שתף קטע נבחר

מה עשה הכסף שלנו בתשס"ז?

לאחר ארבע שנים של גאות בשוק ההון, גם בשנת תשס"ז לא אכזבה הבורסה בתל אביב, תוך שהיא מסכמת שנה חמישית ברציפות של עליות שערים. עם זאת, החודשיים האחרונים הבהירו היטב, כי לא לעולם חוסן וכאשר השווקים בעולם ספוגים זעזועים - הבורסה בת"א מגיבה בהתאם

לאחר ארבע שנים  של גאות בשוק ההון, גם בשנת תשס"ז לא אכזבה הבורסה בתל אביב, תוך שהיא מסכמת שנה חמישית ברציפות בה נרשמו עליות שערים, מחזורים ערים וגידול חד בהנפקות של מניות ואג"ח. עם זאת, החודשיים האחרונים הבהירו היטב, כי לא לעולם חוסן. 

 

מבט על שוק המניות על מדדיו השונים, מלמד כי במהלך השנה החולפת, מדד המניות המוביל, ת"א 25, הכולל את 25 מניות השורה הראשונה, רשם את התשואה הגבוהה ביותר למשקיעים שהסתכמה ב-26.6%. מנגד, מדד הבנקים, המורכב מחמש מניות הבנקים הגדולים, רשם את התשואה המתונה ביותר והוסיף 0.2% בלבד. 

 

מדדי מניות השורה השנייה, רשמו אף הם תשואות דו ספרתיות, כאשר מדד ת"א 75 עלה ב-12.2% ומדד ת"א 100 טיפס ב-22.4%. מדד הנדל"ן 15 שכיכב בשנה העברית אשתקד עם תשואה של למעלה מ-50%, רשם השנה תשואה של 11.8% , מדד היתר 120 קפץ ב-25.3% והתל-טק 15, מדד מניות הטנכולוגיה, עלה ב-16.7%..

 

תשואות האפיקים השונים בתש"ז ב-% ובשקלים (להשקעה של 10,000 שקלים בכל אפיק)


 

משקיע שפיזר את תיק ההשקעות שלו על פני האפיקים השונים, תוך שהוא משקיע 10,000 שקל בכל אפיק (ראה גרף תשואות), רשם בתום השנה עברית תשואה נומינלית של 11% - הרבה מעבר לתשואות שהציעו האפיקים הסולידים השונים (פיקדון, מק"מ, אג"ח). במונחים שקליים, משקיע שהשקיע בתחילת השנה 80,000 שקלים, תוך הקצאה של 10,000 שקלים לכל אחד משמונת האפיקים -  סיים את השנה עם 88,850 שקלים בתיק

 

לתשואות החיוביות באפיקים השונים, תרמה האווירה האופטימית בשוק, שנמשכה עד סוף הרבעון הקודם ונתמכה ע"י האינפלציה הנמוכה, בעקבותיה הופחתה הריבית במשק לרמת שפל של 3.5% (נמוך ב-1.75% מהריבית בארה"ב).

 

בנוסף, פרסום נתונים מקרו-כלכליים חיוביים לגבי המשק, בהם תחזית צמיחה של כ-5% בדומה לשנה הקודמת, ופרסום דו"חות כספיים רווחיים ע"י החברות הנסחרות, השפיעו על השוק בצורה חיובית.

5 המניות הטובות ביותר - ת"א 100
המניה תשואה
סרגון 280.9%
אלווריון 88.9%
אינטרנט זהב 83.1%
נצבא 79.9%
אלביט הדמיה 74.5%

 

עם זאת, ברבעון האחרון של השנה התהפכה המגמה ונרשמו ירידות שערים, שהושפעו תחילה מהתחזקות הדולר,התגברות האינפלציה והחריפו בעקבות פרוץ משבר האשראי בארה"ב וירידות בשווקי חו"ל. במקביל, קריסת חברת הבנייה "חפציבה" בשוק המקומי, השפיעה אף היא על ירידות השערים שפגעו קשות בתשואות בעיקר במניות הנדל"ן.

 

תשואות נאות באפיקים הסולידיים

באפיק הסולידי בתשס"ז, המדדים הנמוכים במשך רוב חודשי השנה לא מנעו מצמודי המדד לטפס, כאשר צמודי המדד הממשלתיים רשמו תשואה נאה של 3.7%, בניגוד לתשואה שלילית ומאכזבת של 0.5% אשתקד. צמודי המדד הקונצרנים עלו בשיעור של 4.1%. מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.9% (אוגוסט 2006 עד אוגוסט 2007) - מתחת ליעד האינפלציה של בנק ישראל (1%-3%).

