ף, שאמורות להרוויח מתנודתיות או חוסר תנודתיות בשוק, וכאלו העוסקות בכיוון השוק ומנסות לרכוב על המגמה. נראה כי לא אלו ולא אלו הצליחו במשימתם. כולן, פרט לאחת, הציגו תשואה נמוכה ממדד ת"א 25, והציגו סטיות תקן (תנודתיות) גבוהה מאוד יחסית לשוק המניות. אם לסכם זאת במשפט אחד - התשואה של קרנות האופציות לא מכסות על הסיכונים שבהן.  

 

תשואות הקרנות המתמחות באופציות מתחילת השנה אל מול מדד המעו"ף


 

למשל, ניקח דוגמא קיצונית - קרן נובה סטאר, אחת מקרנות הנאמנות הפופולאריות בקרב חובבי האופציות שהציגה בתחילת דרכה תשואה מדהימה של מאות אחוזים. מתחילת השנה, החלה הקרן לאבד גובה והצליחה למחוק כ-80% משוויה בשיא, כאשר האבסורד הוא שהקרן גובה דמי ניהול גבוהים ביותר של 4%.

 

באשר לקרנות האחרות - מלבד הקרן של אלטשולר שחם שהוקמה בתחילת 2006 והניבה תשואה של 17% מתחילת השנה, שאר הקרנות הגדולות באפיק זה הציגו תשואה נמוכה משמעותית מזו של מדד המעו"ף, כאשר במקום השני בדירוג ממוקמת הקרן המתמחה באופציות של פסגות אופק שהניבה תשואה של 11.78% מתחילת השנה, ואחריה מיטב אופציות, בניהולו של צבי סטפק שהניבה תשואה של 10.35% מתחילת השנה. כל זאת כאשר מדד ההשוואה - ת"א 25  - עלה ב-14%. 

 

מקרנות אלו היינו מצפים לתשואה עודפת של עשרות אחוזים, לכל הפחות, על פני תשואת המדד. בפני מנהלי הקרנות עומדת דילמה קשה - מצד אחד, ככל שיגייסו יותר כסף לקרן, כך יגדלו הכנסותיהם מדמי הניהול שהם גובים. מאידך, ככל שהקרן תנהל יותר כספים, כך היא תתקשה להשיג תשואות עודפות עקב השפעתה על השוק בו היא פועלת.

 

הגבלות של הרשות לני"ע וניהול כושל  

"הסיבה העיקרית לתשואות הנמוכות כל כך היא הגבלות גורפות של הרשות לניירות ערך, אשר לא חלות על סוחרים עצמאיים או על קרנות פרטיות (קרנות גידור). ולכן בתחום של מסחר באופציות מעו"ף ישנן יתרונות ברורים לסוחרים עצמאיים או לקרנות גידור על פני קרנות נאמנות ציבוריות", מציין עידו סמואל בעלים ויו"ר ברוקר טוב, מכללה ללימודי שוק ההון ומנהלת תיקים באמצעות קרנות גידור.

 

עוד מציין סמואל, כי "מעבר לכך מדובר בכשל ניהולי - קשה לנהל סכומים של עשרות מיליונים ויותר במסחר במעו"ף. הסחירות בשוק המעו"ף מגבילה את אפשרויות ניוד הכסף. הסחירות אמנם במגמת עליה, אבל עדיין לא מספקת בשביל ניהול של עשרות מיליונים של שקלים - שלא לומר מאות מיליונים".

 

נקודה נוספת שמעלה סמואל היא "המסחר באופציות מעו"ף דורש קודם כל מנהל תיקים מוכשר וטוב אשר יש לו הרבה ידע והמון ניסיון. רוב הסוחרים הטובים באמת יעדיפו לעשות לביתם מאשר לנהל קרן ציבורית עבור משכורת".

 

 

האם יש קשר בין היקף נכסי הקרן לביצועים?

 

"בהחלט, הסחירות באופציות קטנה יחסית ולכן לא ניתן לנהל סכומי גדולים מבלי להשפיע על המחירים עצמם. הדרך היחידה לנהל סכומים גדולים במעו"ף הוא באסטרטגיות - אך גם פה יש בעיה. בשווקים בעלי סחירות גבוהה ניתן לבנות אסטרטגיות לחודש חודשיים ואפילו לשלושה חודשים. בישראל, לעומת זאת, אין כלל סחירות בחודש השלישי, הסחירות לחודש הבא מינימאלית ביותר ולא ניתן לנהל שם סכומים של מיליונים בודדים אפילו".

 

האם יש מכשיר פיננסי אלטרנטיבי להשקעה מסוג זה?

 

"אכן ישנו מכשיר פיננסי אלטרנטיבי - אלו הן קרנות פרטיות (מה שידוע כקרנות הגידור). אלו קרנות המנוהלות על ידי מומחים לדבר, אשר לא מנהלים סכום גדול יותר ממה שניתן. דמי הניהול נמוכים באופן משמעותי לעומת קרנות הנאמנות. עלויות של תפעול הקרנות כמו עמלות קניה ומכירה של אופציות הן לרוב נמוכות יותר וזה כמובן תורם לתשואה. לרוב,  ההכנסות של מנהל הקרן נובעות כאחוז מהרווחים של הקרן, ולכן האינטרס של מנהל הקרן הוא תשואה גבוהה ככל שניתן. מנהל קרן נאמנות מרוויח רק דמי ניהול, ללא קשר לביצועיו".

 

"מי שמעוניין בניהול אגרסיבי יכול למצוא קרנות אשר מתמחות במסחר בנגזרים, דווקא בארה"ב ובגרמניה שם ישנה סחירות גבוהה ומנהלי תיקים מוכשרים ביותר".

 

אבנר סטפק מנכ"ל בית ההשקעות מיטב מסר כי מיטב אופציות הציגה בשלוש השנים האחרונות תשואה של 179.3% והיא ראשונה בקטגוריה זו באותה תקופה. שוק המניות השנה, הניב תשואה נמוכה יותר משנים קודמות ולפיכך התשואה נמוכה בהתאם".

 

גלעד אלטשולר, בעלים ומנכ"ל משותף באלטשולר-שחם: "בזמן שאנו קיימים מתחילת 2006 אף אחד לא מתקרב לתשואות שלנו, כאשר במשך שנה ותשעה חודשים הניבה הקרן למשקיעים תשואה של 67%. יחד עם זאת, צריך להבין שתשואה של 10% בקרנות באפיק זה היא סבירה בהחלט, ללא תלות בכיוון השוק, שכן הבנצ'מרק (מדד הייחוס) הוא הפק"מ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלעד אלטשולר, אלטשולר שחם. היחיד שניצח את המדד
עידו סמואל בעלים ויו"ר "ברוקר טוב"
מומלצים