 

בחינת התמונה על פי התפלגות המח"מ, מעלה, כי דווקא הצמודים הקצרים (טווח של 0 עד 2 שנים) והצמודים הבינוניים (טווח של 2 עד 5 שנים) בלטו לחיוב על פני ההצמודים הארוכים. 

 

בסיכום תשס"ז עלו אגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות בשיעור משוקלל של 5%:

 

  • אג"ח מסוג מק"מ המתאפיינות בזמן קצר, של עד שנה לפדיון, עלו בשיעור משוקלל של 5%.
    5 המניות הגרועות ביותר - ת"א 100
    המניה התשואה
    אודיוקודס 52.1%-
    אזורים 1 42.8%-
    איתוראן 26%-
    דלק נדל"ן 24.6%-
    דש איפקס 20.4%-

  • אג"ח מסוג גילון, המעניקות ריבית משתנה, השיגו תשואה של 4.3%.
  • אג"ח מסוג שחר, המעניקות ריבית קבועה, הניבו תשואה של 5.5% בממוצע משוקלל, כאשר הקצרות שבהן, עלו בשיעור החד ביותר.

 

השקל ממשיך להפגין עוצמה 

"גם ותיקי המשקיעים בשוק המט"ח לא זוכרים שנה, בה למרות ריבוי אירועים ותהפוכות בגזרה המדינית-פוליטית-כלכלית, רשם השקל התחזקות, כמעט בלתי מוסברת, מול הדולר ומול חלק ניכר מהמטבעות הזרים", אומרים כלכלני מיטב.

 

התחזקות השקל שהחלה בתשס"ו נמשכה גם בתשס"ז ואף התחזקה, כך שבמהלכה הגיע הדולר לשפל של 6 שנים. נתוני המאקרו המעודדים, המעידים על כלכלה צומחת ואיתנה, תמכו במטבע המקומי ובשילוב עם סקירות אופטימיות, מבית ומחוץ, ומשכו משקיעים זרים לישראל.

 

ניסיונותיו של בנק ישראל להוביל לפיחות בשקל כשלו חודש אחר חודש, כשעל אף הריבית הנמוכה המשיך המטבע המקומי לטפס ודבר לא הצליח לעצור בעדו עד אמצע מאי, מועד בו התהפכה המגמה.

 

בדומה לתשס"ו, גם השנה יחסי הגומלין של השקל מול האירו הושפעו בתקופה זו בעיקר מיחסיו של המטבע האירופאי מול האמריקני, כאשר בסיכום השנה העברית התחזק השקל כנגד הדולר ב-4.6%, תוך שהוא נחלש מול האירו ב-2.6%.

 


מה קרה בכפר הגלובלי?

סיכום שנת תשס"ז בשוקי ההון בעולם מצביע על שונות גבוהה מאוד: בארה"ב עלה מדד הדאו ג'ונס ב-13.7%, מדד הנאסד"ק עלה ב-14.7%, ומדד ה-S&P עלה ב-10.3%. באירופה הוסיף מדד הקאק (צרפת) 4.3%, מדד הדאקס הגרמני עלה בשיעור ניכר של 24.7% ומדד הפוטסי של לונדון עלה ב-5%. ביפן עלה מדד הניקיי ב-1.8% ומדד ההאנג סנג בסין עלה ב-36.1%.

 

בניגוד לתשס"ו בה רשם הזהב תשואה עדיפה על פני הנפט, השנה אפשר היה להיות אדיש בין ההשקעות לאור התשואות הזהות. בתום השנה העברית הנוכחית רשם הזהב עלייה של 16%, והוא נסחר כיום סביב רמה של 710 דולר לאונקייה. הנפט, שרשם תשואה שלילית בשיעור של 7% בשנה שעברה, שינה כיוון בתשס"ז, ואף קבע רמת שיא חדשה בתחילת חודש אוגוסט - 78.4 דולר לחבית. בסיכום שנתי, זינק הנפט ב-16.5%, לעומת מחירו ערב ראש השנה תשס"ו והוא נסחר כיום סביב רמה של 77.5 דולר לחבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א - שנה חמישית ברציפות של עליות
מומלצים